Távoktató. Online oktatás

Vasárnap

Lelkesedve, töretlen hévvel, lendülettel 2021-be? Tényleg úgy kéne. De tényleg. Csak most nehéz. Egy ilyen ősz után... Szenvedek. Hát még a gyerekek. És a legrosszabb, hogy nem tudjuk, meddig tart.

Az iskolaügyi miniszter vasárnap délben bejelentette, hogy a járványhelyzet miatt hétfőtől – azaz másnaptól újra távoktatás. Nem akartam elhinni. Az első gondolatom ez volt: ez drogozik? Azért egy-két napot adhatott volna feldolgozni a hírt, és felkészülni.

Valamelyik túlbuzgó tanító néni kiposztolta, hogy neki ez nem gond, mert tavasszal is teljes értékű órákat tartott a virtuális térben, ő digitális oktatásban is menő. Hát innen üzenem, anyám: nem vagy az! Az nem digitális oktatás, amit csinálunk. Csak a számítógép segítségével végezzük ugyanazt, amit egyébként a tanteremben tennénk. Délután begépelem az új anyagot, elküldöm, hogy másnap megbeszélhessük. Feleltetek, íratok, javítok – de fele annyit sem ér, mintha az iskolában csinálnám. Egy kutatás szerint a diákok tudása 30 százalékkal esett vissza a tavaszi távoktatás alatt. Én ennek a tanulmánynak hiszek, nem önmagunk tömjénezésének.

Bár a rendelet szerint tilos lett volna, a gyerekek mégis megjelentek másnap reggel a gimiben. Jöttek a tanszereikért, és csak nem akaródzott nekik hazamenni. Ültek egymás mellett az elsőseim a folyosón gubbasztva, és én semmi biztatót nem tudtam mondani nekik. Délután vettem észre az üzenetet a táblán: „PPG, hiányozni fogsz!” A szívem szakadt bele. Ti is nagyon hiányoztok…

Épp erre a hétre volt páros feladat az I. A-ban a bibliai történetek prezentálása. Pontosan tudom, ki adta volna elő táncolva a tábla előtt, ki komolyan, ki olyan viccesen, hogy jobbra-balra dőltünk volna a nevetéstől... így csak az illusztrációk maradtak, amelyek hiába ötletesek, szomorúan nézegetem őket.

Nincs annál bizarrabb, mint amikor a saját lányom a szomszéd szobából csatlakozik az online órámra... Vagy a felelő háta mögé egyszer csak felugrik az ablakpárkányra egy jól megtermett macska... Vagy egy online tollbamondás lebonyolítása... Vagy amikor a főiskolai hallgatók online gyakorlatoznak...

Az általam kedvelt élménypedagógia egy távoli, távoli galaxisba került. A diákjaim fényévekre tőlem. Majd váratlan karácsonyi csodaként hirtelen betoppannak, fittyet hányva a kijárási tilalomra: „Már nagyon hiányzott, tanárnő...”

Mert vannak dolgok, amit a számítógép soha nem fog tudni pótolni. Soha.

Most mégis leülök szépen a gép elé, mosollyal fogom várni a csatlakozó tanítványokat. Tényleg. De tényleg.

 


 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/5. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?