Szüntesse meg a fejfájást gyógynövényekkel!

levendula

A fejfájás sok ember életét megkeseríti, és rossz esetben akár munkaképtelenséget is okozhat. Ha semmilyen szervi baj nem áll a kínzó fejfájás mögött, akkor a gyógynövényeket is segítségül hívhatjuk, hogy mihamarabb leszámolhassunk a kellemetlen panasszal.

Cickafark

A multifunkcionális cickafarkot egyebek mellett a menstruációs zavarokra, feszültségoldásra, gyomorgörcsre, felfázásos panaszokra használják, emellett még fejfájás, migrén ellen is hatásosnak bizonyul. Ez utóbbi tulajdonságát kamazu-léntartalmának köszönheti, melyet remek görcsoldóként tartanak számon. A cickafarkot használhatja fájdalomcsillapításra vagy akár megelőzésként is, rendszeresen fogyasztva. Ekkor napi 1-2 csészével érdemes meginni belőle, méghozzá lehetőleg édesítés nélkül! Tinktúrájának fájdalomcsillapító és izomlazító hatása is van. 1 evőkanálnyi mennyiséget forrázzunk le 2 dl vízzel, lefedve hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le! Hormontartalma miatt nem ajánlott fogamzásgátlót szedő nőknek, kismamáknak és daganatos betegeknek. A menstruációs ciklus beállításához a menstruáció befejezését követő naptól számítva 2 hétig ajánlott a fogyasztása. Nagyon érzékeny egyéneknél allergiás bőrreakciók jelentkezhetnek, valamint fényérzékenységet válthat ki.

Levendula

A kellemes illatú levendulát fejfájás ellen használhatja teaként, párologtatóba, vagy a kettőt egyszerre. Nyugtató hatásának köszönhetően ellazítja a megfeszült izmokat és elűzi a stresszt, mely a fájdalom kiváltó oka lehet. Mivel élénkíti a vérkeringést, így javítja az agy vérellátását is. Az is jó, ha masszázsolajként használja: csepegtessen egy kevés jojoba- vagy mandulaolajba 5-10 csepp levendula illóolajat, és fejfájás esetén ezzel kenje be a nyakát, halántékát! Nyugtató és fájdalomcsillapító hatása mellett gyulladáscsökkentő is egyben, ami tovább mérsékli a kellemetlen panaszokat.

Rozmaring

Fűszernövényként a legtöbb háztartásban megtalálható, ám nem csupán a húsok ízesítésénél lehet nagy hasznát venni, hanem az egészségmegőrzésnél, fájdalomcsillapításnál is. Számos pozitív hatású hatóanyagának köszönhetően – pl. B-vitaminok, kámfor, aszkorbinsav, béta-karotin – felhasználása igen széles körű, egyebek mellett remek fejfájás-csillapítóként tartják számon. Serkenti a vérkeringést, így fokozza az agy vérellátását, valamint csökkenti a stresszt és az ebből adódó izomgörcsöket. Teaként fogyassza egy nap akár háromszor is, de illóolaját masszázskrémekhez is hozzáadhatja – akár a levendulával együtt, mivel fokozzák egymás hatását. Várandósság, magas vérnyomás és epilepszia esetén nem ajánlott!

Őszi margitvirág

Kámfor- és partenolidtartalmáná fogva makacs fejfájásra, sőt migrénre is előszeretettel szokták ajánlani az őszi margitvirágot, ugyanis több kutatás szerint szerotonin antagonista hatóanyagokkal büszkélkedik, ráadásul a gyulladást is csökkenti. Fogyasztható teaként, de ha úgy egyszerűbbnek érzi, kapszula formájában is. Terhesség és véralvadási zavarok esetén nem ajánlott, mivel gátolhatja a véralvadást!

Borsmenta

A borsmenta minden formájában (tea, tinktúra, illóolaj párologtatóba, masszázskrémekbe) görcsoldó, fájdalomcsillapító, idegnyugtató és izomlazító hatással bír a benne lévő mentolnak köszönhetően. Jól kombinálható citromfűvel is, ami nyugtató hatását csak fokozza. Enyhébb tenziós fejfájás ellen remek megoldás lehet, hiszen amellett, hogy hűsít, felpezsdíti a vérkeringést. 1 éves korig tilos mentoltartalmú készítményeket alkalmazni, mert szív- és légzésbénulást okozhat! Illóolajának használata 5 év alatti kisgyermekeknek sem ajánlott! Érzékeny egyéneknél gyomornyálkahártya- gyulladás vagy csalánkiütés jelentkezhet.

(bkk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?