Žilinka: Lučanský sérülését nem egy másik személy okozta

Maroš Žilinka

Milan Lučanský volt országos rendőrfőkapitány sérülését nem egy másik személy okozta.

A terhelt egy szerencsétlen esés következtében sérült meg. Ezt keddi sajtótájékoztatóján jelentette ki Maroš Žilinka főügyész, a rendkívüli vizsgálat eredményeire hivatkozva.

Hozzátette: a felügyelő ügyészek arra az egyértelmű következtetésre jutottak, hogy a terhelt fogva tartásával összefüggésben minden előírást betartottak.

„Az a spekuláció, miszerint a sérülés öngyilkos hajlammal lehet összefüggésben, megengedhetetlen módon sérti a terhelt jogait. Ezt a feltételezést az elvégzett vizsgálat cáfolta” – fűzte hozzá Žilinka, aki szerint közvetlenül a sérülés után nem volt indokolt tájékoztatni a nyilvánosságot.

A fogva tartásra vonatkozó szabályok betartását ellenőrző vizsgálatot az Eperjesi Járási Ügyészség ügyészei végezték el a kerületi ügyésszel együttműködve. A vizsgálat helyszíne az eperjesi büntetés-végrehajtási intézet, valamint az elítéltek és vádlottak számára fenntartott, trencséni kórház volt.

A vizsgálat keretében az ügyészek beszéltek az intézet munkatársaival, a kezelőorvossal és magával a terhelttel, valamint elemezték a fogva tartott cellájának környezetéről készült kamerafelvételeket is.

Žilinka óva intett attól, hogy a laikus vagy szakmai közönség, illetve a média bármilyen célból visszaéljen az előzetes letartóztatással vagy a büntetőeljárással. Felszólított mindenkit, hogy tartsa tiszteletben az ártatlanság vélelmét. „Ebben az esetben nyilvánvalóan nem így történt. Tiszteletben kell tartani a terhelt méltóságát és magánszféráját” – fűzte hozzá. A főügyész szerint Milan Lučanský sok jót is tett a társadalomért.

Milan Lučanský sérülésével összefüggésben korábban már kizárta az idegenkezűséget a Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter által elrendelt vizsgálat is. Az idegenkezűséget és a szándékosságot kizárta a terhelt jogi képviselője, Matúš Beresecký is. A volt rendőrfőnök szeme egy szerencsétlen esés következtében sérülhetett meg az eperjesi fogdában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?