Miért megosztó kérdés az abortusz? Ki foglalhat állást?

szapu

Szapu Marianna filozófus, egyetemi docens, a Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánhelyettese, esélyegyenlőségi szakértő

Az abortusz kérdése társadalmilag, de az egyének szintjén is rendkívül megosztó és éles indulatokat kiváltó kérdés, ez így volt a múltban is. Ugyanis ellentétes, egymással könnyen nem összeegyeztethető értékrendszerek és meggyőződések, világnézeti álláspontok ütköznek – az egyik oldalon a dogma, mely szerint az emberi élet a fogantatással kezdődik és innentől védelmet érdemel, a másik oldalon a nők szabad választása és egyéni felelőssége hangsúlyozódik ki. A nem kívánt terhesség gondját, a nők választási szabadságát és gyakorlati szempontokat is figyelembe vevő álláspont szerintem sokkal inkább áll a realitás talaján. Sajnos, az abortusz kérdése manapság politikai csatározások tárgyává vált, így van jelen a közbeszédben és a médiában, ez nem járul hozzá ahhoz, hogy valamiféle társadalmi megegyezés szülessen. Egy demokratikus, nyitott társadalomban, a szólásszabadság elvével összhangban bárki állást foglalhat bármely kérdésben, így az abortuszéban is. A fő dilemma inkább az, hogy kinek van döntési lehetősége. Szerintem ez a nőket kell, hogy illesse. A társadalom, a politikusok, a törvényhozók dolga az, hogy a döntés szabadságának törvényi feltételeit és annak a gyakorlati lehetőségeit biztosítsák, hogy a nők szabad döntésüket megvalósíthassák.

 

A teljes írás a VasárnapLélekben mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti:

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?