A COVID-19 rányomta bélyegét mindennapjainkra

repce

Változatos, és sokszor nagyon nehéz esztendőről számolt be a Limagrain területi képviselője, Mayer Silvia, amely viszont rákényszerített mindenkit az új megoldások keresésére.

„A 2020-as év felejthetetlen lesz mindannyiunk számára és nagyon nehéz röviden jellemezni. A legfájóbb mozzanata az, hogy hosszú távon a jövőre nézve is „rányomta bélyegét“ mindennapjainkra. Ezzel tisztában vagyok jómagam is, akár mint egyszerű ember, akár mint anya, vetőmagkereskedő, vagy „passzív“ termelő. A COVID 19 járvány nemcsak megnehezítette életünket, de rákényszerített új megoldások és lehetőségek feltárására, melyek újabb tapasztalatokat hoztak életünkbe.

A nagyon hideg es száraz tavasz nem igazán kedvezett növényeinknek. Nem kedvezett az újraéledő őszi veteményeknek, de a tavaszi vetések sem voltak képesek sokáig „elrugaszkodni“ a talajtól. Tulajdonképpen a március elejei esőzésekből táplálkoztak a növények egészen május közepéig, de voltak régiók (Komárom és Érsekújvár környéke), ahol a csapadék csak két héttel később örvendeztette meg a termelőket. Ennek ellenére nagy meglepetést okoztak aratáskor a repce, de még inkább a gabonafélék terméshozamai, mely a növények fantasztikus fajsúlytömege megnövekedésének volt köszönhető. Ezt a növekedést főleg a sok csapadék, és nem utolsó sorban a „hidegebb“ június segítette elő.

A kukorica es a napraforgó állományok ezidőtájt már szintén a legjobb formájukban voltak, egészen addig, míg nem kezdődött el az őszi „égszakadás“. Országszerte óriási gondokkal küzdöttek és még mindig küzdenek termelőink. A nagy mennyiségű csapadék szeptemberben és októberben leállította és megkésleltette az aratási folyamatokat és természetesen a gabonafélék vetését is. Vannak régiók, ahol még folyik a kukoricaaratás decemberben is. A már learatott terméshozamok nem okoztak csalódást az ország nagy részén, de a kukoricát ért természeti tényezők előidézték a magas nedvességtartalmat (kb. 22-28% ). Van azonban pozitív élmény is az őszi szezont illetően. Fantasztikus repceállományokat látni szinte mindenhol. A szeptemberi eső nagyon kedvezett az elvetett repcének és sikeresen ellenállt a már megerősödött állomány az intenzív repcedarázs inváziónak.

Változatos és olykor nagyon nehéz esztendőt mondhatunk magunk után. A  Limagrain  ezen dolgok tudatában szeretné továbbra is támogatni, sok sikerélményt okozni azzal, hogy igyekszik minőséges, megbízható és extrém időjárási feltételeket „túlélő” vetőmagokat felajánlani a gazdáknak. A 2020-as esztendő újra bebizonyította számtalan esetben, hogy nem hiábavaló a Limagrain kutatómunkája, hisz lépést kell tartani főleg a természet változó adottságaival, a termelők elképzeléseivel és a rendszer változásaival” – mondta az évet értékelve a Limagrain területi képviselője.

(-er)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?