Visszaesett az új állásajánlatok száma

koronavírus pincér
Pozsony |

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt Szlovákiában tavaly emberek tízezrei veszítették el az állásukat, új munkát találni ugyanakkor egyre nehezebb. Az állásajánlatok száma évek óta nem látott mélypontra zuhant.

A koronavírus-járvány első és második hulláma a munkapiaci portálok ajánlatára is rányomta a bélyegét. A legnagyobb szlovákiai munkapiaci portál, a Profesia.sk adatai szerint tavaly 190 ezer állást hirdettek meg a honlapjukon, 28 százalékkal, vagyis több mint a negyedével kevesebbet az egy évvel korábbinál. „Ilyen alacsony számra legutóbb hét évvel ezelőtt, 2014-ben volt példa, amikor 160 ezer ajánlat jelent meg a rendszerünkben. Az azt követő években azonban látványos növekedésnek lehettünk tanúi, és az eddigi rekordot 2017-ben értük el, 275 ezer ajánlattal. A cégeknek így akkoriban jelentős problémát okozott az új munkaerő toborzása” – nyilatkozta Nikola Richterová, a Profesia.sk szóvivője. Az ezt követő években ugyan már nem sikerült megdönteni a 2017-es rekordot, azonban még 2019-ben is 262 ezer ajánlat jelent meg a munkapiaci portálon, és csak a világjárvány tavalyi megjelenése hozott látványos zuhanást.

Míg a munkapiaci portálok által ajánlott álláslehetőségek száma csökkent, a tavalyi elbocsátások miatt megugrott az egy-egy ajánlat iránt érdeklődők száma. „Egy ajánlatra tavaly átlagosan 26-an reagáltak, ami öt éve nem látott csúcsnak számít. Így azon sem szabadna csodálkoznunk, hogy a munkáltatók egyre gyakrabban szigorítanak az új alkalmazottakkal szemben támasztott elvárásokon. Az egy évvel korábbi 64 százalékról például csaknem 68 százalékra nőtt azon állásajánlatok száma, amelyeknél megkövetelték az előzetes szakmai gyakorlatot” – mondta el Richterová.

Regionális lebontásban természetesen továbbra is Pozsonyban kínálják a legtöbb új állást, azonban itt mérték a legnagyobb visszaesést is. A Profesia.sk Pozsony megyében tavaly 75 ezer állást hirdetett meg, 35 ezerrel kevesebbet az egy évvel korábbinál. Az ágazatok közül az iparban, a kereskedelemben és az IT-ágazatban regisztrálták a legtöbb új ajánlatot, a munkáltatók főként szalagmunkásokat, elárusítókat és adminisztratív munkaerőt kerestek. Richterová szerint a szállodaiparban, a vendéglátásban és turizmusban vállalkozók által közzétett állásajánlatok tavaly ugyanakkor több mint 40 százalékkal estek vissza az egy évvel korábbihoz képest. „Az elmúlt év legnagyobb vesztesei a hoszteszek, a virágárusok, az idegenvezetők, a pincérek és a szobalányok voltak” – tette hozzá a Profesia.sk szóvivője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?