Ferenc pápa intézményesítette a nők liturgikus szolgálatát

Ferenc pápa k

Az eddig többnyire férfiaknak fenntartott liturgikus szolgálatokat a nők számára is intézményesítette Ferenc pápa a kánonjog saját kezdeményezésű módosításával, amelyet az egyházfő hétfőn jelentett be.

Ferenc pápa a kánonjog 230. cikkének egyetlen paragrafusát változtatta meg, intézményesítve a világi nők részvételét a lektori és akolitusi szolgálatban. Liturgikus szolgálatokról van szó: a pápai intézkedéssel a nők a liturgikus összejövetelek alkalmával szentírási szakaszokat olvashatnak fel, valamint a papnak vagy diakónusnak segítséget nyújthatnak az oltárszolgálatban.

A kánonjog szövegében eddig csak férfiak szerepeltek, de a gyakorlatban püspöki engedéllyel a nők is végezhettek liturgikus szolgálatot. A jogi módosítással a nők liturgikus szolgálatvégzését az egyház egészében „stabilan és intézményesen” bevezették – hangoztatta Angelo Lameri atya, a római Pápai Lateráni Egyetem liturgia professzora a sajtónak továbbított magyarázatában.

Úgy vélte, hogy a pápai intézkedés a hetvenes években kezdődött hosszú folyamat eredménye. Hozzátette, hogy a nők liturgikus szolgálatának lefektetését nem lehet egyszerűen azzal elintézni, hogy a pápa „előléptette” a nőket, de nem is jelent nyitást a nők diakónusi vagy papi szolgálata felé. Az intézkedés a világiak szerepének elismerése és megbecsülése az egyházban – szögezte le Angelo Lameri.

A nők liturgikus szolgálatvégzésének jelentőségére az Amazonas térségéről 2019-ben tartott püspöki szinódus mutatott rá, megoldást sürgetve a rendkívüli paphiánnyal küzdő egyházmegyékben.

A kánonjogi módosítást Ferenc pápa úgynevezett motu proprio, vagyis saját kezdeményezésre kiadott dokumentummal rendelte el. Ferenc pápa levelet is mellékelt hozzá Luis Ladaria Ferrer bíborosnak, a Hittani Kongregáció prefektusának, teológiai szempontból is indokolva döntését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?