Rendőrkézen a pénzügyőrség volt főnöke

František Imrecze
Pozsony |

Ismét Smerhez közeli embereket tartóztatott le pénteken a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA). Az akció informatikai szerződésekkel, korrupcióval kapcsolatos.

Arról, hogy a pénzügyőrség korábbi vezetése gyanús körülmények között kötött szerződéseket IT-szolgáltatásokra már évekkel ezelőtt tudni lehetett, a hatóságok viszont azután kezdtek vizsgálódni, hogy a rendőrség korábbi vezetése rács mögé került. A Vámszedő (Mýtnik) akció keretében meggyanúsították a Smer állítólagos mecénását, Jozef Brhelt, akit a szervezett bűnbanda főnökének tartanak, illetve a banda további két tagját, a pénzügyőrség volt igazgatóját, František Imreczét és Michal Suchoba vállalkozót. Mindhárman elutasítják a vádakat.

01

A hatóságok szerint szervezett bűnbandaként tevékenykedtek a NAKA pénteki akciója során letartóztatott személyek. A bandafőnök a Smer állítólagos mecénása, Jozef Brhel vállalkozó volt, a szervezethez tartozott a pénzügyőrség volt igazgatója, František Imrecze és Michal Suchoba vállalkozó. A feltételezett elkövetőket korrupcióval, közbeszerzések machinációjával gyanúsítják.

Robert Fico, a Smer elnöke, akinek kormányzása alatt állt Imrecze a pénzügyőrség élén, pénteken egy indulatos videóban reagált az újabb letartóztatásokra. „Nem fogunk beszarni” – üzente meg Igor Matovič kormányfőnek, akiről meggyőződése, hogy a rendőrök épp az ő megrendelésére dolgoznak. Az egyenruhásoknak egyébként azt üzente: „Bárki, aki visszaélt hivatali jogkörével és engedett a politikai nyomásnak, felelni fog tetteiért.”

Bár a rendőrség bővebb információkat nem árul el, az akció lapértesülések szerint azokkal a szerződésekkel kapcsolatos, amelyeket a pénzügyőrség még 2013-ban kötött IT-szolgáltatásokra. Hét titkosított, összesen 20 millió eurós megrendelésekről szóló szerződésről van szó. Ezen szolgáltatásokra nem írtak ki versenyt, előre kiválasztott cégekkel írták alá a szerződéseket.

Jozef Brhel vállalkozó visszautasított minden ellene felhozott vádat, ártatlanságát a bűnügyi eljárás során akarja bizonyítani. Jelenleg külföldön tartózkodik, ha felszólítják, kész visszatérni Szlovákiába. Testvére, Peter Brhel, akit ugyancsak letartóztattak, szintén kész igazolni az ártatlanságát. Hasonlóképpen nyilatkozott Suchoba is, aki ugyancsak külföldön van.

(dem, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?