Egymást segítve

Vasárnap

Párkapcsolatunk, Álló Gabriella párkapcsolati tanácsadó rovata

Azért, hogy párkapcsolatunk boldog legyen, tennünk kell. Nem egyszerű feladat ez. A mindennapokban számos olyan helyzet van, amely kihat rá. Sorozatunkban ezeket tekintjük át, hogy a párkapcsolati nehézségeket megértsük, és javulást érjünk el.


 

Sok nő azt gondolja, az abortusz az ő saját döntése a teste felett. Ezzel ellentétben a tények, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az abortusz mély nyomokat hagy a nő lelkében: bűntudat, önvád, megbánás, szorongás, pánik, öngyűlölet, dühkitörések, gyász, kétségbeesés, keserűség, magány, harag és szégyenérzet jelentkezhet. Vajon ezek az érzések nincsenek hatással a párkapcsolatra?

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, a műtéti beavatkozás a nővel történik, ezért a komoly, negatív hatások is csak őt érintik, de ez nem igaz. Mind a leendő apuka, mind a párkapcsolat, de még a hátuk mögött álló nagycsalád is számos gyötrelmes pillanatot fog átélni. Egy nem megfelelő pillanatban bekövetkezett várandósság gyakran ellentétes érzéseket szül a leendő anyában: tisztában lehet az ingatag helyzetével, az esetleges fiatal korból, anyagi és kapcsolati problémákból adódó nehézségekkel, ugyanakkor a szíve szinte teljesen biztosan, ahhoz a pici, fejlődő élethez húz. Sokszor előfordul, hogy a leendő apuka vagy a nő háta mögött álló család kampányol az abortusz mellett: érvként a megszégyenülést, a társadalmi kitaszítottságot, az anyagi nehézségeket hozzák fel. Az efféle lelki „terror” hatással van a párkapcsolat alakulására. Sok abortuszon átesett nő számol be arról, hogy csak egy pici biztatás, egy kis törődés, egy megértő szó elég lett volna, hogy másképp döntsön. Nagyon sok házasság felbomlik e trauma után, hiszen egy közösen teremtett életet pusztítottak el, és ezen átlépni szinte lehetetlen. Előbb-utóbb megjelenik egymás hibáztatása, a felelős keresése, és ez gyakran váláshoz, szakításhoz vezet.

Egyéb nehezítő körülmény, hogy a pár szexuális élete is zátonyra futhat: lehetséges, hogy már nem szívesen bújnak össze. Félnek a következményektől; másrészt az egymás hibáztatása, a nőben megjelenő magára hagyatottság érzése rendkívüli módon romboló és eltávolító.

Testi és lelki gondok jelentkezhetnek a későbbi gyermekvállalás esetén is; az abortusz növeli a későbbi meddőség és koraszülés lehetőségét, valamint a később megszületett gyermekekre is hatással lehetnek.

Mi lehet a megoldás? Alapvető fontosságú a nem várt várandósság megelőzése, felelősségvállalás a párkapcsolatban és családtervezésben. Az abortusz nem védekezési módszer! Ha már megtörtént, mindenképpen ajánlott szakembert keresni az egyéni érzések feldolgozásához, ám ezzel még nem tettünk a párkapcsolatunk megerősítéséért semmit. Ajánlom, hogy keressünk fel közösen párkapcsolati tanácsadót is, ugyanis egyéni terápiában a saját érzéseinken dolgozunk; tanácsadóval pedig a házasságunk kríziseit kezeljük, vagy éppen előzzük meg.

Gyönyörű februárt kívánok minden kedves Olvasómnak!


 

A teljes írás a VasárnapLélekben mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?