A magyarlakta városokban már nem kell sokat várakozni a tesztelésre

koronavírus
Somorja/Galánta/Dunaszerdahely |

Az utóbbi időszakban hatalmas sorok alakultak ki az antigéntesztekkel működő mintavételi pontok előtt, az embereknek sok helyen órákat kellett várniuk a tesztelésre. Megnéztük, hogyan működnek a szűrési helyszínek a délnyugati országrész magyarlakta városaiban most, hogy a mintavételi pontok fokozatosan átállnak az online rendelésekre.

A karácsonyi időszak közeledtével egyre leterheltebbé váltak az antigénteszteket alkalmazó mintavételi pontok. A sajtóban olyan információkat lehetett olvasni, hogy bizonyos helyeken akár 5–6 órás lehet a várakozási idő, és olvasóink is hasonló beszámolókkal fordultak szerkesztőségünkhöz.

Működtek ugyan olyan mintavételi pontok, amelyeknél előre lehetett időpontot kérni, ám ezeken a helyszíneken fizetni kellett a tesztelésért, az összeg pedig 30 euró körül mozgott.

Előjegyzési rendszer

Az ünnepek után továbbra is hosszú sorok kígyóztak a tesztelési állomások előtt, ezért az egészségügyi minisztérium új megoldással állt elő: az ingyenes tesztelést nyújtó mintavételi pontokon is fokozatosan bevezetik az előrendelési rendszert, ám a vizsgálatért ezután sem kell fizetni.

A regisztráció a korona.gov.sk weboldalon lehetséges. A kérdőívben meg kell adni a személyes adatainkat, az elérhetőségeinket, ezután pedig kiválaszthatjuk, hogy melyik városban szeretnénk elmenni a tesztre, és javasolhatunk egy időpontot is, ami számunkra megfelel. A honlap tájékoztatása szerint ha az általunk választott időpont foglalt, akkor igyekeznek helyette egy olyat adni, ami minél közelebb van a javaslatunkhoz. A részletekről ezután egy SMS-t kapunk (a telefonszám megadása kötelező), ebben szerepel a nekünk kijelölt helyszín és időpont.

Fontos, hogy az előrendelés ellenére se felejtsük otthon a személyi igazolványunkat, hiszen a tesztelés előtt ellenőrzik az adatainkat.

Január eleje óta egyre több mintavételi ponton álltak át az előrendelési rendszerre. Utánajártunk, hogy a délnyugati régió nagyvárosai közül melyekben működik már a rendszer, és mennyire sikerült lecsökkenteni a sorban állás idejét.

Somorja

Somorján viszonylag hamar, már január 5-én bejelentették, hogy a mintavételi ponton átállnak az előrendelésre. A délelőtti órákban ellátogatunk a tesztelési helyszínre, és azt tapasztaltuk, hogy egyáltalán nem kell várakozni. A mintavételi pont adminisztratív munkatársa lapunk kérdésére elmondta, hogy az előrendelési rendszer jól működik.

„Korábban nagyon hosszú sorok alakultak ki a tesztelési helyszín előtt, néha 5-6 órát is kellett várni. Emiatt nem volt ritka a konfliktus sem, az emberek kis túlzással egymást lökdösték a bejárat előtt, úgyhogy a helyzet már tarthatatlan volt. Amióta viszont bevezettük az előjegyzési rendszert, a sorok eltűntek. Az emberek kétpercenként érkeznek a tesztre, és már mindenki tudja, mi a teendő, így a feszültség is megszűnt”

– nyilatkozta lapunknak az egészségügyi alkalmazott.

Továbbá kiemelte, hogy az előrendelés nélkül már senkit sem vesznek be, ezért mindenkit arra kért, hogy töltse ki a elektronikus kérdőívet.

„Kivételes esetben előfordult, hogy egy-egy idős személyt, aki nem volt tájékozott az új rendszerrel kapcsolatban, beengedtünk, mivel amúgy sem érkezett senki az adott időpontra, de hangsúlyozom, hogy csak azok jöjjenek, akik már kaptak időpontot. Ha megint összegyűlnek itt az emberek, mert abban bíznak, hogy mások előtt beengedjük őket, akkor az egész előrendelés feleslegessé válik”

– tette hozzá a mintavételi pont dolgozója. 

