A várandós nők számára új juttatást vezettek be januártól

terhesség k
Pozsony |

A családsegítő intézkedések közé tartozik egy új juttatás, a terhességi támogatás és az ún. hosszú távú ápolási díj bevezetése, valamint a betegbiztosítás alapján folyósított, már létező segélyek valorizálása.

Terhességi támogatás

Január 1-jétől új állami támogatást vezettek be: a várandós nők a Szociális Biztosítótól (SP) az anyasági szabadság kezdetéig terhességi támogatást kaphatnak. Feltétel, hogy az igénylő az elmúlt két évben legkevesebb 270 nap biztosítási időszakkal rendelkezik, és a nőgyógyász igazolja, hogy elkezdődött a terhesség 13. hete. A juttatás a napi kivetési alap (bruttó bér) 15%-a, legkevesebb havi 215,50 euró. A támogatás felső határát 2184 euró bruttó fizetésből számolják ki. A főiskolai hallgatók és a középiskolák nagykorú diákjai havi 200 euró terhességi ösztöndíjat intézhetnek. Az iskola hatáskörébe tartozik eldönteni, jóváhagyja-e a támogatást. Feltétel, hogy a terhes lánynak a Szociális Biztosító nem folyósíthat terhességi támogatást. A terhességi ösztöndíjra vagy támogatásra való jogosultság megszűnik, mihelyt az anyának elkezdik az anyasági támogatás vagy a gyes kifizetését, valamint ha megszakad a terhesség.

Anyasági támogatás

Anyasági támogatásra az jogosult, aki a szülést megelőző két évben legkevesebb 270 nap biztosítási időszakkal rendelkezik. Ha a betegbiztosítás a terhesség alatt megszűnik, a várandós nőre 8 hónap védelmi idő vonatkozik. Anyasági szabadságra a szülés feltételezett dátuma előtt 6 héttel lehet menni, veszélyeztetett terhesség esetében az orvos által kiszámolt dátum előtt 8 héttel. Az anyasági támogatást az SP 34, egyedülálló édesanya esetében 37 hétig folyósítja, aki pedig kettő vagy több gyermeket szült egyszerre, és legalább kettőről gondoskodik, 43 hétig jogosult a támogatásra.

Az anyasági támogatás valorizálása törvényből kifolyólag történik, ugyanis 66,6083 euróról 71,8028 euróra változott a napi kivetési alap maximális összege, amelyből az SP kiszámolja a betegbiztosításból jóváhagyható összes juttatás (táppénz, anyasági, ápolási díj) összegét. Az anyasági támogatás a kivetési alap 75%-a, és a kismamák 34 hétig kaphatják. „Az egynapi anyasági támogatás eléri az 53,852100 eurót. Ez azt jelenti, hogy 30 napos hónap esetében az SP legfeljebb 1615,60 euró, 31 napos hónap esetében pedig maximum 1669,50 euró anyaságit folyósíthat” – tájékoztatott a biztosító.

Táppénz és ápolási díj

Ha valaki megbetegszik, 2021-ben naponta legfeljebb 39,491540 euró táppénzre számíthat. Egy 30 napot számláló hónap esetében a táppénz felső határa 1184,80 euró, 31 napos hónap esetében pedig 1224,30 euró. Aki beteg gyermekét ápolja, naponta legfeljebb 39,491540 eurót hagyhatnak jóvá számára. Az ápolási díj jelenleg maximum 10 napig jár, vagyis az SP legfeljebb 395 eurót utalhat át. 2021. április 1-jétől új szabályok lépnek érvénybe. Az ápolási díj hosszabb ideig, 14 napig fog járni, illetve még ennél is hosszabb ideig lehet majd ápolni azokat a közeli hozzátartozókat, akiket legalább 5 napig kórházban kezeltek, és utána ápolásra szorulnak, illetve akik haldokolnak. Ilyen esetben több személy is válthatja egymást a beteg mellett (unokák, nagyszülők, gyerekek egyaránt ápolhatják majd egymást), együtt összesen 90 napig gondoskodhatnak a rászorulóról, az SP összesen 90 napért fizet majd ápolási díjat.

(sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?