5 ősi vallás, létezésükről sokan nem tudnak

wa

Számtalan misztikum övezi bolygónk élővilágát, és a Föld körüli végtelen tágasság befogadásához is kevés, ha csak racionálisan vizsgáljuk azt. Az ismert vallási történetek és hiedelmek mellett akad néhány, melyekről alig tudunk valamit.

Fény és sötétség peremén a zoroasztrizmus

A zoroasztrizmus a fény és sötétség örök ellentétéről elmélkedik. A Perzsa Birodalomban az ókori iráni próféta, Zarathustra tanításai szerint éltek a hívek. 

A zoroasztriánus hit szerint van pokol és feltámadás is, ezért a halottaikról furcsa módon gondoskodnak. Lakóhelyük szélén épített magaslatra, a Hallgatás tornyaiba viszik az eltávozottakat, ahol az élővilág ragadozó madarai táplálékául szolgálnak. 

Az iszlám vallás terjedésével a zoroasztriánusok útra keltek, India lett az új hazájuk, ahol alig kétszázezren élnek pársziként, templomaikban Ahura Mazda fényéhez imádkoznak.

A világ legősibb vallása

Indiában az i.e. harmadik évezred táján éltek az első dzsainok, a dzsainizmus alapítói. A hívők fő vallási útmutatása a nem ártás és az erőszakmentesség. Ezt annyira komolyan veszik, hogy étrendjük vegetáriánus, a földben található élőlények védelmében nem művelik azt, így óvják élővilágát. 

A dzsainizmus, eltérően más vallásoktól, nem istenségimádó. A karma és a lélek megtisztulásában hisznek. Bár híveinek száma nem éri el a 4 millió főt, mégis India egyik kulcsfontosságú vallásáról van szó.

Hindu és iszlám tanítások a szikh vallásban

Indiában nemcsak a lakosságszám kiemelkedő, hanem a vallások sokfélesége is. A XVI. században India lett a szikhizmus szülőhazája Nánat guru kezdeményezésére. Ez a vallás főképp a hinduizmus és az iszlám tanainak ötvözete, de nem mindent követnek.

A hinduizmusban uralkodó kasztrendszertől elhatárolódnak, ugyanígy attól is, hogy az iszlám vallás nem támogatja a nők egyenrangú oktatását. A világon nagyjából 25 millió szikh ember él, hisznek a reinkarnációban és a karma örök körforgásában. 

Eretnek zsidók és a szamaritánusok

Időszámításunk előtt 930-ban a kettészakadt Izraeli Királyság lakosai a vallásban is két útra tértek. 

A déli országrész központja Jeruzsálem lett, Júdea néven vált ismertté. Míg északon Szamária lett az új központ, és Izrael néven azonosítjuk. Amikor az északi területet elfoglalta az Asszír Birodalom, a lakosság javát elhurcolták. Az új uralkodóval új népek érkeztek, velük új istenségek. A korábbi lakosság a zsidó hagyományaik szerint élt, velük keveredtek az újonnan érkezők, akik a szamaritánusok lettek. 

Az idők során bár saját nyelven írt Tórájuk lett, és izraeli állampolgárokká váltak, de a számuk elenyésző, mindössze 700-an vannak.

Jeziditák fő hiteleme a lélekvándorlás

Az Irakban élő népcsoport története több mint négyezer éves, ám hagyományaikról nincsenek írásos emlékek. A Korán és a Biblia tanításait követik, de fő hitük a lélekvándorlásra épül. A világ teremtőjének Istent tekintik, akinek angyalok a segítői, a legfőbb arkangyallal az élen, akit Tausznak hívnak. 

A jeziditák elzártan élnek, a hívők számáról nincsenek adatok.

(PR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?