A cél a gazdaságos és hatékony mezőgazdasági termelés

innováció

Idén július elsejétől új személy tölti be a marketingmenedzseri pozíciót. Matúš Czakó ugyan nem ismeretlen a BASF körében, új pozíciójában azonban új kihívásokkal kell szembenéznie. A piacon számos újdonság várható jövőre a cégtől, amit elérhetővé kell tenni a gazdák számára.

Korábban milyen munkakört töltött be a BASF-nél?

Nyolc és fél éve kerültem a céghez. Eddig Prágában dolgoztam mint a cég stratégiai menedzsere, és a cseh, valamint a szlovák piac koordinálása tartozott hozzám. Nagyon sokat utaztam, ennek köszönhetően szélesebb körben megismerkedhettem a mezőgazdaság helyzetével.

Ön jelenlegi egészen pontosan a cég Key Account and Market Approach Manager posztját vette át, ami sokak számára elég bonyolult megnevezés. Mi a feladata, és miben látja a legnagyobb kihívást?

A BASF folyamatosan újít, ezen termékek bevezetése a piacra a fő feladatom, hogy azok elérhetővé váljanak minden mezőgazdasági vállalkozó számára. A mezőgazdaság erőteljesen halad a digitalizáció felé. Ez a transzformáció már a Covid-19 előtt is érezhető volt, a járvány viszont ezt jelentős mértékben felerősítette. A digitális eszközök nagy segítségére lehetnek a gazdáknak, és ez is az egyik feladatom, hogy minél több gazdához jussanak el, és azok minél hatékonyabban tudják alkalmazni.

-Jelenleg azonban a digitalizáció talán még távol áll a kisebb családi vállalkozásoktól, és úgy tűnik, az elérhetőbb a nagyvállalatok számára…

Szlovákia mezőgazdasága nagyon érdekes. Itt valóban túlsúlyban vannak a nagyvállalatok, nem úgy, mint például Németországban. Tény, hogy nálunk még inkább csak a nagyvállalatok érdeklődnek a lehetőség iránt, de ez végképp nem elérhetetlen a kisvállalkozók számára sem.

Hogy ne kerülgessük a forró kását, a BASF esetében a xarvio™ FIELD MANAGER alkalmazásáról van szó. Mik az eddigi tapasztalatok ezzel a rendszerrel?

Világszerte több mint 17 000 gazdálkodó alkalmazza több mint kétmillió hektáron, és tavaly kiváló évet zárt a xarvio™ FIELD MANAGER. 2020-ban ez a rendszer további funkciókkal bővült. Ide tartozik a művelésizóna-specifikus tápanyagmenedzsment időzítéssel és adagolással, az alkalmazáshoz rendelt, automatikusan integrált pufferzónákat tartalmazó térképek, valamint a mezőgazdasági gépek vezeték nélküli csatlakoztatásának lehetősége. Emellett olyan funkciókat is kínál, amelyek lehetővé teszik a gazdálkodóknak és tanácsadóiknak, hogy jobban együtt tudjanak működni közvetlenül a xarvio FIELD MANAGER alkalmazásban. Világszerte minden új funkció mobileszközökön is a gazdálkodók rendelkezésére áll.

Gondolom, ez nem kis befektetést igényel, mik a tapasztalatok a megtérülést illetően?

A 2017/2018-as évben azok az európai gazdálkodók, akik a xarvio FIELD MANAGER javaslatai alapján védték búzatábláikat a betegségektől, hektáronként átlagosan 32 euróval több bevételhez jutottak, mint azok a gazdálkodók, akik a gombaölő szerek három alkalommal történő kijuttatásával a hagyományos kezelési protokollt választották.

Még milyen újdonságok várhatók a BASF-től jövőre?

Jövő tavasszal vezetjük be az új hatóanyagon alapuló gombaölő szeres kezelést. Mindezt azért, mert az uniós korlátozások miatt egyre több hatóanyag kerül tiltólistára, a növényeket pedig meg kell védeni a kórokozóktól. Azért, hogy ellenállóbbak legyenek a gabonafélék a meleggel és a szárazsággal szemben, növekedjen a hozam, mindezt pedig a fenntarthatóság és kíméletesség alapján, a BASF 2021-ben bevezeti innovációját, ami Revysol® név alatt kerül a forgalomba. Ez kémiai nevén a mefentrifluconazole hatóanyagon alapszik, amely az első izopropanolos azol, amelyet a búzába és árpába regisztráltak, egyúttal pedig az első az azolos csoportból, amelyet a piacra vezettek. A mezőgazdászoknak lehetővé teszi csökkenteni az applikációs adagokat, miközben kiváló biológiai hatást biztosít a patogénekkel szemben. Ezt jövőre a gabonafélékben vezetjük be Szlovákiában, majd fokozatosan kiterjesztjük más növényekre is. A célunk az újításokkal az, hogy a jelenlegi nehéz körülmények közt gazdaságosabbá, hatékonyabbá tegyük a mezőgazdasági termelést.

(-er)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?