Így kellene táplálkoznunk ebben az évben

egészséges táplálkozás

Gyógyszered legyen az ételed, ételed legyen a gyógyszered – mondta Hippokratész, s bár a mai viszonyokat ismerve megkérdőjelezhető ez a kijelentés, a lényeg egyértelmű: olyan ételeket kellene fogyasztanunk, amelyek vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb tápanyagokat tartalmaznak. A szakemberek szerint a gasztronómia 2021-ben ezt fogja követni.

A 2020-as év felfordította a világot. A koronavírus-járvány megváltoztatta mindennapi szokásainkat és ételeink fontossági sorrendjét. A vírus mozgásunkban korlátozott bennünket, sokan hosszú hetekre elszigetelve éltek. Voltak olyanok, akik a karantén idején határozták el, hogy megváltoztatják életmódjukat, többet mozognak, egészségesen táplálkoznak, meditálnak. Vajon mit hoz az új esztendő? A szakemberek nagy változásokra számítanak a gasztronómiában és az étkezési szokások terén.

Erős immunrendszer a cél

Az élelmiszerek ebben az évben már nem csak arra fognak szolgálni, hogy elűzzék az éhséget, a Covid-19 ugyanis ráébresztett bennünket arra, hogy az egészség törékeny és bármelyik pillanatban minden megváltozhat. Az emberek jelentős része olyan ételek után kezdtek kutatni, amelyekről köztudott, hogy erősítik az immunrendszert. Egy felmérés szerint az elmúlt évben a korábbiakhoz képest sokkal több immunrendszert erősítő táplálékkiegészítő fogyott. A 2021-es év szintén a betegségmegelőzés jegyében fog telni. Népszerűek lesznek a sok cinket, szelént, C- és D-vitamint tartalmazó készítmények, megnő a kereslet a természetes alapanyagú termékek iránt, amelyek például bodzát, kurkumát, kasvirágot, gyömbért tartalmaznak. Mint tudjuk, ezek a növények erősítik az immunrendszert.

A lelki egészség támogatása

A világjárvány idején rendkívül fontos, hogy megőrizzük lelki egészségünket. Bár egyetlen élelmiszer sem képes orvosolni a depressziót, oldani a szorongást, enyhíteni a stresszt, a tápanyagokban gazdag ételek erősítik lelki egészségünket. Az antioxidánsokban, B-vitaminokban, cinkben, magnéziumban, rostban gazdag élelmiszerek és a probiotikumok pozitívan hatnak lelkiállapotunkra. A jelek szerint 2021ben megnő a kereslet azon növények iránt, amelyek enyhítik a stresszt és javítják az alvás minőségét. A szakemberek feltételezik, hogy továbbra is népszerűek lesznek a reishi gomba kivonatát tartalmazó termékek és a kanabidiolok, amelyeknek allergiaés depresszióellenes hatásuk van. Bár e termékek fogyasztásával is lehet enyhíteni a stresszt és erősíteni a lelki kényelmet, az ételt soha ne helyettesítsük vényköteles gyógyszerekkel vagy egyéb gyógymódokkal.

Előtérben a helyi termékek

A világjárvány bizonyos időre korlátozta az élelmiszerüzleteket is. Az emberek a helyi vagy a kistermelőknél kezdtek vásárolni. Valószínűleg 2021-ben is nagy lesz a kereslet a hazai termesztésű zöldség, gyümölcs és élelmiszer iránt. Amellett, hogy a vásárlók így a helyi termelőket támogatják, pozitívan hat majd a környezetre is.

Honnan származnak?

Sok vásárlót az elmúlt évben a korábbiaknál jobban érdekelte, honnan származik a megvásárolt élelmiszer, melyik vállalat gyártotta, figyelembe vette-e a környezetvédelem szabályait. Nagyobb hangsúlyt kaptak a többgenerációs családi vállalkozások, amelyek a minőség garanciái lettek. 2021-ben sem lesz ez másképpen – vélik a szakemberek. Azt tanácsolják a gyártóknak, hogy minőségi termékeket kínáljanak, ezzel próbálják elfogadtatni magukat. Sokak számára a szép csomagolás már nem vonzó, sokkal inkább a tartalom érdekli őket.

