Fejlesztések az érsekújvári kórház szülészetén

Érsekújvár
Érsekújvár |

Múlt évben 1196 csecsemő jött a világra az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet szülészetén, egy évvel ezelőtt 1227 gyermek született. A 2020-ban világra kéredzkedő csecsemők közül 320 érsekújvári. A szülők elsősorban az Emma, Viktória, Mia, Hanna, valamint a Jakab, Sámuel, Lukács és Marek neveket választották.

Érsekújvárban a 2020-as év végi adatok alapján 37 548 lakos élt, 425-en hunytak el, többen, mint ahány csecsemő jött a világra. A járási székhely lakossága évről évre csökken. Míg 1997-ben a statisztikai hivatal adatai alapján 43 550 lakosa volt a városnak, ez a szám 2019-re 37 893-ra csökkent.

Judita Koprdová, a kórház nőgyógyászati-szülészeti klinikájának új főorvosa úgy véli, a szülési kedv csökkenését részben a koronavírus-helyzet is okozhatta, mert más kórházakban is kevesebb gyermek született múlt évben. A babák között 36 ikerpár volt. Összesen 609 fiú és 587 lány jött a világra. Az érsekújvári kórházban jelentős eredménynek tartják, hogy már tavaly több volt a spontán szülés, és némileg csökkent a császármetszések száma. 2020-ban a szülések 41,72 százalékánál kellett császármetszést végrehajtani, míg 2019-ben a szülések 47,43 százalékánál volt szükség ilyen beavatkozásra. Ikerterhességek során, amennyiben ezt az anya állapota és a babák fekvése lehetővé teszi, szintén a természetes szülést részesítik előnyben. 2021-ben szeretnék, ha a császármetszéses szülések aránya nem haladná meg a 39 százalékot. A koronavírus első hulláma idején egy ideig nem működtek a művi megtermékenyítést végző központok, és a későbbiekben is csak korlátozott üzemmódban dolgozhattak, ez is csökkenthette a születések számát. A szakember tájékoztatása szerint 2020-ban harminckét édesanya szült művi megtermékenyítésnek köszönhetően. Judita Koprdová ugyanakkor hangsúlyozta, hogy rendkívül szigorú óvintézkedéseket vezettek be a szülészeti klinikán. Az anyát tesztelik a kórházba történő felvételkor, és ha császármetszésre van szükség, a korábbi antigén-tesztelés után PCR-tesztet is végeznek. A baba és a mama biztonsága érdekében a PCR-tesztelést öt nap múlva megismétlik. A kismamák a kórházi szobában is védőmaszkot viselnek. A koronavírus-fertőzött anyák felvétele és kivizsgálása egy erre a célra elkülönített helyiségben történik. A klinikai részleg felújítását követően új berendezés kerülhet a családi szobába és még egy ilyen átlagon felüli szobát szeretnének megnyitni, a szülőszobákat különálló szülő-bokszokkal szeretnék berendezni.

A szülésre váró anyák örömmel fogadnák, ha a nőgyógyászati-veszélyeztetett terhességi részlegen is berendeznének egy minden igényt kielégítő szobát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?