Mennyit ér az útlevelünk, ha szlovák?

A világon a legerősebb útlevele Japánnak van, Szlovákia a 11. helyen áll

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások után szinte alig van olyan hely a világban, aho­va most utazni lehet. A legtöbb ország be se engedi a turistákat, il­letve van pár ország, ahova szabad a belépés, ám ahhoz az érvényes útlevél mellett nyomós indok (pl. üzleti utazás) vagy negatív PCR-teszt is kell. És olyan is van, ahol újra – ideiglenesen – bevezették a vízumkényszert.

A Henley Passport Index (HPI) immár több mint 15 éve minden negyedévben nyilvánosságra hozza az útlevél-indexet, amelyet az alap­ján állít össze, hogy az adott ország útlevelével a világ hány országába lehet belépni, vízum nélkül, illetve elektronikus beutazási engedéllyel.

A legutóbbi, tegnap publikált ada­tok szerint a világon a legerősebb útlevele Japánnak van, az ország által kiadott utazási dokumen­tummal a világ 191 országába léphetnek be az állampolgárok. A második helyen szintén egy ázsiai ország, Szingapúr áll (190), míg a harmadikon holtversenyben Né­metország és Dél-Korea (189). A listán Szlovákia az előkelő 11. po­zíciót szerezte meg, hazánk állam­polgárai 181 országba utazhatnak vízum nélkül, és/vagy elektronikus beutazási engedéllyel. A környező országok közül Ausztria holtver­senyben az 5. helyen (187), Cseh­ország a 8. helyen, szintén holtver­senyben (184), míg Magyarország a 10 helyen végzett (182).

A listára nézve láthatjuk, hogy az európai országok az előkelő 1–20. helyen végeztek, a legrosszabbul a román (172), a bolgár és a horvát (171), a szerb (134), valamint a bosznia-hercegovinai útlevél (117) teljesít, ezeket nevezhetjük Európa leggyengébb útlevelének.

A világon a leggyengébb útlevelük az afganisztániaknak van, ők csak a világ 26 országába utazhatnak vízum nélkül, útlevéllel vagy be­utazási engedéllyel. A lista végén található még Irak (28), Szíria (29), Pakisztán (32), Jemen és Szomália (33). Érdekesség, hogy a nagy or­szágok, világhatalmak vagy éppen a jelentős turistacélállomások ál­lampolgárai sok esetben nem ke­rültek a lista elejére, míg oda szin­te mindenki szabadon utazhat, ám az ország állampolgárai már nem ennyire szerencsések, számukra lé­nyegesen több a korlátozás, mint például egy szlovákiai állampol­gárnak. Ha a nagyobb országokat, turistacélpontokat vizsgáljuk, az alábbi adatok olvashatók ki a táb­lázatból: Olaszország (4. hely, 188 szabad ország), Franciaország (5., 186), Amerikai Egyesült Államok (7., 185), Ausztrália (8., 184), Brazília (19., 170), Mexikó (24., 159), Seychelles-szigetek (28., 151), Peru (37., 135), Oroszország (50., 116), Katar (56., 95), Mal­dív-szigetek (62., 85), Thaiföld (66., 79), Kína (70., 75), Tunézia és Indonézia (74., 71), Kuba (79., 64), Kambodzsa és Vietnám (89., 54), Egyiptom (93., 48) és Srí- Lanka (100., 42). A lista végéből is jól látható, hogy számos olyan ország van, amely a turizmusra épít, szinte bárki beléphet, ám ha a helyiek utaznának, már sokkal több korlátba, vízumkényszerbe ütköznek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?