Élelmiszer-szemafor: populizmus, vagy reális fogyasztóvédelem?

bevásárlás

Élelmiszer-szemafor néven Szlovákiában is létrehoznak egy olyan digitális élelmiszer-katalógust, amelynek köszönhetően a fogyasztók állítólag könnyebben juthatnak majd hozzá az élelmiszerek összetevőiről és gyártóiról szóló információkhoz. Az ágazati szakmai szervezet kételkedik az ötlet sikerességében.

Az élelmiszeripari és mezőgazdasági szakmai szervezetek már hosszabb ideje figyelmeztetnek arra, hogy a fogyasztók számára érthetőbbé kellene tenni az élelmiszerek jelölését, hogy bárki könnyen felmérhesse, valójában mit is vásárol. Az ötletet tavaly Patrick Linhart, a Sme rodina parlamenti képviselője karolta fel, akinek az ezzel kapcsolatos javaslatára csütörtök esti lapzártánkat követően a parlament is rábólintott.

Önkéntes regiszter

A most elfogadott jogszabály szerint létrehoznak egy élelmiszerregisztert, amely önkéntes információs rendszerként szolgálja majd a fogyasztókat. „A földművelésügyi tárca honlapján a jövőben bárki számára elérhető adatbázisban feltüntetik az adott élelmiszerekkel és gyártóikkal kapcsolatos legfontosabb információkat. A regiszter azoknak is támpontul szolgál majd, akik olyan egészségügyi problémával küzdenek, amely miatt bizonyos élelmiszereket nem fogyaszthatnak, de azoknak is, akik egészséges hazai élelmiszereket szeretnének vásárolni” – állítja Linhart, aki szerint legfőbb céljuk az egyszerű és átlátható tájékoztatás. Linhart szerint egy okostelefonos alkalmazáson keresztül bárki beállíthatja majd, hogy milyen típusú élelmiszert szeretne vásárolni, milyen összetevőkkel, és rá lehet majd keresni a hazai gyártókra is.

Elvetélt ötlet?

„A most elfogadott jogszabály nem segít a szlovákiai élelmiszergyártókon, nem fogalmaz világosan, és az is kérdéses, hogy egyáltalán összhangban van-e az uniós szabályokkal” – állítják a Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) képviselői, akik populista lépésnek tartják a módosítást. A szakmai szervezet szerint nem sok értelme lesz a fogyasztók szempontjából sem. „Az Európai Unióban szigorú szabályok vannak arra, hogy milyen információkat kell megosztani a fogyasztókkal. Ráadásul, már most is több olyan digitális alkalmazás van a piacon, amelyeknek köszönhetően bárki gyorsan és hatékonyan felmérheti az adott élelmiszerek összetételét és származási helyét” – állítja Jana Venhartová, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara igazgatója.

A szakmai szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy ezzel kapcsolatban jelenleg uniós szinten már folyik egy vita, az Európai Bizottság a tervek szerint jövőre rukkol elő az egységes uniós élelmiszer-jelöléssel kapcsolatos javaslatával. „Szlovákiának így inkább ebbe kellene bekapcsolódnia, olyan közös szabályokat hozva létre, amelyek nem diszkriminálnák a hazai gyártókat. Ehelyett olyan nemzeti megoldásokon dolgozunk, amelyek valószínűleg ugyanolyan elvetélt, populista döntésnek számítanak majd, mint amilyen az otthoni pálinkafőzés elfogadása vagy a Nemzeti Élelmiszer-katalógus beindítása volt” – állítja a PKS.

Elherdált milliók

A földművelésügyi tárca épp tegnap jelentette be, hogy az előző kormány által 2017-ben létrehozott Nemzeti Élelmiszer-katalógus ugyan 2,3 millió euróba került, azonban már régebben nem működik. Az eredeti cél az volt, hogy a közellátást biztosítók, az állami pénzekből élelmiszert vásárlók a katalógusnak köszönhetően olcsóbban juthassanak hozzá a friss és jó minőségű hazai élelmiszerekhez. Fennállása alatt azonban csupán 136 megrendelésre került sor, alig 36 ezer euró értékben. „A Nemzeti Élelmiszerkatalógus létrehozása eredetileg nem volt rossz ötlet, de nagyon rosszul sült el. A projektre fordított 2,3 millió euró feleslegesen kidobott pénznek számít” – állítja Ján Mičovský földművelésügyi miniszter. A szaktárca korrupcióellenes részlege már feljelentést tett az ügyben, a katalógussal kapcsolatban ugyanis fennáll a közpénzekkel és állami támogatásokkal való visszaélés gyanúja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?