Fizetni kell a vérhígítóért

tabletta k

Az új vérhígítókat szedők többségének 2021 januárjától 30-80 eurót kell fizetnie a gyógyszerekért. A Sekunda pre život betegszervezet már novemberben figyelmeztetett erre a veszélyre, s erről olvasóinkat is tájékoztattuk. A rendelet körülbelül 50 ezer beteget, többségében szeniort érint. A szakmai és laikus közvélemény közös igyekezete ellenére az érveket nem hallgatták meg az illetékesek, és a rendelet életbe lépett.

A korszerű vérhígítók elsősorban a szeniorokat védik az első és az ismételt szélütés (sztrók) ellen. Számukra ezek a gyógyszerek létfontosságúak, segítségükkel hosszú és egészséges életet élhetnek.
A betegszervezet hetekkel ezelőtt felhívta a figyelmet, hogy ha a minisztérium nem változtatja meg tervét, akkor a szenioroknak havonta több tíz eurót kell majd fizetniük a gyógyszerekért. A Szlovák Kardiológiai Társaság, a Szlovák Neurológiai Társaság és a Sekunda pre život betegszervezet közös erőfeszítése ellenére az egészségügyi minisztérium eddig nem tett semmit azért, hogy változtasson a helyzeten.

„A betegek kérdésekkel fordulnak hozzánk, hogy miért nem fizetik nekik a biztosítók a gyógyszerüket, miért kell más vérhígítót szedniük, s hogy ez nem rontja-e majd egészségi állapotukat. Valóban rengeteg kérdés érkezett hozzánk, de sajnos nem tudunk rájuk válaszolni” – jegyezte meg Richard Fides, a betegszervezet elnöke. Levelet írtak Jana Ježíková minisztériumi államtitkárnak, amelyben tolmácsolták neki a páciensek kérdéseit.

„Sajnos, választ még nem kaptunk. Szeretnék emlékeztetni arra, hogy 50 000, többségében szeniorról van szó, akiket ez a rendelet érzékenyen érint” – tette hozzá Richard Fides.
Januártól tehát már fizetniük kell a betegeknek az új vérhígítóért. Senki nem tudja, meddig tart ez a helyzet, s azt sem, hogy a minisztérium tervez-e valamilyen módosítást.

Érdekes

Hogyan ismerjük fel?

Mosolyogjon vagy mutassa fogait! Ez az egyik feladat, amit érdemes végrehajtatni egy szélütésgyanús beteggel. Ha arca aszimmetriát mutat, vagyis az egyik oldal ernyedt, akkor gyanakodhatunk szélütésre. 

Emeltessük fel a beteggel egyszerre mindkét karját! Ha nem sikerül végrehajtani mindkét karjával egyformán, s az egyik végtag lehanyatlik, az is kísérő tünet lehet.

Ismételtessünk vele egy egyszerű mondatot! Ha a szavak összefolynak, nem találja a megfelelő szavakat, akkor ez egy újabb fontos tünet.

Kérjük meg: öltse ki a nyelvét! Ha nyelve egyik vagy másik oldalra áll, akkor sajnos nagy eséllyel szélütést kapott a beteg. Ne felejtsük el: a szélütés utáni első órák kulcsfontosságúak, ezért akkor is hívni kell a mentőket (155), ha a fenti tünetek közül akárcsak egyet is észlelünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?