Merseyball, azaz az FSG története a Liverpool élén

Merseyball, azaz az FSG története a Liverpool élén

Karácsonyi olvasmányok – Focitipp-könyvajánló.

„A legerősebb felállásában játszó Liverpool FC 2010. október 3-án hazai pályán, telt ház előtt 2–1-re kikapott a Blackpool csapatától a Premier League-ben. A felállás a következő volt: Reina – G. Johnson, Kirjakosz, Skrtel, Carragher – Meireles, C. Poulsen (Jovanovic) – Kuyt, Gerrard, J. Cole (Maxi Rodríguez) – Torres (N’Gog). A Vörösök a 18., kieső helyen várták a két héttel későbbi idegenbeli Merseyside derbit, a Blackpool elleni zakón mutatott teljesítmény pedig igazi fekete lyukat vágott az amúgy is sötét Roy Hodgsonéra egére.

*  *  *

Az erősen tartalékos Liverpool FC 2020. szeptember 5-én hazai pályán, üres lelátók előtt 7-2-re verte a Blackpool csapatát barátságos mérkőzésen. A felállás a következő volt: Alisson (Adrián) – Hoever, Matip (N. Phillips), Kuometio (Van den Berg), Milner – Fabinho (C. Jones), Keita, Minamino – Mané (Origi), Firmino, Szalah (Elliott). A Vörösök címvédőként várták az egy héttel később induló Premier League rajtját, a Jürgen Klopp éra csúcsán...” – kezdi az előszóban a könyv szerkesztője, Lukács Dániel

A Merseyball ezt a majdnem napra pontosan tíz évet járja körül, és mutatja be azt, miként formálta át az új amerikai tulajdonosi kör a csőd szélén táncoló Liverpool FC-t egy kíméletlen gépezetté, amely harminc év után, 2020 júliusában újra bajnoki címet ünnepelhetett. Ám a könyv mindezt nem a szokványos módon teszi, mert bár nagyon fontos szerepet kap a pályán nyújtott teljesítmény, mégis inkább a gazdasági és menedzsment szempontok, valamint szervezetfejlesztési aspektusok jelentik a Merseyball fő mondanivalóját.

A könyvet a Vörös fonat blog öt szerzője írta az elmúlt egy év folyamán. A való életben az írók a gazdasági élet szereplői, hiszen akad köztük biztosítási-matematikus vagy online marketinggel foglalkozó szakember is, így nem meglepő módon a választott témákban visszaköszönnek ezek a szakterületek. Ahogy az előszóban írják „...nem hagyományos sportkönyvet tart kezében az Olvasó, hanem egy olyan kötetet, amelyben a Vörös fonat szerzői nemcsak sportszakmai, de gazdasági, marketing és menedzsment szempontból is utánajártak mindannak, ami a klubbal történt a 2010-es években.”

A könyv maga 21 fejezetből áll, amit a tartalom alapján öt nagy részre lehet osztani. „Az első rész öt fejezete bemutatja mindazt, amit a Liverpool megvásárlása körül történtekről tudni érdemes... A második rész, vagyis a Moneyball alapjai című és az utána következő két fejezet mutatja be azt az adat alapú építkezési modellt, amelyet a baseballban Billie Beane, illetve a róla készült könyv és film tett híressé az Okland Athletics csapatánál, majd a John Henry tulajdonában lévő Boston Red Sox vitt csúcsra és tett megkerülhetetlenné a sportban.

A következő öt fejezetből álló harmadik rész azt tárgyalja, hogyan történt a „Moneyball” megközelítés futballra konvertálása és gyakorlati bevezetése Henry új labdarúgó klubjánál, a Liverpool FC-nél...

A negyedik, hat fejezetet felölelő rész a klub marketing és egyéb kapcsolódó üzleti és fejlesztési tevékenységeivel foglalkozik. Az utolsó rész három, egymáshoz nem szorosan kapcsolódó fejezete szolgál arra, hogy teljes részletességben tűnjön fel az egészen addig felvázolt kép.

Az utolsó előtti fejezet a kiadások és bevételek elemzése révén veszi szemügyre a konkrét pénzügyeket, és próbálja érthetőbbé tenni az LFC, illetve úgy általában a futballklubok pénzügyi működését.

A zárófejezet nemcsak azt vizsgálja meg, hogy miért éri meg az FSG-nek megtartani és tovább építeni a Liverpoolt, egyáltalán hogyan lehet hasznos befektetés egy focicsapat, de megpróbálja megjósolni azt is, hogyan alakulhat a klub következő tíz éve szakmai és üzleti szempontból.”

A Merseyball izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a futball tudományos oldala, és szeretnének betekintés nyerni egy profi sportszervezet mindennapi működésébe. Azonban mivel a szerzők nem csak a hagyományos módon vizsgálták meg a klub működését, a könyv sok új információt nyújthat minden labdarúgást kedvelő olvasó számára.

Kiadó: Vörös fonat
Oldalak száma: 287
Borító: Papírkötés
Kiadás éve: 2020
Szerzők: Güth Máté, Horváth Roland, Kocsis Bence, Kollár Dániel, Szűcs Gergely

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?