Somorja

Galánta

A Galántai Szent Lukács Kórházban szintén működik egy ingyenes mintavételi pont. Ezen a helyszínen csak január 11-től, vagyis e hét hétfőtől helyezték üzembe az előrendelési rendszert. Ennek ellenére azt tapasztaltuk, hogy a tesztelésre érkező emberek már előre tájékozódtak a feltételekről. Amikor a kora délutáni órákban megérkeztünk a helyszínre, csak néhányan álltak a sorban, és mindenki az előre megadott időpontban érkezett. A várakozók megbeszélték egymás közt, kinek mikorra szól az időpontja, és ennek megfelelően rendeződtek sorba, így felesleges konfliktus sem alakult ki.

„Én vasárnap tudtam meg, hogy változott a rendszer, ezért gyorsan regisztráltunk. Ugyan van vele némi pluszfáradság, de legalább nem kell feleslegesen várakozni”

– értékelte a helyzetet egy általunk megszólított nő.

A városban továbbá működik még egy mintavételi pont, mégpedig a helyi közegészségügyi hivatalban. Arra azonban érdemes ügyelni, hogy a két mintavételi pont nyitvatartása nem egyezik.

Galánta

Dunaszerdahely

Dunaszerdahelyen más a helyzet, az itteni mintavételi pontokon egyelőre nem működik az előrendelés. A kora délutáni órákban éppen ezért már kialakultak kisebb sorok, ám komoly várakozásról itt sem lehet beszélni. A helyszínen szolgáló katona lapunknak elmondta, ennek az lehet az oka, hogy egymás mellett kettő mintavételi pont is működik, így a tesztelésre várakozók nagyjából eloszlanak. Az egyik helyszín a regionális közegészségügyi hivatal épületében működik, a másik pedig a kórház alagsorában. A helyzet azonban pár nappal ezelőtt még máshogy festett.

„Az ünnepek között és az év elején szörnyen nagy volt a feszültség, hatalmas sorok voltak, az emberek órákig várakoztak. Az utóbbi napokban már szerencsére javult a helyzet”

– közölte a katona. Hogy Dunaszerdahelyen pontosan mikor állnak át az előrendelési rendszerre, azt nem tudta megmondani. A kérdéssel kapcsolatban felkerestük Jana Fedákovát, a Svet zdravia kórházlánc szóvivőjét (amelyhez a dunaszerdahelyi kórház is tartozik), aki szintén nem tudott pontos dátumot mondani, de feltételezi, hogy az átállás 1-2 héten belül megtörténik. 

Arra Dunaszerdahelyen is oda kell figyelni, hogy a két mintavételi pont különböző időpontokban működik, tehát mielőtt tesztelésre mennénk, érdemes megnézni, meddig vannak nyitva és mikor tartanak ebédszünetet a dolgozók, hiszen a mostani hűvös időjárás miatt akár az egyórás várakozás is komoly egészségügyi kockázattal járhat.
 

Dunaszerdahely
Érdekes
nyitvatartás

A tesztelési pontok nyitvatartása

 

  • Somorja

– A birkózócsarnok épülete (Dunajská ulica 1856/2A) – hétfő–péntek: 10:00–18:00

 

  • Galánta

– A Galántai Szent Lukács Kórház épülete (Hodská 373/38) – hétfő–péntek: 07:30–15:30 (az ebédszünet ideje: 11:00–12:00)

– A regionális közegészségügyi hivatal épülete (Hodská 2352/62) – hétfő–péntek: 09:00–12:00

 

  • Dunaszerdahely

– A dunaszerdahelyi kórház alagsora (Veľkoblahovská cesta 23) – hétfő–péntek: 07:00–15:00 (az ebédszünet ideje 11:00–12:00)

– A regionális közegészségügyi hivatal épülete (Veľkoblahovská 1067) – hétfő, kedd, csütörtök: 14:00–16:00, szerda: 14:00–17:00

Több mintavételi pont?

A várakozással tehát úgy tűnik, hogy a közeljövőben nem lesznek nagyobb problémák. Egyedül az okozhat gondot, hogy Nagyszombat megye magyarlakta területein viszonylag kevés mintavételi pont működik. Olyan városokban, mint például Bős vagy Nagymegyer, továbbra sem lehet antigéntesztre menni. Igaz, hogy a legközelebb mintavételi helyszínek legfeljebb 20–30 perces autóútra vannak, ám az idősek számára, akik már nehézkesebben utaznak, akár ez is komoly kihívás lehet.

Az egészségügyi minisztérium nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy terveznek-e a jövőben újabb mintavételi pontokat nyitni. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?