Nem emelkedik a szemétdíj Gútán

Guta
Gúta |

Első ízben átadták a Polgármesteri Díjat, valamint elfogadták a város 2021-es költségvetését is a 23. képviselő-testületi ülésen.

A gútai önkormányzat idei utolsó tanácskozása a Nagy István orgonaművésznek, kántornak odaítélt Polgármesteri Díj átadásával vette kezdetét, amellyel a fiatal zenész már negyedszázados pályafutását ismerték el. „Úgy gondolom, hogy a siker nem lehet az ember elsődleges célja. A siker az valaminek a következményeˮ – fogalmazott a díjazott, aki számára a sikerességet az jelenti, ha a művész a zene által közvetített üzenete megértő és befogadó visszhangra talál. 

Nem lesz illetékemelés
Az ülés legvitatottabb témája a gútai szemétilleték emelése, valamint annak mértéke volt. Finta Zoltán, a városi hivatal vezetője elmagyarázta, hogy javaslatára került bele az általános érvényű rendeletbe az a két variáns, miszerint Gútán négy vagy hat euróval emelkedne az egy főre eső szemétdíj. Számos körülményt részletesen felsorolt, amelyek elmondása szerint indokolttá teszik a drágulást. Ilyen oknak számít, hogy a háztartásoknak külön kell majd választaniuk a konyhai hulladékot, amelynek a kezelése a városnak nagyjából 20 ezer eurós többletköltséget jelenthet. Emellett 12 euróról 18-ra fog nőni a hulladéklerakásra vonatkozó állami illeték, ami szintén 20 ezres terhet jelent majd. Finta emlékeztetett, a gútai hulladékgazdálkodás egy részét már eddig is a város fedezte, így ez a deficit illetékemelés nélkül tovább nőne. A hivatalvezető arról is beszámolt, hogy a jövőben sokkal előnyösebb lenne a város számára a tömegmérés, tehát ha mindenki az általa termelt hulladékmennyiség alapján fizetné az illetéket. Gúta már megtette az erre vonatkozó kezdeti lépéseket, 2021 tavaszára tervezik a próbaüzemmód bevezetését, amely során a szemetesautókra szerelt mérőműszerekkel ellenőriznék a hulladék súlyát – 2022-re pedig már ez általános lenne a városban.

Árgyus Imre képviselő, illetve a környezet-, árvízvédelmi és idegenforgalmi bizottság elnöke többek közt elmondta, amióta bevezetésre került a biológiai hulladék szeparált gyűjtése, hulladékmennyiségben az elvárt csökkenés helyett markáns növekedést tapasztaltak Gútán, a város pedig 90 ezer eurós veszteséget termelt a hulladékgazdálkodás terén 2020-ban. A bizottságuk a magasabb, vagyis a 31,60 euró/év/személy variánst tartotta indokoltnak, amely 290 ezer eurós bevételt eredményezhetne a városnak. Lengyel István képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke egyebek mellett azt mondta, ők a mérsékeltebb emelés mellett voltak, és szerintük az lenne a kívánatos, hogy ne azt a pénzt használja az önkormányzat a hulladékgazdálkodás költségeinek megtoldására, amelyből járdát, játszóteret vagy más létesítményt lehetne építeni.

Ezt követően több képviselő is hosszabban kifejtette a véleményét, többen utaltak a járványhelyzet miatt a lakosokra nehezedő egzisztenciális gondokra is. „Legkésőbb jövő év szeptemberéig dolgozzák ki az új hulladékgazdálkodási rendszer tervezetét, és akkor foglalkozzunk a szemétdíj meghatározásával. Addig egy módosító javaslattal élnénk, hogy a jelenlegi költségdíjat hagyjuk meg a 2021-es időszakraˮ – fogalmazott a 2022-re tervezett mérés-alapú rendszerre utalva Samu István, aki többedmagával elutasította a díjemelés mindkét változatát. Horváth Árpád polgármester a hozzászólásra reagálva elmondta, nincs szükség módosító indítványra, mert több évre fogadták el az általános érvényű rendeleteket, így marad a jelenlegi díjszabás, ha egyik áremelést sem szavazzák meg. A 6 eurós emelést 4 igen, 11 nem és 1 tartózkodás mellett, a 4 eurós variánst pedig 7 igennel, 8 nemmel és 1 tartózkodással vetették el.

Elfogadott büdzsé
Az ülésre végső formába öntött 2021-es gútai költségvetés az előterjesztett javaslat szerint a fő gazdasági kategóriák szintjén mintegy 10 millió 288 ezer eurós összegből állt össze. „A 2021-es költségvetés is hasonló nehézségekkel küzd, mint a 2020-as. Csakis úgy tudjuk egyensúlyba hozni a költségvetés két oldalát, ha ugyanúgy, mint idén, bevonjuk a tartalékalap használatát nemcsak a beruházásoknál, hanem az általános kiadások fedezésének kiegészítésénél isˮ – vázolta a fő kihívást Orem Klára, a városi hivatal pénzügyi osztályának vezetője a büdzsé ismertetésekor. Ugyanakkor elmondta, ügyelni fognak arra, hogy a tartalékok felhasználása nélkül is kiegyensúlyozott legyen a helyzet, illetve ahogyan idén, úgy 2021-ben sem tudják megoldani, hogy a többletből fizessék be a város hiteltörlesztéseit. Hangsúlyozta, hogy a legnagyobb óvatossággal kell kezelni a következő évet. Ehhez kapcsolódva a polgármester megjegyezte, ha a 2021-es év olyan lesz, mint az idei, akkor állandóan aktualizálni és módosítani kell majd a büdzsét. A költségvetést végül nagyobb viták nélkül egyhangúan, 15 igennel, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a képviselő-testület.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?