Az időseknek januárban is fizetniük kell a gyógyszerekért

gyógyszertár
Pozsony |

Bár a kormánykoalíció korábban azt ígérte, hogy januártól a nyugdíjasoknak, a 6 év alatti gyermekeknek és az egészségkárosodottaknak egy centet sem kell hozzáfizetniük a gyógyszereikhez, végül ez nem valósult meg. Az egészségügyi minisztérium szerint legkorábban tavasszal léphetnek életbe az új szabályok.

A gyógyszerek után fizetendő önrész eltörlése a kormányprogramban is szerepel. Az intézkedés egyik legnagyobb támogatója Boris Kollár (Sme rodina) házelnök volt, aki már a 2020-as parlamenti választás előtt is ezzel kampányolt. A téma júliusban újra felmerült, amikor a kormány bemutatta az első nagyobb szociális csomagját, ennek részeként jelentették be az önrész eltörlését.

„Képzeljék csak el, hogy egy nyugdíjas havi 300 euróból gazdálkodik, ebből egy 20-tól 50 euróig terjedő összeget csak a gyógyszerekre költ. Ezzel az intézkedéssel a gyógyszerekre költött pénz megmarad, ennyivel többet spórolnak a nyugdíjból”

– magyarázta a Sme rodina vezetője, aki akkor úgy fogalmazott, a változások már 2021 januárjában elkezdődnek.

Eltűnt törvény

A kormány valóban ki is dolgozta az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot, amelyet a parlament októberi ülésén terjesztettek be a plénum elé. A képviselők első olvasatban el is fogadták a módosítást, így novemberben, az év utolsó ülésen akár véglegesen meg is szavazhatták volna a javaslatot. Richard Raši, a Hlas képviselője azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezet az utolsó pillanatban eltűnt a programpontok közül. Elmondása szerint ez azért történt, mert a törvénymódosítás rendkívül amatőr módon lett kidolgozva.

„Olyannyira túlbonyolították a javaslatot, hogy végül már a koalíciós képviselők sem értették, hány embert érintenek a változtatások”

– jelentette ki a korábbi egészségügyi miniszter.

Richard Raši

Felkerestük az egészségügyi tárcát és megkérdeztük, miért került le a javaslat a napirendről. Zuzana Eliášová szóvivő elmondta, hogy a tárca a parlament következő, január végi ülésére halasztotta a javaslatról szóló tárgyalást, mivel szeretnék még pontosabban kidolgozni a részleteket, hogy a kiválasztott csoportoknak még kevesebbet kelljen fizetnie a gyógyszerekért, mint az előző kormányok idején.

„Feltételezzük, hogy az önrész eltörlésére a gyakorlatban jövő év tavaszán kerülhet sor”

– nyilatkozta Eliášová.

Zuzana Eliášová

Drágulás is jöhet

Raši viszont arra figyelmeztetett, hogy néhány típusú gyógyszer még drágább is lehet.

„Az önrész eltörlése helyett 650 gyógyszernél még magasabb összeget kell fizetni, mint korábban”

– közölte a Hlas képviselője. 

A legszembetűnőbb változás az úgynevezett antikoagulációs készítményeknél figyelhető meg, ahol a drágulás akár 80 eurós is lehet. Ezek tulajdonképpen vérhígító gyógyszerek, amelyeket a páciensek azért szednek, hogy lecsökkentsék a szélütés és a belső vérzés esélyét. Szlovákiában a becslések szerint 75 ezer ember szed ilyen gyógyszert, főként idősek, akik amúgy sincsenek túl jó anyagi helyzetben.

Generikum helyett...

És hogy miért történhet a drágulás? A szlovák piacon megjelent egy generikum, amely az egészségügyi tárca szerint helyettesítheti a korábbi készítményeket. A generikumok tulajdonképpen azonos hatóanyagú gyógyszerek, amelyek olcsóbb alternatívát kínálnak a korábbi készítmények helyett. A tárca általában ezekhez igazítja az egészségbiztosítók által megtérítendő összeget, vagyis a korábbi, drágább készítmények teljes összegét már a betegnek kell kipótolnia (ez jelenti magát az önrészt). 

Érdekes
gyógyszerek

Ezért fizetünk önrészt

A gyógyszerárak nagyban függenek attól, hogy az egészségügyi minisztérium hogyan osztályozza a gyógyszereket. A kategóriákat olyan szempontok alapján alakítják ki, mint a hatóanyagok mennyisége, vagy a készítmény bevitelének módja. A tárcának 2011 óta törvényben előírt kötelessége, hogy negyedévente végezzen egy úgynevezett gyógyszertérítési felülvizsgálatot. Ezen folyamat során az egyes kategóriákon belül meg kell találni a piacra került legolcsóbb termékeket, melyek vagy legalább annyira, vagy megközelítőleg annyira hatásosak, mint az ugyanazt a hatóanyagot tartalmazó, drágább termékek (az olcsóbb alternatívát gyakran a generikumok jelentik). A minisztérium ezekhez a gyógyszerekhez igazítja az úgynevezett megtérítési árat – ez az az összeg, amit az egészségbiztosítóknak meg kell téríteniük a gyógyszerek után. A megtérítési ár a legolcsóbb generikumok esetében teljesen fedezi a készítmény árát, ezekre mondhatjuk, hogy a páciens a gyógyszertárban nem fizet értük önrészt. Ha viszont egy készítmény ára nagyobb, mint a megtérítési ár, akkor a betegnek hozzá kell fizetnie a hiányzó összeget.

A vérhígító gyógyszerek esetében viszont az a probléma, hogy a szakmai szervezetek szerint (például a Szlovák Kardiológiai Társaság vagy a Szlovák Neurológiai Társaság) az új generikum nem minden esetben válthatja ki a korábbi gyógyszert, és legalább 50 ezer betegnek nem javasolják a készítmény lecserélést. Éppen ennek az 50 ezer embernek kellene többet fizetnie januártól a vérhígító tablettákért.

Raši szerint Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszternek megvannak a jogkörei ahhoz, hogy változtasson a fizetendő önrész nagyságán, ám a tárcavezető ezt eddig nem tette meg. 

Átmeneti megoldás

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője megkeresésünkre elmondta, hogy felkeresték azokat a gyógyszergyártó cégeket, amelyek az említett készítmények előállításával foglalkoznak, hogy közös megoldást találjanak a problémára. A szóvivő szerint szóban forgó megoldási javaslat, hogy a cégek ideiglenesen a megszokott áron tartják a gyógyszereket, amíg a minisztérium nem orvosolja az adminisztratív problémákat. A tárca továbbá figyelmeztet, hogy a gyógyszertárak üzemeltetőinek arra is megvan a lehetőségük, hogy bizonyos csoportoknak 50 százalékos engedményt tegyenek a ráfizetendő összegre. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?