Az első verseny nélküli év a gimibajnokságon

gmibajnokság
Galánta |

Koronavírus fojtogatja a sportéletet, szinte egész évben szünetel az iskolai testnevelés. Ennek szomorú hozadékaként először fordult elő a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnokságával, hogy egyetlen versenyt sem lehetett megszervezni. 

A kialakult helyzetről és a kilátásokról Kovács Péter koordinátort, a galántai Kodály Zoltán Gimnázium testnevelő tanárát kérdeztük.

1994 óta először történt meg, hogy verseny nélkül ért véget az év. Mit szól hozzá?

Nagyon elszomorító, hogy így alakult, ráadásul önhibánkon kívül. A vírusos időszakban a sport abszolút háttérbe szorult, az iskolákon távoktatás folyik. Még szeptemberben, amikor kissé enyhült a helyzet, akkor sem volt testnevelés. Pedig a sport is az egészség felé viszi a fiatalságot, immunrendszer-erősítő, szóval mindenképpen fontos az egészség megőrzése szempontjából. Jómagam optimistán tekintek a jövőbe, reménykedem, hogy röplabdában, kosárlabdában vagy fociban azért összejön, megszervezhető lesz legalább egy torna. Egyelőre azonban sok a kérdőjel...

Révész Ferenc Ipolyságon indította a bajnokságot, ön 2013 decembere óta koordinálja. Nem bánta meg, hogy belevágott?

Semmiképpen sem. Sok barátot, támogatót, és amit kiemelnék, szervezőt hozott magával. Minden torna alatt tapasztaltuk, hogy a fizikai jelenlét ebben a versengésben pótolhatatlan, ennek van létjogosultsága. Távutas lebonyolítással elvesztené értelmét. A gimnáziumi diákok számának csökkenése előhozhatja a nyitás kérdését is, mégpedig a magyar középiskolák felé, de ezt a lépést főleg a szervezőkkel megbeszélve lehetne megtenni.

A középiskolai oktatás is szigorú határok közé kényszerült, a sportéletben csak a profik és a buborékba vonulók folytathatják. Mi lesz a gimibajnoksággal?

Ha fellazul a helyzet, rögtön szervezünk valamit. A diákok is már éhesek a sportra, mindenképpen szeretnénk folytatni, mert a versengéssel párosuló együttlétet, magyarságunk összetartását szolgálhatja a jövőben is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?