Hogyan szokjunk le az édességről?

csokoládé illusztráció

Azt talán már mindenki tudja, hogy a fehér cukor árt az egészségünknek. A cukor különféle formában jut a szervezetbe, s csaknem lehetetlen elkerülni, ha iparilag feldolgozott ételt eszünk. 

Az emberek többsége jobban érzi magát, ha jelentősen csökkenti a cukorfogyasztást. Ennek legjobb eszköze a változatos táplálkozás, aminek hatására jelentősen kevesebb cukor kerül a szervezetbe. Íme néhány trükk, hogy korlátozzuk a cukorfogyasztást.

1. Ne vásároljon feldolgozott ételt

Talán ez a legnagyobb változás, amit annak érdekében tehet, hogy minél kevesebb cukrot fogyasszon. Gyakorlatilag minden, ami dobozban, tasakban, műanyag dobozban vagy pléhdobozban van, hozzáadott cukrot tartalmaz. Néha egy-egy ételben 4-5 különféle cukor van.

2. Spagetti saját készítésű paradicsommártással

Ha nem tud lemondani minden félkészáruról vagy készételről, akkor legalább ne vásárolt paradicsompürét vagy -mártást használjon. Ezek a termékek gyakran sok cukrot tartalmaznak, pedig erre valóban nincs szüksége. Nagyon könnyű saját paradicsompürét vagy -mártást készíteni: a paradicsomot kevés gyógynövénnyel együtt tegye egy fazékba, és főzze meg. Ha ad is hozzá valamennyi cukrot, még mindig kevesebb lesz benne, mint a gyárilag előállítottban.

3. Kerülje az ízesített joghurtot

Az ízesített joghurtban csaknem annyi cukor van, mint egy csokiszeletben.
Vásároljon vagy készítsen inkább fehér joghurtot, és adjon hozzá friss gyümölcsöt, esetleg egy kanál mézet, ha még mindig édesre vágyik. Ízesítheti magas gyümölcstartalmú, hozzáadott cukor nélküli dzsemmel.

4. Készítsen salátaöntetet

Sok cukrot spórolhat meg a salátaöntetekkel is. Készítsen saját öntetet. Az olíva- vagy avokádó-, esetleg mogyoróolajat keverje össze citrom- vagy limettlével, balzsam- vagy
borecettel. Ízesítse gyógynövényekkel, fokhagymával, kevés mustárral, jó minőségű sóval, fekete borssal. Ha túl savanyúnak tűnik, adjon hozzá egy kanál mézet vagy juharszörpöt.

5. Saját készítésű édességet fogyasszon

Ha szüntelenül édességre vágyik, az egyik legegyszerűbb mód, hogy csökkentse a mennyiséget: naponta egyen kevés édességet. Gondolja végig, hogy mennyi édességet engedhet meg magának. A határt csak maga szabhatja meg.

6. Ne tartson otthon csábító dolgokat

Ha a hűtőben fagylalt van, előbb-utóbb megeszi. Egyszer biztosan.
Ezért ne vásároljon édességeket, amelyek könnyen meghiúsíthatják elhatározását. Ha valamit valóban megkíván, csak egy adagot vásároljon. Vagy fogyassza el és élvezze, vagy győzze meg magát, hogy nem éri meg, és tegye félre. Továbbra is érvényes, hogy a szabályokat mindenki maga állítja fel.

7. Próbálja ki a keserű csokoládét

Ha cukoréhségének tárgya a csokoládé, akkor próbálja ki a keserű csokoládét, aminek kakaótartalma legalább 80 százalék. Ez jobb, kedvezőbben hat az egészségre és a tejcsokoládéval ellentétben valószínűleg nem lesz képes egyszerre megenni az egészet.

8. Kerülje a kevert alkoholtartalmú italokat

Tudja, mennyi cukrot tartalmaz kedvenc koktélja? Sokat! Ha valóban szeretne egy pohár alkoholt inni, akkor inkább a bort válas?sza, és keverje vízzel vagy szódával, de soha ne feledkezzen meg arról, hogy az alkohol folyékony cukor, ami a következő 48 órában 60 százalékkal lassítja az anyagcserét. Különösen a nők érzékenyek az alkoholra. Egy pohár alkohol elfogyasztása után még egy héttel is ki lehet mutatni a szervezetben, ugyanis az alkohol visszatartja a vizet. Azt pedig mindenki tudja, mennyi erőfeszítésbe kerül, míg megszabadulunk tőle.

9. Kólát ne!

Ne gondolja, hogy jót tesz, ha úgynevezett light kólát vásárol, ugyanis a szervezethez ugyanolyan könyörtelen, mint a klasszikus cukros kóla. Végérvényesen felejtse el az édes italokat, és örüljön az egyszerű citromos vagy limettás víznek, amibe tehet mentát vagy citromfüvet, esetleg epret.

Kerülje a kevert alkoholtartalmú italokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?