Online nézegethetjük a Rijksmuseum kincseit

eee

Az amszterdami Rijksmuseum gyűjteményében olyan kincsek találhatók, mint Rembrandt, Vermeer, Van Dyck vagy Van Gogh művei. Összesen 709 ezer művészeti alkotást digitalizáltak, melyek ingyenesen tekinthetők meg.

A  Rijks Studio nevű online kollekciót egy felhasználóbarát felületen tették közzé, ahol nemcsak részletes leírások olvashatók, hanem le is lehet tölteni és szerkeszteni az adott műalkotás képét. A felhasználó a legnagyobb holland festők munkái mellett egyebek között díszített bútorokat és grafikákat talál a kollekcióban. A nagy felbontású képek lehetővé teszik az alapos pásztázást, a részletek kinagyítását. Érdekesség, hogy témák szerint is csoportosították a műveket, külön szekcióba sorolták például a csendéleteket, a tájképeket és a portrékat. 
A Rijksmuseum azon intézmények közé tartozik, melyek az elmúlt húsz évben fontos szerepet tulajdonítottak gyűjteményük digitalizálásának, azaz nem a pandémia hatására döntöttek így. A múzeumok új megoldásokat keresnek arra vonatkozólag, hogy hogyan tegyék elérhetővé a művészetet, és hogyan folytassák kulturális missziójukat.
A Rijksmuseumot a járvány előtt több mint kétmillióan látogatták meg évente, itt őrzik a világ legnagyobb Rembrandt-gyűjteményét. A világon először tették lehetővé, hogy a nagyközönség online követhesse egy híres festmény restaurálását. Rembrandt óriás méretű (363-szor 437 centiméteres) remekművét, az Éjjeli őrjáratot 2019 júniusában kezdték restaurálni. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?