Az amerikaiak 57 százaléka azonnal lemondatná Trumpot

Amerikai elnökválasztás 2020

Az amerikaiak 57 százaléka azonnal el akarja mozdíttatni Donald Trump elnököt tisztéről, mert úgy véli, hogy beszédével a Capitolium ostromára bátorította híveit – áll a közvélemény-kutatásban, melyet a Reuters hírügynökség az Ipsos céggel közösen végzett csütörtökön és pénteken.  

A megkérdezettek döntő többsége elítéli a kongresszus megrohamozását, ám 12 százalék rokonszenvez a behatolókkal.

79 százalék ugyanakkor „bűnözőknek” és „bolondoknak” minősíti az ostromlókat, még a republikánusokra és Trumpra szavazók kétharmada is. Hazafiaknak mindössze öt százaléknyian titulálták a Capitoliumba betörőket.  

A két párt hívei között ugyanakkor nagy a különbség Trump idő előtti – január 20-át megelőző – elmozdításában. A demokratákra szavazók 90 százaléka akarja azonnal lemondatni, míg a republikánus szavazóknak csupán a 20 százaléka.  

30 százalékos azok aránya, akik szerint a kormányzat tagjainak szavazása révén kellene Trumpot kitessékelni hivatalából – az alkotmány 25. kiegészítésével élve –, és alelnökére átruházni hatalmát. 14 százalék szerint a kongresszusnak kellene alkalmatlansági indítvánnyal élnie, 13 százalék pedig úgy véli, hogy Trumpnak egyszerűen le kellene mondania.

Már egy republikánus szenátor is lemondásra szólította fel Trumpot

„Azt akarom, hogy lemondjon. Elég kárt okozott” – mondta Lisa Murkowski, Alaszka szenátora pénteken az Anchorage Daily News című napilapnak. Elfordulását az elnöktől a kongresszus épületének szerdai ostromával indokolta, amelyben szerepet játszhatott Trump előzőleg mondott gyújtó hangú beszéde.

Időközben egyre inkább érlelődni látszik, hogy a demokrata párti képviselők alkotmányos felelősségre vonási eljárást (az ún. impeachmentet) kezdeményeznek hétfőn Trump ellen. A kongresszus képviselőházában mind nagyobb a lépés támogatottsága, a szenátusban azonban még messze nem tűnik úgy, hogy meglehetne az eljáráshoz szükséges kétharmados szavazattöbbség, jóllehet, számos republikánus párti szenátor hallgat az ügyben és nem tiltakozik a lépés ellen.

A Fehér Ház részéről Judd Deere szóvivő pénteken helytelenítette az eljárást.  

„Egy politikai indíttatású impeachment egy olyan elnök ellen, akinek már csak 12 napja maradt hivatalából, csupán tovább mélyítené nagyszerű országunk megosztottságát” – mondta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?