MMA: McGregor vs. Poirier

MMA

Már az év elején megkapjuk 2021 egyik legnagyobb mérkőzését az UFC 257-es eseményen. Conor McGregor (győzelem/vereség ráta 22/4) és Dustin Poirier (26/6) csapnak össze a ketrecben szombat éjjel, immár másodszor.

Harmadszor is visszatért

2020 messze nem úgy alakult McGregor számára, mint azt elképzelte. Legalább háromszor tervezett bunyózni, ebből csupán egy jött össze. Januárba mindössze 40 másodperc kellett neki, hogy kiüsse veterán ellenfelét, Donald Cerrone-t. Kettejük bunyója kisváltósúlyban folyt, így McGregor bekerült abba a szűk elitbe, akik három súlycsoportban is tudtak meccset nyerni az UFC-ben (pehely-, könnyű- és kisváltósúly). A koronavírus ezután beleszólt McGregor terveibe, ezért június elején bejelentette, hogy visszavonul, ősszel viszont már tervben is volt a visszatérése.

Élete formájában

Az egyik kérdőjel a Poirier elleni mérkőzést illetően, hogy McGregor milyen formában van. A „Hírhedt” ír legutolsó mérkőzését a könnyűsúlyban ugyanis elveszítette Habib Nurmagomedov ellen, még 2018-ban. Nem titok, hogy McGregor a Habib elleni mérkőzésre való felkészülés idején alkoholproblémákkal küszködött. Most nagyon úgy tűnik, hogy fegyelmezetten és keményen edz, és az edzői stáb szerint az étrendet is szigorúan betartja.

McGregor vs. Poirier 1.0

2014-ben került sor az első McGregor–Poirier mérkőzésre, melyet még a könnyűsúly alatti pehely kategóriában vívtak. McGregor akkor kezdte elérni élete formáját, és két perc sem kellett neki, hogy kiüsse Poiriert. Az ír harcos változatos stílusa, kreatív rúgásai Poirier számára soknak bizonyult. McGregor a visszavágóval kapcsolatban elmondta, most egy perc sem fog kelleni neki a KO-hoz.

Mit fog mutatni Poirier?

Az első találkozó óta eltelt több mint hat év, és Poirier egészen más bunyós lett. Pehelysúlyból feljebb lépett könnyűsúlyba, tíz ellenfelet is legyőzött azóta, és 2019-ben az ideiglenes könnyűsúlyú bajnoki övet is megszerezte.

Poirier 26/6-os győzelem/vereség rátával rendelkezik. Az első UFC-meccseire az volt jellemző, hogy ellenfeleit gyorsan akarja lerendezni, s több meccsen is ez okozta vesztét. Az egyébként feketeöves brazil jiu jitsus harcos mára már inkább arról híres, hogy bokszolásával nyomás alá helyezi ellenfeleit, viszont nem kergeti a KO-t, tehát jóval érettebb bunyós.

Ideiglenes könnyűsúlyú bajnok

2019 áprilisában sikerült Poiriernek megszerezni az ideiglenes könnyűsúlyú bajnoki övet Max Holloway ellen. A két bunyós ötször öt percig püfölte egymást, viszont Holloway ereje nem haladta meg Poirier teljesítményét, s egyhangú döntéshozatalban mindhárom bíró Poiriernek ítélte a győzelmet.

Nem egész fél évvel később Poirier Habib Nurmagomedovval mérkőzött meg immár a teljes értékű bajnoki övért. Nagyjából ugyanaz lett a sorsa, mint mindenkinek, aki Habibbal találkozott. Poirernek sikerült landolni pár ütést, de a harc nagy részében Habib uralkodott a tőle megszokott földreteperős, szorongatós, birkózás-szambó harctechnikájával, végül a harmadik menet közepe táján Habibnak sikerült elkapni Poirier nyakát hátulról, s Poirier kénytelen volt feladni a harcot.

Egy-egy bunyó 2020-ban

McGregor és Poirier is csak egy mérkőzést jegyezhettek maguknak 2020-ban, ám míg McGregor meccse csak 40 másodpercig tartott, a nézőknek lehetősége volt Poirierből 25 percnyi magas-intenzitású teljesítményt látni. Bár nem sikerült kiütni ellenfelét, Dan Hookert, Poirier kellően dominált ahhoz, hogy osztatlan döntéssel nyerjen (3:0-ra, tehát mindhárom bíró neki ítélte a meccset).

McGregor vs. Poirier 2.0

Az első találkozó alapján könnyű lenne azt gondolni, hogy Conor ezúttal is könnyedén győzedelmeskedik. Figyelembe kell viszont venni azt, hogy Poiriernek egyszerűen nem feküdt a pehelysúly. Könnyűsúlyban sokkal több ütést kibír, és az állóképessége is jobb.

McGregornak enyhén szólva hektikus volt az utolsó néhány éve. A whiskyvel való felkészülés a Habib-bunyóra, és az olyan incidensek mint egy idősebb férfi megütése, illetve szexuális zaklatási vádak eléggé visszavetették. Mostanra viszont úgy néz ki, kellően összeszedte magát, és még a múltban tőle megszokott verbális sértegetések és heccelések is elmaradnak. Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy a ketrecben majd visszafogja magát.

Könnyen megtörténhet, hogy az élete formájában lévő Conor hamar kiüti Dustint, viszont legalább annyira elképzelhető az is, hogy a már fizikailag és mentálisan is csiszolt Poirier helytáll a bunyóban, és nyomás alá helyezi McGregort, ami valószínűleg a legjobb stratégia a „Hírhedt” ír harcos ellen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?