Ukrajnában kevesebb új beteget regisztráltak

koronavírus Ukrajna

Ukrajnában hétfőre a korábbi napoknál jóval kevesebb, alig több mint négyezer új koronavírusos beteget jegyeztek fel egy nap alatt, az egészségügyi miniszter azonban közölte, hogy a fertőzés terjedésének lassulása ellenére a kormány mégis be fogja vezetni januárban három hétre a korlátozások szigorítását.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon az azonosított fertőzöttek száma 4385 esettel 1 030 374-re, az elhunytaké pedig újabb 75 áldozattal 17 849-re nőtt. Eddig 665 729-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint hétezren, az aktív betegek száma így csaknem háromezerrel 346 796-ra csökkent. Az elmúlt napok óta a mostani a legalacsonyabb napi növekmény az új fertőzöttek számában: szombaton 6113, pénteken 7709, míg a megelőző három napon 10–11 ezer körüli új beteget regisztráltak.

A legtöbb új beteget, 851-et az elmúlt napon ismét a fővárosból jelentették, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma Kijevben már meghaladta a 108 ezret, az elhunytaké pedig tízzel 1854-re emelkedett.

Előző nap az országban 1588 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter hétfői tájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt héten 59 381 új fertőzöttet jegyeztek fel, míg a megelőző héten 70 327-et. A fertőzés terjedésének lassulása ellenére sem készül azonban a kormány eltörölni vagy elhalasztani a már bejelentett, január 8–24. között életbe lépő szigorításokat – mondta. Ezt azzal indokolta, hogy részben az újévi ünnepek utáni időszakra a szakértők a koronavírus-járvány újabb fellángolását jósolják az országban, másrészt Ukrajnában ebben az időszakban terjed leginkább az influenza is. A szigorításokra pedig azért van szükség, hogy tehermentesítsék az egészségügyi rendszert – tette hozzá.

Az egészségügyi tárca adatai alapján jelenleg az országban átlagosan 38,4 százalékos a Covid-betegek ellátására első hullámban kijelölt kórházi ágyak kihasználtsága. Az 50 százalékos leterheltséget csak a déli országrész, Mikolajiv és Odessza megyék kórházai – az előbbiben 61,5, az utóbbiban 52,1 százalékos – haladják meg, a fővárosban, Kijevben ez 45,3 százalékos.

Január 8-24. között a kormány korábbi közlése szerint várhatóan szünetelni fog az oktatás az iskolákban, továbbá a kávézók, bárok, éttermek kizárólag elvitelre dolgozhatnak majd. Ezenfelül csak az élelmiszereket, gyógyszereket illat- és háztartási cikkeket, illetve állateledeleket árusító üzletek tarthatnak nyitva. A közösségi közlekedés viszont változatlanul működni fog.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?