A járáshatárokon is ellenőrzi a rendőrség a szabályok betartását

koronavírus rendőrség

A súlyosbodó vírusadatokra való tekintettel a szlovák rendőrség szigorúbb ellenőrzéseket tart. Az ideiglenesen megbízott országos rendőrfőkapitány, Peter Kovařík arról tájékoztatott, hogy szúrópróbaszerűen igazoltathatnak a járási határokon. 

Emellett azokat a helyeket is ellenőrzik, ahol több ember találkozik egymással (például élelmiszerboltokban, drogériákban vagy akár a mintavételi pontok előtt), valamint a vonaton utazók is számíthatnak igazoltatásra.

Kovařík arra kérte a lakosokat, hogy aki csak teheti, maradjon otthon. Továbbá felhívta a figyelmet, hogy ha valaki dolgozni megy, akkor a rendőrök elkérhetik a munkáltató által kiállított igazolványt. Ezenkívül a higiéniai előírásokra is oda fognak figyelni, tehát a kültéri maszkviseletre, a karanténkötelezettség betartására, valamint a boltok és a vendéglátóipari egységek szigorított működésére.

„Az előírások megszegése esetén minden egyes ügyet egyénileg bírál el a rendőrség. A pénzbírság nagysága marad a régiben, vagyis helyszíni bírságként 1000, közigazgatási eljárás esetén viszont akár 1650 euró is lehet”

– üzente a rendőrség.

Lučanský pénteki temetése kapcsán Kovařík azt kéri, tiszteljük az emlékét. „Meggyőződésem, hogy ő maga sem értene egyet azzal, hogy olyan módon emlékezzenek rá, amivel megszegik a törvényt” – mondta.

Kovařík szerint a jelenlegi válsághelyzetben súlyos törvénysértésnek minősül az, ha valaki az intézkedések megsértésére buzdít. Közölte, a rendőrség már figyel bizonyos embereket, akik gyűlölködő szövegeket terjesztenek.

A válság kezdete óta december 31-ig 38 311 törvénysértést regisztrált a rendőrség. A karantén megszegését 5396-ből 2029 esetben állapították meg. 3633 létesítményt is ellenőriztek, amelyek közül 566 megsértette az előírásokat. 6874 ellenőrzött személy közül 5065 nem viselt szájmaszkot.

A járvány következményei a rendőrséget is érintik – magyarázta a rendőrfőkapitány. Komoly a helyzet például Nyitrán. „Már minden rendelkezésre álló tartalékot bevetettünk” – mondta Kovařík. A rendőröket szükség szerint vezénylik ki, illetve ha kell, túlóráznak.

(nar, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?