Nem szúr szemet?

b

Az ember a korral egyre inkább megérti, hogy a szimbólumoknak és a szimbolikus ügyeknek milyen nagy jelentősége van. Párkányban az összefirkált helységnévtáblák mégsem szúrták a városvezetés szemét. Két éve lett volna a párkányi önkormányzatnak, hogy kicserélje a megrongált táblákat a Garamkövesd felé vezető úton, de inkább megvárta, míg Örs meg én, és a városunkban hídőr szolgálatot teljesítő olasz filmes, kicseréljük.

Egy újabb szégyenfoltja ez a Štúr-szobor állítást inkompetensen kezelő, a hulladék-feldolgozó ügyet maszatoló, a KSOH céget szakmaiatlanul vezető, a turizmus fejlesztésének üres ígéretét szajkózó, a TDM-ekből való fejes- és kiugrásból sportot űző, elhibázott városi területrendezési tervet elfogadó, (stb.) városvezetésnek.

A magyar helységnévtáblákat 2019 januárjában rongálták meg, miután a szélsőséges SHO pártot vezető köztársasági elnök jelölt Párkányban járt a Matica meghívására. Ő maga ennyit látott meg városunkból: https://www.facebook.com/robertsvecsho/posts/10156291373937462

Mivel másnapra az összes nemzetiségi nyelvű táblát megrongálva találtuk, nehéz nem kapcsolatot keresni a két esemény között, ugyanakkor leszögezném, hogy erre semmilyen bizonyíték nincs. Orosz Örs, Nyitra megye képviselőjeként rövid időn belül kérte a táblák cseréjét mind a megyén, mind a Szlovák Útkezelő Vállalattól. Meg is történtek belátható időn belül. Érdekesség, hogy a táblákat nem a már megszokott módon, festékkel rongálták meg, hanem, egy olyan anyaggal, ami a fényvisszaverő képességüket veszi el, így különösen este szembetűnő a rongálás.

A város saját kezelésében lévő kövesdi úton a magyar táblák mellett egy idő után sajnos szomorú sorsra jutott a szlovák nyelvű is, ezt már narancssárga festékkel intézték el és jutott belőle a magyarra is. Nézhettük hát tovább e csodás látványt, s még mindig semmi lépés a városvezetéstől. Mit volt mit tenni, megrendeltük az új táblát, ami már az új szabvány szerint egy közös táblán tünteti fel a szlovák és a nemzetiségi megnevezést.

Egy fagyos vasárnap délelőtt az út egyik felén mind a megrongált szlovák, mind a tönkretett magyar nyelvű feliratot sikerült cserélni, hiszen ez a szimbólum mindkét itt élő nemzet számára méltatlan és elszomorító. Még akkor is, ha a „Štúr városa” megnevezésről tudjuk, milyen faramuci helyzetet teremtett: a szlovák népvezért így tisztelték meg az övéi, egy magyar városka viselheti nevét.

Érdekes adalék a párkányi közállapotokhoz, hogy a fentebb említett új városi TDM szervezet neve Štúrovo-Parkan lett. Tehát az újkori szlovák megnevezés, meg az eggyel azelőtti szlovák megnevezésként használt. Egy képviselő híján az egész testület megszavazta, csont nélkül átment. Az általunk választott vezetők így segítik szépen lassan az eltűnésünket.

Mindenestre január 17-én két megrongált tábla lecserélődött. Magad uram, ha szolgád nincs. A szimbolikus ügyek, a közügyek alakulása, városunk sorsa rajtunk áll, a mi kezünkben van!

Ezúton pedig felhívom az illetékesek figyelmét, hogy egy megrongált magyar nyelvű tábla még mindig maradt, ideje kicserélni.

Bokor Réka

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?