Újra tárgyalóasztalhoz ültek a szlovákiai magyar pártok, de továbbra sincs megegyezés

magyar pártok
Pozsony |

A decemberi nyilvános veszekedés után újra tárgyalóasztalhoz ült az MKP, a Híd és az Összefogás.

A hárompárti egyeztetés az MKP kezdeményezésére tovább folytatódott. A járványügyi óvintézkedések miatt a tárgyalás ezúttal interneten keresztül zajlott. 

Az MKP a lapunknak eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, örülnek, hogy mindkét párt elfogadta a meghívásukat, ám arról továbbra sem született döntés, hogy a közös szubjektum döntéshozó testületében milyen arányban foglaljanak helyet a magyar pártok képviselői. A Híd ugyanis ragaszkodik az egyharmados részvételhez, amibe az Összefogás képviselői nem akarnak beleegyezni.

Megoldásként felmerült az úgynevezett előválasztás lehetősége is, melynek eredményeként a választók dönthetnék el, hogy a három párt közül kit milyen arányban támogatnak, és ennek alapján osztanák el az erőviszonyokat. Az Összefogás a közleményében kiemelte, hogy már egyik fél sem viszonyul elutasítóan az ötlethez, ám ennek megvalósításáról további egyeztetéseket kell tartani.

„Az Összefogás az előválasztás mellőzése esetén kompromisszumos javaslatként megelégedne a negyed részvétellel is. Az ellentét feloldására javaslatunk továbbra is a választók bevonása az új párt alakításába, a Most-Híd javaslata pedig a kétpárti egyezség, azzal, hogy az MKP döntse el, kit akar kizárni az együttműködésből”

– írta a párt.

💻 Ma online formában folytatódott a hárompárti tárgyalás.

Az Összefogás az egységes magyar párt megalapításához...

Közzétette: Összefogás – 2021. január 19., kedd

 

Sólymos László, a Híd elnöke tagadta, hogy pártja ilyen dilemma elé állítaná az MKP-t. Elmondása szerint az Összefogás piszkos játékot játszik azzal, hogy valótlanságot állít. Az előválasztással kapcsolatban a Híd elnöke távolságtartóan fogalmazott. Elmondása szerint a listavezető személyéről valóban dönthetnének a választók, ám az arányokról a feleknek a párton belül kell megegyezniük.

🇭🇺AZ ÖSSZEFOGÁS PISZKOS JÁTÉKOT JÁTSZIK
Az, hogy a decemberi botrányos Facebook bejegyzés és sajtó után ma a...

Közzétette: László Sólymos – 2021. január 19., kedd

 

A Híd elnökének szavaira Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke a következőképpen reagált:

„Örülnénk neki, ha a konfrontatív stílus a múlté válna. Az őszinteség tiszta »játék«. Fontosnak tartottuk elmondani a nyilvánosságnak, hányadán állnak az egyeztetések. Folytatjuk”.

A tárgyaláson elhangzottakat a pártok az elnökségek elé viszik. Az egyeztetés várhatóan jövő csütörtökön folytatódik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?