Adventi mesekalendárium 24.: Belépés a Manófaktúrába

 Belépés a Manófaktúrába

Advent 24. napja – december 22. – KEDD

Dönci, akinek családja generációk óta őrizte a Télapó manóműhelyének bejáratát a kíváncsiskodók elől, most remegő térdekkel állt a két óriási jegesmedve előtt, akiknek hátán egy-egy tarka hátizsák izgett-mozgott. Hanna és Fedor álmélkodva kukucskált ki a medvék buksi feje mögül, és csodálkozva méregették az apró manócskát, aki elszántan hadonászott a virgácsával.

Mentek innen, de rögtön! Sipirc! – sipítozta Dönci. – Hess innen! Sicc, csiba, te, liba! – sorolta a manó az összes olyan szót, amit az állatok elzavarására használtak, de a jegesmedvék esetében – úgy tűnik – egyik sem vált be. A két medve érdeklődve bámulta a harcias manócskát, azonban egy tapodtat sem mozdultak a kapu elől.

Törpe – mutatott Fedor a manóra.

Nem vagyok én törpe, te vagy a törpe – vágott vissza Dönci, félelmében észre sem véve, hogy egy kisfiúval beszélget, és nem a jegesmedvékkel.

Nem vagyok törpe, Fedor vagyok – szögezte le sértődötten Fedor, akit nagyon bosszantott, amikor a nagynénik meg a boltos kisasszonyok bogaramnak, tündérkének vagy éppen édes kis törpének nevezték.

Fedor? Különös név ez egy jegesmedvének – állapította meg Dönci, és meglepetésében még a virgácsot is leengedte.

Én nem vagyok jegesmedve, Fedor vagyok! – jelentette ki Fedor még dühösebben.

Ki beszél? – kérdezte a manó és nagyokat nyújtogatta a nyakát a medvék felé. – Talán a hátizsák?

Nem vagyok hátizsák – szökkent le Fedor Jermák hátáról, és toppant dühösen a manó elé.

Egy gyerek – sipította a Dönci. Nem volt szükség a hangosbemondóra, a szó, hogy gyerek, örvénylő gyorsasággal áradt szét a Manófaktúra minden részlegén, a manók pedig csapot-papot hátrahagyva özönlöttek ki a gyárkapuhoz. Ki Fedor nadrágját, ki a kabátját simogatta, paskolgatta végtelen örömmel, ugyanis a manók még sosem láttak igazi gyereket, viszont egész életükben ábrándoztak róla, hogy egyszer személyesen találkozhatnak azokkal, akiknek a karácsonyi ajándékait készítik és csomagolják. Egy hosszú szakállú manócska csavarkulcsára támaszkodva mélyen meghajolt Fedor előtt.

Te vagy Fedor – mosolygott az öreg manó.

Igen, én Fedor vagyok – mondta Fedor békülékenyen, hiszen végre valaki a becsületes nevén szólította ebben a zűrzavarban.

És ugye, neked készül a zöld traktor? – kérdezte csillogó szemmel az öreg.

Traktor! – kiáltott fel Fedor boldogan, majd nyomban a manó mellett termett, aki bevezette a gyárkapun, egyenesen a traktor és kisautó-összeszerelő műhely felé.

Hanna kicsit bizalmatlanul kecmergett le Jeliszavéta hátáról, ő már csak ilyen volt, nem szaladt fejjel a falnak. De amikor látta, hogy a manók nem harapnak, megsimogatta a jegesmedve füle tövét, elbúcsúzott Jeliszavétától és ő is belépett a csillogó jégkapun át a Manófaktúra udvarába.

A manók viháncolva követték Hannát. Jermák és Jeliszavéta pedig könnyes szemmel bámulta a bezáródó nagykaput.

Olyan édes kis emberbocsok ezek – mondta Jermák.

Láttad, a kislány megsimogatta a fülemet – szipogott Jeliszavéta.

Ideje visszatérnünk a jégtáblákra, drágám. Még éppen lesz időnk kifogni néhány ízletes halat a karácsonyi lakoma előtt – biztatta nejét Jermák, de azért neki is fájt a szíve, hogy el kellett válnia nagyon is ragaszkodó utasától, bár Fedor bivalyerős szorítása nélkül most egész könnyedén vette a levegőt a hatalmas papamedve.

*

Adventi mesekalendáriummal kedveskedünk Olvasóinknak, kizárólag itt, a Vasárnap online felületén. Kövessék figyelemmel a történet alakulását napról napra, bontogassák velünk minden nap a mesekalendáriumot egészen karácsonyig.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?