Csehországban megindult a nyolcvan év felettiek regisztrációja az oltásra

koronavírus Csehország

Interneten regisztrálhatnak péntek reggel óta Csehországban a nyolcvan év feletti idős emberek a koronavírus elleni oltásra. Egy óra alatt a rendszerben elérhetővé tett összes oltási időpontot lefoglalták, de a hatóságok tájékoztatása szerint még mindig lehet regisztrálni.

Az online regisztrációs rendszer reggel nyolckor nyílt meg, az első órában 44 ezer ember jelentkezett, közülük kétezren időpontot is tudtak foglalni az oltásra. A regisztráció alkalmával nem fog tudni mindenki azonnal időpontot foglalni, viszont a jelentkezéskor kapott PIN-kóddal később ellenőrizni tudják az oldalon, mikor nyílnak meg új időpontok az újabb vakcinaszállítmányok érkezésével – figyelmeztettek a hatóságok.

Csehországban 441 ezer nyolcvan év feletti ember él, a regisztráció az ő számukra nyílt meg most, ők elsőbbséget élveznek az oltókampányban. Péntek reggel 47 oltópont volt feltüntetve a rendszerben.

Ellenzéki politikusok élesen bírálták a pénteken indított online regisztrációt, arra hivatkozva, hogy a rendszer nem működik hatékonyan, és túlságosan bonyolult az idősek számára. Kifogásolták, hogy az oltás folyamata nem elég gyors: bár rendelkezésre áll elég oltóanyag, szerintük nincs elegendő oltópont az országban.

A várakozások szerint hetente 70 ezer adag érkezik majd az országba a Pfizer/BioNTech-vakcinából, és január végéig a Moderna oltóanyagából is kapnak 11 600 dózist.

Csehországban csütörtökön 8032 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, majdnem feleannyit, mint egy héttel korábban. Január eleje óta a járványhoz köthető napi halálesetek száma 150-180 között mozog. December első felében ez az érték még jóval alacsonyabb volt, naponta 100 körüli.

A járvány márciusi kirobbanása óta 874 605 esetet és 14 029 koronavírusos elhalálozást jegyeztek fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?