A technológia mágnásai

Elon Musk

A többség számára 2020 kétségtelenül nehéz év volt, de van egy csoport, amelynek a világjárvány ellenére sem lehetett semmi oka panaszra.

A szupergazdagok – mert róluk van szó – 2020-ban meglepően jó évet zártak, és nagymértékben növelni tudták a vagyonukat. A Bloomberg milliárdos listája szerint a Föld 500 leggazdagabb emberének vagyona 2020-ban 1,8 billió dollárral növekedett, és az év végén 7,6 billió dollárt tett ki. Ez éves szinten 31 százalékos növekedést jelent, ami a Bloomberg milliárdos index létezése óta a legnagyobb ugrás. Az egyszerű emberek számára felfoghatatlan és elképzelhetetlen az a vagyon, amellyel a legvagyonosabbak 0,001 százaléka rendelkezik.

Azonban még a milliárdosok sem egyenlőek, 2020-ban a legnagyobb vagyongyarapodást a leggazdagabbak könyvelték el. Az év végén ötüknek volt 100 milliárd dollárnál nagyobb vagyona, és további húszé haladta meg az 50 milliárdot. A Föld leggazdagabb embere továbbra is Jeff Bezos, az Amazon fővezére, de az év legnagyobb nyertese Elon Musk, a lista második helyezettje. A Tesla autógyártó és a SpaceX űrkutatási vállalat vezérigazgatója tavaly az emberiség modern történelmének legnagyobb vagyonnövekedését mutatta be. Míg márciusban Musk vagyona „mindössze” 27 milliárd dollár volt, az év végéig ez további 143 milliárd dollárral gyarapodott. Ma Elon Musk már csak néhány milliárd dollárral marad el Jeff Bezos mögött, és nem lesz meglepő, ha a közeljövőben átveszi tőle a világ leggazdagabb embere címet.

A milliárdosok vagyonának rendkívüli növekedése annak köszönhető, hogy kiválóan teljesítettek a világ tőzsdéi. A részvényárfolyamok tudomást sem vettek az éppen zajló globális egészségügyi és gazdasági válságról, és a tőzsdeindexek rekordokat döntögettek. A szupergazdagok vagyonának döntő része pedig éppen az általuk vagy felmenőik által alapított vállalatok részvénycsomagjaiban van. A befektetők az elmúlt években különösen a technológiai vállalatok részvényeit kedvelték, így a milliárdosok listájának élén sok technológiai cég alapítója található. Elon Musk ezeknek a technológiai mágnásoknak a prototípusa, emellett rocksztár imázsa is hozzájárul ahhoz, hogy a tőzsdei befektetők hajlandók egyre magasabb árat fizetni az elektromos autókat gyártó Tesla részvényeiért.

Ahogy a szupergazdagok vagyona egyre gyorsabban növekszik, egyre égetőbbé válik az a kérdés, hogy rendjén van-e ez az állapot. A vagyoni különbségek növekedése már több mint egy évtizede foglalkoztatja a közgazdászokat, de az elmúlt év történései még inkább reflektorfénybe tolták ezt a problémát. A szupergazdagok adóztatása különösen az USA-ban vált fontos politikai kérdéssé, ahol emberek milliói vesztették el megélhetésüket, miközben a milliárdosok vagyona tovább nőtt. A Bloomberg számításai szerint Jeff Bezos és Elon Musk vagyona 217 milliárd dollárral gyarapodott 2020-ban, amiből ez a páros több mint 100 millió amerikai polgárnak postázhatott volna egy 2000 dolláros segélycsekket.

A részvényárfolyamok nem fognak örökké növekedni, várható, hogy a szupergazdagok vagyona csökken. Ennek ellenére az egyre növekvő vagyoni különbség globális problémává vált, különösen a milliárdosok által kedvelt adóoptimalizáció miatt. A szupergazdagok egy része ugyan milliárdokat utal át jótékonysági célokra, de igazán az lenne hasznos, ha egyre növekvő vagyonukból igazságosan adóznának. Az így befolyó összegre ugyanis a kormányoknak ma nagyobb szükségük van, mint valaha.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?