Az ENSZ emberi jogi hivatala az orosz tüntetők azonnali szabadon bocsátását követeli

Alekszej Navalnij

Oroszországnak azonnal szabadon kell engednie az összes békés demonstrálót, akik azért vonultak utcára, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus mellett tüntessenek - hangsúlyozta szerdán az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHHCR).

"Felszólítjuk az oroszországi hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon azokat, akik a békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogukat gyakorolták keddenés az elmúlt hetekben országszerte tartott tüntetéseken" - fogalmazott egy közleményben Ravina Samdaszáni, az OHHCR szóvivője.

Samdaszáni szerint hivatalát "mélységesen felháborította", hogy Navalnijt börtönbüntetésre ítélték kedden próbaidejének állítólagos megsértése miatt egy 2014-es sikkasztási ítélettel kapcsolatban. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a 2014-es ítéletet "önkényesnek, igazságtalannak és nyilvánvalóan észszerűtlennek" minősítette - mondta.

Az OVD-Info jogvédő szervezet szerdai közlése szerint az orosz rendőrség 1408 embert vett őrizetbe Navalnij perének keddi tárgyalása és az ítélet kihirdetését követő spontán tüntetések alatt. A rendőrség a fellépés során az ellenzéki média helyszíni jelentései és a részvevők felvételei szerint gyakran erőt és kényszerítő eszközöket - gumibotot és elektromos sokkolót - alkalmazott.

Az illetékes moszkvai bíróság kedden letöltendőre változtatta a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott három és fél éves, felfüggesztett szabadságvesztést, a büntetés feltételeinek szisztematikus megszegése miatt. A szabadságvesztésbe beszámít majd az az idő, amelyet a politikus házi őrizetben töltött, így a ténylege büntetés két év és nyolc hónap. A politikus a tárgyaláson a felmentését kérte, a védői bejelentették, hogy fellebbezni fognak.

Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher Vostok-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, fivérére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság, amit az öcs le is ült. Az ítélet szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának, és további 4,5 milliót egy másik cégnek.

Az EJEB 2017-es ítélete szerint a Navalnij fivérektől megtagadták a tisztességes eljáráshoz való jogukat, egyúttal felülvizsgálatot kért. Az orosz legfelsőbb bíróság ezután mégis helybenhagyta a bírósági döntést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?