Letette a hivatali esküt Joe Biden, már több rendeletet alá is írt

Joe Biden
Washinhton |

Letette hivatali esküjét Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke szerdán Washingtonban.

23: 40 - Biden már több rendeletet alá is írt

Tizenhét elnöki rendelettel és egyéb határozattal, hivatalos irattal kezdi meg a munkáját Joe Biden a Fehér Házban. Sorrendben nézve azokat írta alá elsőként, hogy kötelezővé tette a maszkviselést a szövetségi épületekben, az USA visszalép a párizsi klímaegyezménybe, eltörölte a főként muzulmánok lakta országokra vonatkozó beutazási korlátozást.

Ezen kívül visszaléptette az Egyesült Államokat az ENSZ Egészségügyi Világszervezetébe (WHO). Továbbá leállította Trump mexikói határfalának finanszírozását; kinevezett egy koordinátort a koronavírus elleni védőoltások elosztására, és kiterjesztette a járvány idejére elrendelt kilakoltatási moratóriumot.

23:15 - Kamala Harris visszament a Capitoliumba

Alelnökként előtte teszi le az esküjét három demokrata szenátor. Ma esketik fel ugyanis a Georgiában a január 5-i pótválasztáson megválasztott két demokrata szenátort, illetve az alelnökké választott Kamala Harris helyére kinevezett kaliforniai szenátort. Ezzel a demokratáknak ötven szenátoruk lesz a száz fős testületben, vagyis a döntetlen szavazásoknál szavazati joggal bíró alelnökkel együtt a létező legkisebb többségben lesznek a törvényhozás felső házában is.

22:00 - Biden megérkezett a Fehér Házba

A Bident szállító, Beast névre keresztelt elnöki autó megállt sétatávolságra a Fehér Háztól, ahol az elnök, az elnök felesége, és a családjuk kiszállt a konvojból, és elsétáltak az elnöki rezidenciára, majd egy rövid várakozás után besétáltak az ajtón.

21: 48 - Merkel is gratulált

Angela Merkel német kancellár az amerikai demokrácia ünnepének nevezte Joe Biden és Kamala Harris alelnök beiktatását gratulációjában, amelyet Steffen Seibert kormányszóvivő ismertetett egy Twitter-bejegyzésben.

A német kormányfő hozzátette: örömmel várja, hogy Biden és Harris munkája révén elkezdődjék "a német-amerikai barátság és együttműködés új fejezete".

21:40 - A hadsereg főparancsnokaként első alkalommal tartott katonai szemlét az új elnök

A hadsereg főparancsnokaként első alkalommal tartott katonai szemlét Joe Biden, a szerdán beiktatott új amerikai elnök.

A beiktatási ceremónia hagyományos részének számító szemlézés a washingtoni Capitolium keleti lépcsőjén történt, ahol az új elnök és alelnöke megtekintette a díszegyenruhás alakulatok felvonulását.

Az elnöki beiktatás hagyományosan ünnepi parádéval szokott véget érni, de idén ezt a koronavírus-járvány miatt virtuális parádéval helyettesítik majd.

A katonai felvonulás után az új elnök és alelnök házastársaikkal együtt megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját az arlingtoni nemzeti sírkertben. A ceremóniára elkísérték őket a beiktatáson részt vevő volt amerikai elnökök, Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama is.

21:35 - Biden és Harris elhelyezte a koszorút az Ismeretlen Katona Sírjánál.

20:45 - Már Bidené a hivatalos elnöki twitterfiók

Az új elnök első posztjában határozott fellépést és azonnali segítséget ígért az amerikai családoknak, "Nincs pazarolandó időnk, ha a minket sújtó krízisek kezeléséről van szó" - írta.

 

There is no time to waste when it comes to tackling the crises we face. That's why today, I am heading to the Oval Office to get right to work delivering bold action and immediate relief for American families.

— President Biden (@POTUS) January 20, 2021

19:50 - Több ország vezetője gratulált az új elnöknek
 

Az elsők között gratulált Joe Bidennek, az Egyesült Államok szerdán beiktatott új elnökének az Európai Parlament elnöke, a brit, a kanadai, az izraeli és az olasz kormányfő.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke közleményében azt hangsúlyozta, hogy az új amerikai vezetés egy új korszak kezdetét jelzi a transzatlanti kapcsolatokban. A világnak arra van szüksége, hogy erős kapcsolat legyen Európa és az Egyesült Államok között - emelte ki.

