McConnell még nem döntötte el, megszavazza-e majd Trump elmozdítását

Mitch McConnell

Mitch McConnell, a szenátus republikánus párti többségének vezetője még nem döntötte el, hogyan fog szavazni a Donald Trump amerikai elnök ellen indított alkotmányos felelősségre vonási eljárásban (impeachment). A politikus az eljárást elindító szerdai képviselőházi szavazás után azt írta párttársainak címzett levelében: majd a szenátusban előadott jogi érvek alapján fog határozni, hogy ő maga megszavazza-e Trump elmozdítását.

Az amerikai képviselőház szerdán megszavazta az impeachment megindítását Trump ellen lázadás szításának vádjával a Capitolium ostroma miatt. Az előterjesztést 232 szavazattal fogadták el 192 ellenében. Tíz republikánus párti képviselő is támogatta 222 demokrata párti mellett az impeachment megindítását.

McConnell a képviselőházi voksolást követően kijelentette, hogy a felsőház legkorábban január 19-én ülhet össze az ügyben, így az eljárás átcsúszna a demokrata párti Joe Biden elnökségének első napjaiba.

A szenátus republikánus párti többségének vezetője közleményt adott ki arról is: a kongresszusnak és a kormányzatnak jövő héten teljes mértékben arra kell összpontosítani, hogy lehetővé tegyék az új elnök biztonságos beiktatását és a rendezett hatalomátadás lebonyolítását.

Egy név nélkül nyilatkozó republikánus forrás szerint McConnell privát beszélgetésekben kifejtett nézetei szerint Trump olyan jogsértéseket követett el, amelyek lehetővé teszik az impeachment megindítását. A pártstratégiával foglalkozó forrás szerint McConnell a képviselőházi demokraták indítványát arra használhatja fel, hogy "leválassza" a Republikánus Pártot a megosztóvá vált leköszönő elnök személyétől.

Az impeachment ügyében a végső szót a felsőház mondja majd ki, amely csak kétharmados többséggel mozdíthatja el Trumpot. Ez azt jelenti, hogy a republikánus többséggel rendelkező, száz fős felsőházban legalább 17 republikánus szenátornak kellene megszavaznia Trump felelősségre vonását. Egyelőre nem világos, hogy erre ténylegesen hány republikánus szenátor lenne hajlandó.

A szenátus emellett, külön szavazáson egyszerű többséggel eltilthatja Trumpot közhivatal viselésétől a jövőre nézve, így például nem indulhatna a 2024-es elnökválasztáson.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?