Lengyelországban havonta három-négymillió embert olthatnának be, de kevés a vakcina

koronavírus Lengyelország

Lengyelország logisztikailag kész arra, hogy havonta három-négymillió embert oltsanak be a koronavírus ellen, de kevés a vakcina, a kormány ezért az oltóanyagbeszerzés növelésére törekszik, még az első negyedévben – közölte csütörtökön a lengyel kormányszóvivő.

A kormány a vakcinaszállítmányok növelésére számít, a második negyedévben határozottan nagyobb lesz az érkező mennyiség, így a beoltottság mértéke is sokkal nagyobb lesz – nyilatkozott Piotr Müller kormányszóvivő a lengyel közszolgálati rádió hírcsatornájának.

Müller közlése szerint szerda délelőttig több mint 153 ezer embert oltottak be. A lengyelországi vakcinázási program keretében december végétől az úgynevezett „zéró csoport” – az egészségügy dolgozók, illetve családtagjaik, valamint a kórházban kezelt koraszülött csecsemők szülei - beoltása zajlik.

A szóvivő megerősítette, hogy a kormány lépéseket tesz annak érdekében, hogy már az első negyedévben több vakcinát szerezzen be a gyártóktól, de – mint Müller mondta – a megnövelt szállítmányokról jelenleg még nincs megállapodás.

Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője kedden közölte, hogy Lengyelország az Európai Unió (EU) egyes más országaihoz, például Németországhoz hasonlóan, közvetlenül a gyártócégekkel tárgyal az európai uniós vakcinabeszerzési programon kívüli vakcinák beszerzéséről.

Dworczyk szerint a jelenlegi szerződések alapján a BioNTech-Pfizer német-amerikai vakcinából március végéig 4,6 millió adag, az amerikai Moderna cégtől 840 ezer adag, és az uniós szintű engedélyezés esetén a CureVac német cégtől 400 ezer adag érkezhet Lengyelországba, a két dózisú vakcinákból így március végéig összesen 2,9 millió lengyelt olthatnak be a hozzávetőleg 38 millió lakosú országban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?