Boris Johnson brit kormányfő a Twitteren gratulált Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris "történelmi beiktatásához". "Az Egyesült Államok vezetése elengedhetetlen olyan ügyekben, amelyek mindenki számára fontosak, a klímaváltozástól a koronavírus-járványig" - írta Johnson, hozzátéve, hogy nagyon várja a közös munkát Biden elnökkel.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt üzente Bidennek, hogy már nagyon várja, hogy együtt tudjanak dolgozni a koronavírus-járvány és az éghajlatváltozás jelentette kihívások kezelésén. "Együtt fogunk működni abban, hogy előmozdítsuk a békét, a demokráciát és a biztonságot országainkban és külföldön egyaránt" - fogalmazott Trudeau közleményében.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök gratuláló videoüzenetében arra kérte az új amerikai elnököt, hogy erősítse meg az Izrael és az Egyesült Államok közötti szövetséget annak érdekében, hogy együttes erővel tudjanak fellépni az olyan közös kihívásokkal szemben, mint például az iráni fenyegetés, illetve azzal a céllal, hogy még tovább bővítsék a békét Izrael és az arab világ között.

"Várom, hogy együtt dolgozhassunk az Egyesült Államok és Izrael közötti szövetség további megerősítésén, az Izrael és az arab világ közötti béke bővítésének folytatásán és a közös kihívásokkal való szembenézésben, amelyek közül a legfőbb az Irán jelentette fenyegetés" - üzente Netanjahu.

Szintén gratulált Reuven Rivlin izraeli államfő az új amerikai elnöknek. "Régiónk gyorsan változik, sok változás pozitív. Izrael és szomszédaink között a közelmúltban kötött békemegállapodások új reményt hoztak, és remélem, hogy együtt fogok működni Önnel a régióban további hidak kiépítésében, többek között palesztin szomszédainkkal is "- fogalmazott Rivlin.

Giuseppe Conte olasz kormányfő a Twitteren kívánt jó munkát Bidennek és Harrisnek, és a demokrácia számára nagy napnak nevezte az új amerikai elnök beiktatásának napját.

Ferenc pápa is üzent Joe Bidennek a beiktatás után. A katolikus egyházfő ebben azt tudatta, imádkozik azért, hogy az új amerikai elnök megbékélést hozzon az Egyesült Államokban és az egész világon. Reményét fejezte ki, hogy Biden olyan társadalom kiépítésén fog dolgozni, amelyet valódi igazságosság és szabadság jellemez, és ahol tiszteletben tartják minden egyes ember jogait és méltóságát, különös tekintettel a legkiszolgáltatottabbakra.

18:52 - Vége a beiktatásnak

Felcsendült a Stars and Stripes, a hangosbeszélőben pedig bemondták, hogy az eseménynek vége. Először az elnök, majd az alelnök hagyhatja el a helyszínt, a többi vendég majd csak utánuk. Rövidesen az Arlington temetőbe megy Joe Biden és Kamala Harris, akiket Bill Clinton, George Bush és Barack Obama is elkísérnek majd. Itt megkoszorúzzák az Ismeretlen Katona sírját, miközben a Fehér Házban tovább folytatódik az átrendezés befejezése. A menetrend szerint Biden és Harris magyar idő szerint este negyed tízkor érkezik meg a Fehér Házba, ahol az ovális irodában egyből alá is írja az első rendeleteit. (Tx)

18:50 - Biden: helyreállítjuk a más nemzetekkel kötött szövetségeinket

Helyreállítjuk a más nemzetekkel kötött szövetségeinket, hogy készen álljuk a jelen és a jövő kihívásaira - ígérte beiktatási beszédében Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke szerdán Washingtonban.

Biden jelezte: vezetése alatt Washington újra azon lesz, hogy partnereivel együttműködve vegye ki a részét a globális problémák megoldásából.

Amerika nem csak erővel fogja vezetni a világot, hanem a példa erejével is - tette hozzá.

18: 20 - Biden: ma a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük

"Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük" - mondta beiktatási beszédében Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke szerdán Washingtonban.

Újra megtanultuk, hogy a demokrácia értékes és törékeny - húzta alá a 78 éves demokrata párti vezető az elmúlt időszak eseményeire utalva.

A kihívások legyőzéséhez nem elég a szó, egységre van szükség - tette hozzá.

18:15 - Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki gratulációját és jókívánságait Joe Bidennek az Amerikai Egyesült Államok elnökévé történt beiktatása alkalmából - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda este.

