Steketee, a mechanikus gyomirtás hatékony eszköze

Both Árpád

Vannak olyan vállalkozások, ahol a herbicides kezelés mellett szükség van a gyomok mechanikus irtására is. Az ilyen gazdaságok számára kínál megoldást a Steketee. Jó szolgálatot tett idén az újonnan vásárolt gép a csilizpatasi Both-farmon is a sárgarépa-termesztésben.

A Lemken még 2018-ban választotta be portfóliójába a holland Steketee vállalat gépeit, amellyel még szélesebb kínálattal állt elő a precíziós gazdálkodásban. A Steketee mindenképpen jó választás azoknak, akik mechanikusan szeretnék irtani a gyomot a kultúrnövényekben. A mechanikus vagy optikailag vezetett kapák sokféle változatát, különféle típusú csoroszlyákat és sokféle berendezést kínál pontosan az ügyfél igényei szerint. A mechanikus gyomirtás biztosított akár sík terepen, akár bakhátas termesztésnél. Kukoricában, cukorrépában, burgonyában, vagy például a zöldségtermesztésben is hatékonyan alkalmazható.

Ifj. Both Árpád, a csilizpatasi Both családi vállalkozás fő mechanizátora is emellett a gép mellett döntött. Azzal, amit tavaly vásároltak, most már összesen négy áll a szolgálatában. Mivel speciális növényekkel is foglalkoznak, a földeken láthatók néha szokatlannak tűnő, viszont mindenképp modern gépek. A családi vállalkozásként működő cég ugyanis nagy gondossággal válogatja össze gépparkját. Nem kevés pénzt áldoznak a modernizációra, és mindet önerőből vásárolják, mert meggyőződésük, hogy a gazdaság jó működéséhez kellenek a korszerű és jó munkát végző gépek.

Manapság úgy 45 hektáron termelnek sárgarépát és petrezselymet, 50 hektáron őszi búzát, ugyanekkora területen vetőmag-facéliát, 30 hektáron kukoricát és 20 hektáron árpát. A sárgarépánál bakhátas termesztés folyik. „A Steketee gépeit jól tudjuk hasznosítani a sárgarépa sarabolásánál. Tavaly több mint 40 hektár területet munkáltunk meg vele. Négysoros bakhátas kultivátort vásároltunk, amivel 4 bakhátat tudunk megművelni egyszerre. A gép a bakhát oldalán levágja a gyomot, majd visszatölti, a sorközökben pedig a Steketee Multispray MS1 bakhát sorközpermetező kijuttatja gyomirtót. Így a sárgarépa nem kerül kapcsolatba a vegyszerrel” – magyarázza a gép tulajdonosa.

A Steketee hosszú ideje dolgozik a kamerairányítás koncepcióján. Intelligens megoldásai automatizálják a kapák vezetését, és a megművelt területen felismeri és megkülönbözteti a kultúr- és gyomnövényeket. Ily módon a gép hatékonyan kapál, a kultúrnövények károsítása nélkül. Az irányító rendszer vezérli a párhuzamos mozgó keret hidraulikáját, amely a traktortól függetlenül mozog. Az IC-Light kamerarendszer centiméteres pontossággal működik akár 15 km/ó-s sebességnél is, és akár 5 sor növényt is képes észlelni ennél a sebességnél is. Az IC-Light kamera látótere élőben vetítődik a traktor vezetőfülkéjében lévő terminálra. Az automatikus vagy kézi kormányrendszerek választhatóak, és pontos kapálást tesznek lehetővé a növény károsítása nélkül.

(czm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?