A munkáltatók és üzemeltetők elkérhetik a tanúsítványt a negatív tesztről

antigéntesztelés
Pozsony |

A különféle létesítmények üzemeltetői felhatalmazást kapnak, hogy elkérjék a negatív teszteredményt igazoló tanúsítványt vagy a kivételes helyzetet igazoló dokumentumot, és ebbe beletekintsenek – tájékoztatott Daša Račková, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője csütörtökön. Az erről szóló rendelet január 27-én reggel 5 órától február 2-ig lesz hatályban.

A rendelet értelmében a munkáltatók is csak azokat az alkalmazottakat engedhetik be a munkahelyükre, akik fel tudnak mutatni olyan negatív PCR- vagy antigéntesztet, amelyet január 18. után végeztek el. Az üzemeltetőknek és a munkáltatóknak a létesítmény minden bejáratára, jól látható módon ki kell függeszteniük egy közleményt arról, hogy tilos a belépés, kivéve azoknak, akik ezen rendelet alapján kivételt élveznek.

Nem kell tesztet felmutatniuk például azoknak, akik már átestek a Covid-19 betegségen, és rendelkeznek egy három hónapnál nem régebbi igazolással, illetve akik esetében 2020. november 2. és 2021. január 17. között diagnosztizálták a kórt. Kivételt fognak élvezni azok is, akik már mindkét oltást megkapták a Covid-19 betegség ellen, és a vakcina beadása óta eltelt legalább 14 nap. Nem kérhetnek tesztek az autistáktól, az immunhiányos betegségben szenvedőktől és az onkológiai páciensektől sem.

Kivételt kapnak azok a személyek is, akik január 18. és 26. között karanténban vannak, és emiatt nem teszteltethetik le magukat. A létesítményekbe való belépéskor nem fognak tesztet kérni a tíz év alatti gyerekektől és a 65 év feletti idősektől sem.

Január 27. után bizonyos esetekben, például létfontosságú árucikkek megvásárlása céljából teszt nélkül is elhagyhatjuk majd a lakóhelyünket. Ezeket a lakóhelyünkhöz legközelebbi kisboltban, gyógyszertárban vagy drogériában kell beszerezni. Teszt nélkül lehet majd menni kórházba és orvoshoz is, akár egy hozzátartozó kísérőjeként is. A hozzátartozóikról gondoskodók szintén kivételt fognak élvezni. Teszt nélkül részt lehet majd venni közeli hozzátartozók temetésén, esküvőjén vagy keresztelőjén is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?