Először ült össze a Lučanský halálát vizsgáló bizottság

Mária Kolíková

17 tagú lett az a független ellenőrző bizottság, amely Milan Lučanský volt országos rendőrfőkapitány halálát, illetve a korábbi szemsérülésének körülményeit fogja vizsgálni. A bizottság első ülésére hétfőn került sor, amelyen elfogadták ennek alapszabályzatát. A tagok egy hallgatási kötelezettségről szóló dokumentumot is aláírtak. A nyilvánosságot csak a vizsgálat eredményeiről fogják tájékoztatni, amelyekről szavazni fognak. Erről Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter tájékoztatott.

A bizottságban koalíciós és ellenzéki parlamenti képviselők is vannak. A Za ľudí párt képviselőin kívül a bizottság tagjai között szerepel Zuzana Čaputová jelöltje, Radovan Pala, és az ombudsman jelöltje is, Tomáš Čitbaj. Ezenkívül a bizottságban a sajtó képviselői és külföldi szakértők is jelen vannak, például Anna Šabatová, volt cseh ombudsman. A szakértőket többek között a lengyel Monika Platek fogja képviselni.

A bizottság Lučanský családjával is kapcsolatban lesz. A családtagokat fogják elsőként értesíteni a vizsgálat eredményeiről. Ezekről szavazni fog a bizottság. Ha valaki nem fog egyetérteni az eredményekkel, akkor lehetősége lesz elmondani, hogy miért.

A miniszter kijelentette: jelenleg nem lát okot a lemondásra. „Ha elmennék, azt gyávaságnak tartanám” – állapította meg. Szerinte ezt a rendkívüli esetet politikai célok elérésére használják fel. Mint elmondta, mindent meg fog tenni azért, hogy az esetet rendesen kivizsgálják. Ha bebizonyosodik, hogy hibázott, készen áll rá, hogy szembenézzen ezzel. Kolíková az eddigi információk alapján meg van róla győződve, hogy Lučanský esetében öngyilkosság történt.

A miniszter azt is elmondta, hogy egyes dokumentumokat nyilvánosságra akarnak hozni, miután mérlegelték, hogy ez nem veszélyezteti a vizsgálatot. „A kamerák felvételeit nem hozhatjuk nyilvánosságra” – állapította meg. Ez meghiúsítaná a büntetőeljárást.

Denisa Saková (független) parlamenti képviselő és a bizottság tagja emlékeztetett: a bizottságnak nem a nyomozás a feladata. A cél az, hogy megvizsgáljuk, hogy a büntetés-végrehajtási testület tagjai mindenben megfelelően jártak-e el. Hozzátette: a bizottságnak például nem lesz valószínűleg lehetősége arra, hogy betekintsen a vizsgálati iratokba. A bizottság munkájáról szerinte Lučanský családja is tájékoztathat majd. A volt belügyminiszter azt is elmondta, hogy a volt országos rendőrfőkapitány temetésére pénteken (január 8.) kerül sor.

Lučanský ügyével kapcsolatban a parlament Védelmi Bizottsága is összeül csütörtökön (január 7.).

Milan Lučanský volt országos rendőrfőkapitány szerdán (2020. december 30.) halt meg, miután egy nappal korábban öngyilkossági kísérletet hajtott végre a börtönben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?