Maradtak kérdőjelek

Milan Lučanský

Forrnak az indulatok, főleg a közösségi hálón, mióta Milan Lučanský öngyilkosságot követett el.

Egyesek szerint a volt országos rendőrfőkapitány idestova egy hónapja hamis tanúvallomások alapján került vizsgálati fogságba, Fico és Kaliňák állítása szerint a jelenlegi kormányhatalom politikai megrendelésére. Legalább ugyanennyien – néhány jól értesült szlovák újságírót és ismert igazságügyi szakértőt is beleértve – úgy vélik, egyértelmű bizonyítékok alapján gyanúsították meg a rendőrtábornokot, méghozzá összesen 510 ezer euró csúszópénz elfogadásával. Holott idáig vérbeli és sikeres zsaru hírében állt, aki jelentős érdemeket szerzett a szlovákiai alvilág felszámolásában, többszörös gyilkosok elfogásában.

Lučanský december 6-án eleget tett a rendőrségi idézésnek és bement a kihallgatásra. A kiszivárgott jegyzőkönyv szerint tagadta a korrupció vádját, és követelte, szembesítsék azzal a két volt kollégájával és egy ismerősével, akik ellene vallottak. Így talán hitelt érdemlően kiderülhetett volna, hol és miképpen vett át havonta 30 ezer eurót, melynek fejében ő is szemet hunyt František Böhm volt titkos ügynök, valamint a Takáčféle bűnbanda tetemes adócsalásai felett. Kérését azonban a nyomozótiszt nem teljesítette, majd az illetékes bíró verdiktje alapján – az ügyész jóváhagyásával – vizsgálati fogságba helyezték. Három nappal később elsőként a týždeň.sk honlap adta hírül, hogy a rendőrtábornok szóváltásba keveredett a börtönőrökkel, akik bántalmazták. Ekkor szenvedett súlyos szemsérülést, a rózsahegyi katonai kórházba vitték és megműtötték. Csak másnap cáfolta Mária Kolíková igazságügyi miniszter a tettlegességet, és közölte: véletlen baleset okozta a gyanúsított sérülését. Állítólag a zárkában megbotlott és a vaságyban ütötte meg a szemét.

Milan Žitný bűnügyi szakértő a Pravdában leszögezte: nem hiszi el a miniszter egyetlen szavát sem, mert a barátját zsarolták, megverték, fejsérülést okoztak neki. Viszont a rendőrtábornok, de a védőügyvédje sem állított semmi ilyesmit. A műtét után Lučanský a trencséni rabkórházban lábadozott, majd visszavitték az eperjesi börtönbe.

Nem sokkal az öngyilkosság után ismeretlen személyek az interneten közzétették azt az orvosi jelentést, amely a sérült műtétjéről készült.

Több szemorvos név nélkül azt állította, hogy a dokumentum egyértelműen igazolja a bántalmazást. Doktor Hodossy János viszont az egyik kereskedelmi tévében elmondta: szerinte elképzelhető a baleset, mert ha a rabot megütötték, akkor annak nyomait az orvosok észrevették volna.

Az elhunyt rendőrtiszt fia azért háborog, mert a hatóságok nem hajlandók kiadni apja egészségügyi dokumentációját. Lučanský özvegye azt panaszolja, hogy a trencséni börtönkórházban sem látogathatta meg a férjét, csak később, amikor már kómában volt. Ráadásul gépfegyveres kommandósok álltak mögötte. A szlovák belügyminiszter válasza erre, hogy korábban egy családtag sem kérte a látogatás engedélyezését.

Maroš Žilinka, a nemrég kinevezett főügyész alapos vizsgálatot rendelt el Milan Lučanský fogva tartásának körülményeivel és halálával kapcsolatban. Bűnvádi eljárást helyezett kilátásba bármilyen rangú alkalmazott ellen, ha megszegte a rendelkezéseket és a törvényt.

Az igazságügyi miniszter független bizottságot állít fel, amelyben az ellenzéki képviselők és külföldi szakértők is helyet kapnak. Mindkét testülettől egyértelmű bizonyítékot várunk az emberi tragédiával kapcsolatos nyitott kérdésekre. Főleg arra, hogy a bűnüldöző szervek mindvégig törvényesen jártak-e el, vagy történtek túlkapások. Csak így állítható vissza lassanként az igazságügyi szerveink megtépázott tekintélye, csak így csökkenthető a tamáskodók és gonoszkodók hangja, s így lepleződhetnek le azok a jelenlegi ellenzéki politikusok, akik a sajnálatos esetből is politikai tőkét igyekeznek kovácsolni. Vagy már a saját irhájukat mentik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?