A kormányfő azt írta, az elmúlt négy év bebizonyította, hogy az Egyesült Államok és Magyarország közötti barátságos és kölcsönösen előnyös együttműködés számos területen nagy lehetőségeket rejt magában. Orbán Viktor örömmel állapította meg, hogy ez az időszak új távlatokat nyitott a kétoldalú kapcsolatokban a biztonság, az energiapolitika és a gazdaság területén egyaránt

A miniszterelnök biztosította Joe Bident arról, hogy a magyar kormány továbbra is teljes mértékben elkötelezett marad a magyar-amerikai kapcsolatok erősítése mellett a kölcsönös tisztelet és jóakarat alapján, "építve NATO-n belüli szövetségünkre, a terrorizmus elleni küzdelem iránti elkötelezettségünkre és Közép-Európa alternatív energiaforrásainak biztosítására irányuló közös törekvésünkre. Sok sikert és jó egészséget kívánok felelősségteljes feladatainak ellátásához" - zárta az új amerikai elnöknek írt levelét Orbán Viktor.

 

Galéria

18:00 - Letette hivatali esküjét Joe Biden

Letette hivatali esküjét Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke szerdán Washingtonban.

Biden beiktatásán Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama volt elnökök is megjelentek, viszont nem jött el a leköszönő Donald Trump. Ő az első amerikai elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán. Trump alelnöke, Mike Pence jelen volt a ceremónián.     

A Capitolium két héttel korábbi ostroma, valamint a koronavírus-járvány miatt hozott példátlan biztonsági óvintézkedések következményeként az ilyenkor megszokott százezres tömeg helyett alig néhányan voltak Washington szívében.

A hiányzó tömeget mintegy 200 ezer amerikai zászló jelképezte.

17:50 - Letette esküjét Kamala Harris

Beiktatták hivatalába a demokrata párti Kamala Harrist, az Egyesült Államok első színesbőrű női alelnökét szerdán Washingtonban

Kamala Harris - a hagyományoktól eltérően - Sonia Sotomayort, a legfelső bíróság első latino származású bíróját kérte fel az esketésre.

Joe Biden megválasztott elnök beiktatása néhány perccel követi Harris eskütételét. Az amerikai alkotmány 20. kiegészítése értelmében az elnökök mandátuma január 20-án helyi idő szerint délben fejeződik be, illetve kezdődik el.

17:45 - Lady Gaga is befutott

A művésznő énekli az amerikai himnuszt a tengerészgyalogság zenekarának kíséretével.

17:33 - Joe Biden és Jill Biden is megérkezett

17:27 - Kamala Harris is megérkezett

Az Egyesült Államok következő alelnöke is megérkezett az eskütétel helyszínére, a Capitolium elé. Ő lesz az Egyesült Államok első női és első színesbőrű alelnöke. Hamarosan következik Kamala Harris alelnöki eskütétele.

Kapcsolódó cikkünk
Galéria

17:00

A hagyományoknak megfelelően Biden istentisztelettel kezdte beiktatása napját, amelyre a Szent Máté apostolról elnevezett washingtoni katedrálisban került sor. A misén Kamala Harris leendő alelnök, illetve vezető demokrata és republikánus politikusok is jelen voltak.

Judd Deere sajtótitkár-helyettes elmondta: Donald Trump leköszönő elnök a hagyományoknak megfelelően levelet hagyott utódjának, mielőtt távozott a Fehér Házból. A tisztségviselő semmit sem árult el a levél tartalmáról vagy hangneméről.

Trump felesége, Melania szintén rövid üdvözlőlapot írt Jill Biden leendő first ladynek - értesült a CNN amerikai hírtelevízió.

Trump, aki csalásra hivatkozva megkérdőjelezte a novemberi elnökválasztás eredményét, máig nem gratulált Bidennek győzelméhez, és búcsúbeszédeiben sem említette név szerint demokrata ellenfelét.

Hagyománynak számít, hogy a leköszönő elnök levelet hagy utódjának az Ovális Irodában.

Barack Obama akkori vezető négy évvel ezelőtti üzenetében egyebek között arra emlékeztette Trumpot, hogy vele együtt ő is csak ideiglenes viselője az elnöki tisztségnek.

"Ez tesz minket azoknak a demokratikus intézményeknek és hagyományoknak (.) az őrévé, amelyekért elődeink harcoltak és adták vérüket" - írta. "A mindennapi politika kötélhúzásától függetlenül rajtunk múlik, hogy a demokráciánk eszközeit legalább olyan erős állapotban hagyjuk, ahogy találtuk őket" - tette hozzá.

Trump számos elnöki hagyománnyal szakított. Például nem lesz ott Biden szerdai beiktatásán (hasonló 1869 óta nem történt), valamint nem hívta meg a demokrata elnökjelöltet a Fehér Házba azt követően, hogy kiderült: Biden győzött a novemberi elnökválasztáson.

(MTI, telex, 444)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?