Egy kis hercegség gazdagsága

A hercegi feladatok nagy részét Alajos herceg végzi el édesapja helyett

Van egy monarchia Európában, amelynek nincs királya. Hercege van, a hivatalos nyelve német, a pénzneme svájci, az országnak és uralkodóinak megszámlálhatatlanul sok cseh vonatkozása van. Ez az ország csupán 160 km², női uralkodója sose volt. A Liechtensteini Hercegségről és a Liechtenstein-házról lesz most szó.

Talán ez az egyik legegyedibb monarchia Európában. Nemcsak azért, mert kicsi az ország, de a hercegi ház is megingathatatlannak látszik. A 17. század elejétől irányítják az országot – amióta létezik. Jelenleg II. János Ádám (ő a 15. Liechtenstein-házi uralkodó), aki harmincegy éve kormányoz a parlamenttel karöltve. A hetvenöt éves uralkodónak meglehetősen átlagos gyerekkora volt. A helyi iskolába járt, tagja volt a cserkészcsapatnak is, sőt fiatal egyetemistaként még egy londoni bankban is gyakornokoskodott. Haladó szellemű ország, gondolhatnánk, szóval itt kell megjegyezni: a nőknek csupán 1984-től van választójoguk, és akkor is épp hogy megszavazták.

II. János Ádám egyébként Európa egyik leggazdagabb embere. Azon kevés uralkodók közé tartozik, akit nem az állam tart el, saját bankcsoportja van ugyanis. A herceg örököse a legidősebb fia, Alajos. A mindennapi hercegi teendőket egyébként már ő látja el jó pár éve, ezzel segítve idősödő édesapja munkáját. Az országnak soha nem volt női uralkodója, persze, nem is volt rá alkalom, és egy darabig még nem is lesz, hiszen a jelenlegi hercegnek három fia és hat fiúunokája van, az utódlás tehát jó pár évre megoldódott. A konzervatív család egyébként kínosan ügyel a magánszférára, ritkán szerepelnek bulvárlapokban, nem kedvelik a pompás felvonulásokat. Sokkal inkább a műkincsgyűjteményükkel és az üzleti eredményeikkel kerülnek a lapokba, no meg azzal, hogy ismét sikerült rekonstruálni egy a második világháborúban megsérült ausztriai kastélyt.

Érdekes
licht kastely

Elkobzott kastélyok

A hercegi családot hatalmas kár érte a második világháború után. Rengeteg birtoka volt Csehországban, a lednicei vár például az UNESCO Világörökség része, közel hétszáz évig volt a Liechtenstein-család kedvelt kastélya. Többször átépítették, mindig ízlésük szerint alakították a kor divatjához. A második világháború után államosították, akárcsak a valticei kastélyt, amely addig a család székhelye volt. Ezeken kívül még tizenkét Liechtenstein-kastély került Csehország birtokába.

Mélyből a magasba

Az ország létrejötte sem igazán hagyományos. A hercegi családot már a 12. században említik, nagy befolyásuk volt a bécsi udvarban, hatalmas területeik voltak a mai Csehország területén, ám nem rendelkeztek hercegséggel a Német-római Birodalomban. A mai Liechtenstein területét VI. Károly német-római császár ajándékozta hálája jeléül, így a család méltó rangot kapott. Ám továbbra sem látogattak ide, csupán huszonhárom év után, addig a morva- és csehországi kastélyokat, a bécsi udvart élvezték. Később mégis ez a talpalatnyi föld volt az, mely menedéket nyújtott a családnak.

Az ország a hercegek jelenléte nélkül is működött, bár picit döcögősen. Ma már nehéz elhinni, de meglehetősen szegény volt ez a vidék, sokan vándoroltak ki Amerikába a 19. század végén. Szoros volt a kapcsolata az Osztrák–Magyar Monarchiával, leginkább a történelmi és a gazdasági érdekeltségek miatt. Meg hát, a család hazájának is tekintette a Monarchiát. Amikor az első világháború szétdarabolta Közép-Európát, Liechtenstein gazdasági kapcsolatai is megváltoztak. Semleges maradt, Svájccal léptek unióra, az addigi osztrák pénzt is a svájci frank váltotta fel – ma is ez az ország pénzneme. A második világháborúban is ugyanazt a politikát folytatták, a náci megszállás elől II. Ferenc József (II. János Ádám édesapja) Csehországot végleg elhagyva Vaduzba, Liechtenstein jelenlegi fővárosába tette át a székhelyüket. A történelem folyamán először. Egészen addig még a temetkezési helyük is Morvaországban volt. A háború után a csehországi és lengyelországi kastélyokat, birtokokat a család német eredetére hivatkozva államosították a kommunisták. Közel 1600 km²-nyi területről van szó, ami tízszer több, mint a mai Liechtenstein. Nem is csoda, hogy ezek után az ország nemhogy nem létesített diplomáciai kapcsolatot Csehszlovákiával, hanem 2009-ig el sem ismerte hivatalosan Csehországot, sem Szlovákiát.

Érdekes

I. Ferenc kilenc évig, a két világháború között volt Liechtenstein hercege. Unokaöccsének fia javára (II. Ferenc József) mondott le nyolcvannégy esztendősen, mivel neki nem volt gyermeke. A hivatalos indoklás a rossz egészségi állapota volt, ám egyes pletykák szerint nem akart ő lenni az uralkodó, amikor a nácik megszállják az országot.

Árral szemben

II. Ferenc Józsefnek uralkodóként olyan döntéseket kellett meghoznia, amelyek megmutatták igazi erejét. Ilyen volt például a fentebb említett székhelyváltoztatás. Vagy az, hogy nem vonulnak háborúba a németek oldalán. A lakosok körében a második világháború előtt népszerűek lettek a náci eszmék, a választásokon még egy náci pártot is indítani akartak, ám egy gyors törvénymódosításnak köszönhetően nem jutottak el a parlamentig. Sőt, egyetlen európai országként a Szovjetunióval is szembenéztek a világháború után, ugyanis nem adták ki a menekült orosz katonákat. A háború után nehéz idők következtek, az elkobzott területek miatt teljesen le kellett mondaniuk a mezőgazdaságról, az Alpokban ebből nem tudtak megélni. Aztán svájci mintára egy csapásra adó- és bankparadicsommá váltak, így hamarosan Európa egyik leggazdagabb országa és uralkodói családja lett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?