Hogy kerül a leves a sütőbe?

kacsaleves

Hogyan lehet sütőben levest "sütni"? Ráadásul kacsából?

Ma egy nagyon különleges receptet osztok meg veled, méghozzá egy olyan levesről, amely a sütőben készül. Ha már lúd, legyen kövér, ez egy kacsaleves.

Azoknak, akik nem kedvelik a sertés- vagy marhahúst, de valami különleges fogásra vágynak, a kacsa ideális választás. A sütőben sült kacsaleves első pillantásra bonyolultnak tűnhet, pedig igazán egyszerű elkészíteni, a végeredmény pedig egy laktató fogás, amivel nagy sikert arathatsz majd a családod vagy a vendégeid körében.

Vágjunk bele!

Sütőben sült kacsaleves savanyú káposztával és burgonyagombóccal

Hozzávalók a leveshez

1 egész háztáji kacsa

2 szál sárgarépa; 3-4 cm-es darabokra vágva

2 szál fehérrépa; 3-4 cm-es darabokra vágva

1 fej vöröshagyma; vékonyra vágva

1-2 szál póréhagyma; 2 cm-es karikákra vágva, zöldje nélkül

3-4 gerezd fokhagyma; aprítva

200 g savanyú káposzta; kissé átmosva

2 dl fehérbor

5-10 szem egész bors

2-3 db babérlevél

2-3 ek tejföl

Só; ízlés szerint

Hozzávalók a burgonya gombóchoz

500 g burgonya; héjában főtt, áttörve

1 ek búzadara

1 ek kacsazsír; ami kisül a kacsából

1 db tojás

15-20 dkg liszt

2-3 ek étkezési keményítő

1-2 csipet só

Elkészítés

A kacsáról a combokat, melleket és szárnyat levágjuk, majd a combot ki is csontozzuk, a szárnyakat az ízületek menetén daraboljuk. A csontozott combot és mellet is 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A filézett kacsa csontjait ne dobjuk ki, azt is belesütjük a levesbe.

Egy nagyobb méretű, magas falú kerámia edénybe vagy magas falú tepsibe, sütőpapírra elrendezzük a kacsahúst és a csontjait, sózzuk, majd előmelegített, 200 Celsius-fokos sütőbe tesszük, míg a hús és a csont szép aranybarnára sülnek. Nagyjából 50-60 perc alatt.

Ha elkészült, kivesszük a sütőből, leöntjük róla a kisült zsírt, és ha kerámiában sütöttük, hozzáadjuk az összes többi zöldséget: darabolt sárgarépát, fehérrépát és pórét, vöröshagymát, aprított fokhagymát és a kiáztatott savanyú káposztát is. Hozzáadjuk a fehérbort és annyi forró vizet, hogy gazdagon ellepje. Ízesítjük egész borssal, babérlevéllel és sóval. Egy jó tanács, a babért és borsot kössük üres teafilterbe, úgy nem harapunk rá, és nem kell keresgélni tálaláskor.

Visszatesszük a sütőbe, a hőmérsékletet levesszük 180-190 fokra és újabb 40-50 percig sütjük, míg a zöldségek és a hús elkészülnek, illetve a lé fele elpárolog és szép sötét aranyszínű nem lesz. Sütés közben célszerű két-három alkalommal óvatosan megkeverni, hogy a zöldség és hús egyenletesen készüljön, illetve többször kóstoljuk, ha nem elég sós, ízesítsük.

Amíg „sül a leves”, bőven van időnk a gombócot elkészíteni.

A héjában főtt, hideg, áttört burgonyát elkeverjük a többi hozzávalóval, de ne dolgozzuk sokáig, mert nagyon nyúlóssá válhat! A kész tésztából egyforma méretű gombóckákat készítünk, nagyjából 2-3 cm átmérőjűeket. Lisztezett, sütőpapírral bélelt tepsire gyűjtjük a gombócokat, majd gyöngyöző, sós vízbe főzzük készre. Ha feljönnek a víz tetejére a gombócok, további 2 percig főzzük, majd vegyük ki őket és hagyjuk maguktól lehűlni.

50 perc alatt elkészült a leves.

Tálalás előtt vegyük ki a csontokat, rájuk már nincs szükség. Tegyük bele a forró levesbe a gombócokat, hogy felmelegedjenek, majd azonnal tálalhatunk is, frissen vágott snidlinggel szórjuk a tetejét! Nagy kanál tejfölt adhatunk hozzá, ha szeretnénk.

Kedvet kaptál egy finom, nem mindennapi leveshez? A minőségi alapanyagot nálunk megtalálod, ráadásul házhoz is visszük! Az elérhetőségért látogasd meg a Facebook oldalunkat és a honlapunkat.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?