Környezetkímélő élelmiszerek

A szakemberek meggyőződése, hogy 2021-ben háttérbe szorul a vegetáriánusok és a húsevők vég nélküli harca. Szerintük az emberek olyan élelmiszereket fognak keresni, amelyek kevésbé hatnak a környezetre. Valószínűleg csökken a kereslet az állati eredetű termékek iránt, de ez biztosan nem lesz radikális csökkenés. A vásárló inkább az alacsonyabb enviromentális következményekkel bíró állati eredetű terméket választja majd.
Baromfihúst vásárol marhahús helyett, hetente többször kerül a tányérjára növényi eredetű étel. Ráadásul inkább helyi kistermelő termékeit fogja keresni, hogy csökkenjen a légszennyeződés, ami akkor is romlik, ha az élelmiszert nagy távolságról kell szállítani.

Megváltozott étkezési kultúra

Különféle okokból sokan diétáznak. Látványos eredményt várnak, ám ez ritkán következik be. A szakemberek úgy vélik, hogy 2021-ben az emberek nem fognak diétával kísérletezni, de nagy gondot fognak fordítani egészségük megőrzésére. Egyre többen az étkezés olyan szempontjaira fognak összpontosítani, mint a hagyomány, a kultúra, az örömszerzés. A vásárlók azoktól a gyártóktól fognak vásárolni, akik szem előtt tartják az egészséges táplálkozás elveit, elfogadható áron kínálják tápanyagokban gazdag termékeiket, amelyekből változatos étrendet lehet összeállítani.

Érdekes

Mi a flexitarizmus?

Meggyőzni a húsevőt, hogy térjen át a vegetáriánus étrendre, emberfeletti teljesítmény. Mi lenne, ha 2021-ben áttérnénk a flexitarizmusra? Lényege, hogy az ember hetente néhányszor hús helyett növényi eredetű ételt eszik. Azok a gyártók, amelyek húsmentes ételeket kínálnak, ebben az évben is tovább népszerűsítik majd a növényi eredetű termékeket, új készítményeket kínálnak a vásárlóknak, amelyekben a korábbinál több növényi összetevő van.

Dobozos élelem

Tavaly azt is megtanultuk, hogy az otthoni főzés szórakoztathat és kellemes élményt jelenthet. Mégis mindenki abban reménykedik, hogy életünk hamar vis?szatér a normális kerékvágásba. Már korábban is sokan dobozban rendeltek maguknak egészséges ételt. Az elfoglalt embernek ez az étkezés egyszerű és kényelmes. Ráadásul több vállalat, amely ezzel foglalkozik, a helyi jellegű ételekre épít, és a diétázók igényeit is kielégíti. Valószínű, hogy 2021-ben tovább nő majd a kereslet a dobozos ételek iránt.

Átláthatóság

Sokaknak elegük van a félrevezető, hamis vagy nem világos információkból. Ha a vásárlót érdekelni fogja az elfogyasztandó élelmiszer tápértéke, megnő az igény arra, hogy a gyártók világosan, tisztességesen és transzparens módon tájékoztassák őt. Azt várja tőlük, hogy tömören és érthetően mondják el, milyen hozzáadott adalékanyagot használtak, s hogy mesterséges színezéket és ízfokozót nem fognak használni.

Ízletes és tápláló ételt a gyereknek

Mivel a gyerekek most távúton tanulnak, a szülők kénytelenek főzni nekik. Mivel még nincs semmi jele annak, hogy a világjárvány enyhülne, kérdéses, hogy mikor térnek vissza ismét az iskolába. Várhatóan ebben az évben sok szülő igyekezni fog, hogy ízletes, ugyanakkor tápláló ételt készítsen gyermekének.
A koronavírus-járvány mozgásukban korlátozza a gyerekeket. A szakemberek ezért úgy vélik, hogy a szülők igyekezni fognak korlátozni a cukorbevitelt és a mesterséges adalékanyagok bevitelét. Reménykedhetünk abban, hogy a természetes alapanyagokból készült élelmiszereket fogják előtérbe helyezni, és példát mutatva mindent megtesznek azért, hogy a gyerekek elsajátítsák az egészséges étkezési szokásokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?