Közel 400 fát vágnak ki Kassán

Kass
Kassa |

Az elkövetkező 12 hétvégén 381 fát vágnak ki a Tóparti lakótelepen (Nad jazerom) a Kassáról délkelet irányba vezető kétsávos, két menetirányú főútvonal négysávosra bővítése miatt. A mintegy 20 millió eurós fejlesztés keretében a városi önkormányzat ígérete szerint minden kivágott fáért két újat ültetnek majd ki a város különböző területein. 

A fejlesztést már hosszú évek óta tervezi a város, az egyre növekvő közúti forgalom miatt ugyanis csúcsidőben több kilométer hosszan kígyóznak a városba érkező és onnan távozó autósok az adott szakaszon. Az önkormányzat legfrissebb tájékoztatása szerint már a hétvégén elkezdik a munkát, így január 9-től március 28-ig a hétvégéken és a munkaszüneti napokon összesen 381 fát távolítanak el a város már-már szimbolikussá vált jegenyefasorából. A fák kivágását a Városi Erdők (Mestské Lesy Košice) vállalat végzi, a munkavégzés miatt az utat szakaszosan lezárják az autósok előtt, a VSS kereszteződés és a Važecká úti megállók között pedig leállítják a villamosok közlekedését. A tömegközlekedésről hétvégenként a Kassai Tömegközlekedési Vállalat (DPMK) autóbuszaival gondoskodnak reggel 7 és 18 óra között. Az utakon valószínűleg nagy lesz a káosz, ugyanis a közúti forgalmat a panelházak közötti keskeny utakra terelik. 

Égető probléma
Lenka Kovačevičová, a Tóparti városrész polgármestere szerint már épp ideje, hogy elkezdődik a munka, de arra is felhívja az emberek figyelmét, hogy az útlezárásokra valóban csak a munkavégzés idejére, és akkor is csak szakaszosan kell számítani. „Tudom, hogy a tömegközlekedési eszközökkel utazók és az autósok mozgása ezáltal korlátozva lesz, de arra kérek mindenkit, hogy legyenek türelmesek. Számunka az a legfontosabb, hogy a munka során senki se sérüljön meg. Bízom benne, hogy a fakivágást végző munkások a lehető legjobb tudásukkal és odafigyelésükkel hajtják végre a feladatot, a lakosokat pedig arra kérem, hogy a kijárási tilalmat illető rendeleteken kívül a munkások utasításait is tartsák beˮ – mondta a polgármester.

Eltérő nézetek
Ladislav Rovinský önkormányzati képviselő, a fák kivágása ellen évek óta harcoló aktivista szerint a város a szóban forgó fejlesztést illetően a lehető legrosszabb megoldást választotta. „Nagyon elszomorít a Szalánci úti jegenyefák értelmetlen eltávolítása. A fák kivágása ellen a környezetvédelmi hivatal illetékeseit is megszólítottuk, és fellebbeztünk az ügyben, a kérelmünket a hivatal jóváhagyta. A felhívásunkban tisztán és világosan rámutattunk arra, hogy az út kibővítését a fák tömeges kivágása nélkül is meg lehetett volna oldani. Az út most megvalósuló kiszélesítése a teherforgalomnak fog leginkább kedvezni. A mi meglátásunk szerint egy déli kerülőút megépítése lett volna a legjobb megoldás, mely a VSS kereszteződésnél rákapcsolódott volna a Szalánci útra. Mindezek mellett azt is el kell mondani, hogy a Szalánci út kiszélesítése semmiképp sincs összehangolva a szintén tervben lévő villamosvonal felújításávalˮ – mondta az Új Szónak Rovinský. Annak ellenére, hogy az aktivisták csoportja jogi útra terelte az ügyet, Rovinský szerint sajnos már semmit sem tehetnek. „A fák újraültetésével nem értünk egyet, de sajnos már a kivágást sem tudjuk megállítani. Maximum annyit tehetünk, hogy a fákhoz láncoljuk magunkat, de ehhez nagyon kevesen vagyunkˮ – tette hozzá az aktivista. Mivel a rekonstrukció miatt közel négyszáz fát tüntetnek el a városrészből, az önkormányzat azt ígéri, hogy mindegyik helyett legalább két másikat, tehát összesen 774 darabot ültetnek ki. Az érintett lakótelepen összesen 149 új facsemetét ültetnek el, de olyan fák és bokrok kiültetését is tervezik, melyek magassága nem haladja meg a 120 centimétert. Ezeknek a csemetéknek a kiültetését elsősorban a Szalánci út és a Važecká út közötti sávok, a kerékpárutak és a járdák menték tervezik. 

Életveszélyes állapot
A különféle pontokból álló fejlesztések a szakasz befogadóképességének kibővítése mellett a közúti forgalom biztonságán is javítani fognak. Ennek érdekében nagyjából öt évvel ezelőtt a város átszervezte az abaszéplaki (Krásna) városrészen is áthaladó Szalánci út forgalmát, a fehér sávelválasztó vonalak áthelyezésével ideiglenesen háromsávos utat alakítottak ki. A régi felfestéseket újakkal helyettesíttették, de esős vagy ködös időben még így is alig vehetők ki a sávok, éjszaka pedig még rosszabb a helyzet. Az elmúlt évek során számtalan közúti, néhány esetben tragikus kimenetelű közúti baleset is történt az adott szakaszon. Aki nem járatos erre, rossz látási viszonyok mellett könnyedén elnézheti a felfestéseket, ezért a most sorra kerülő fejlesztés várhatóan nemcsak a helyiek, hanem a városba csak ritkán érkező sofőrök életét is jócskán megkönnyítheti. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?