Új év új kihívásokkal

FMC

A járványügyi helyzet és a szélsőséges időjárás miatt is érdekesen indul az idei év. De hogy mi várható a növényvédelemben, illetve hogyan készülnek a kihívásokra, erről kérdeztük Závodsky Lászlót, az FMC Agro Slovakia területi képviselőjét.

Mennyire érinti a koronavírus-járvány a növényvédelmet, hogy készült fel az önök vállalata a 2021-es év kihívásaira?

A koronavírus elleni küzdelem az európai gazdaság minden szegmensét érinti. Talán most jobban odafigyelünk a mezőgazdaság stratégiai fontosságára is. A kártevőkre, gombabetegségekre és gyomokra nem vonatkozik semmilyen karantén, ill. „lockdown”, így az idén, úgy mint idáig is, teljes készültségben várjuk a növényvédelmi teendőket. A rendelkezésre álló növényvédő szereinkben a termelő megtalálja a gabonafélék, olajosok, cukorrépa, kukorica, mák, takarmánynövények, zöldség, gyümölcs és valamennyi speciális növény hatékony védelmi technológiáját. A termékeink elérhetők minden szlovákiai növényvédőszer-forgalmazónál.

A mezőgazdaságban egyetlen év sem hasonlít az előzőre, ennek fényében várható valami változás a hozzáállásban, új szemléletmódban, technológiákban?

A tavaly őszi időjárás alakulása miatt sok régióban nem vetették el az őszi gabonaféléket, tehát változott a gabona vetésterülete. Egyes járásokban a tervezett területek csupán 30–50%-át sikerült elvetni. Azokon a területeken is, ahol mégis földbe került a mag, a termelők nem tudták rendesen elvégezni az őszi gyomirtást. Így tavaszra marad olyan területek gyomtalanítása is, amit jó időjárás mellett már ősszel el szoktak végezni.

Mit jelent ez a gabonafélék tavaszi kezelése szempontjából?

Meg kell birkóznunk majd a problémás gyomokkal, amelyek átteleltek (széltippan, ragadós galaj), az alacsonyrendű gyomok inváziójával (veronika, tyúkhúr, ibolyafélék), főleg az enyhe tél után. Ezeket a gyomokat azonnal, ahogy ezt a körülmények megengedik, kezelni kell a gyomnövények megfelelő növekedési fázisában. Az FMC tavaszi gabonafélékben használható gyomirtóiból ajánlanám a Biplay SX+Starane Forte termékcsomagot, amely flexibilis, a dózis módosításával konkrét gyomspektrumot tudunk vele szabályozni „jó áron”. A gabonafélék 3 leveles állapotától a zászlós levél megjelenéséig nagyon széles gyomspektrum kezelésére ajánlott a nagyon hatékony Tripali, amely a Trend 90 adalékanyaggal biztos hatást garantál a mezei acatra is. Olyan gyomokat, amelyek esetleg túlnőttek, az Aurora 40 WG kontakthatású gyomirtóval tudjuk a gabonafélék állományában kezelni.

Czigler Mónika

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?