A Galleko® technológia a repcében

repce

Itt van az év vége, a kukoricát és a cukorrépát most takarítják be a földeken, de ezt jelentősen megnehezíti a csapadékos időjárás. És megint az időjárás szeszélyessége volt az, ami ebben az évben is hozzájárult a végeredményéhez.

Az idény eleje nagyon szűkös volt a csapadékban. A tavalyi szezonban a növények nemcsak szárazság, hanem a hideg miatt is szenvedtek. Szlovákia egyes területein a hőmérő higanyszála április elején -10 ° C alá esett (pl. Rimaszombat területe). A búza-, árpa- és repceállományokat ez rendesen megviselte. Sok termelő ezért pesszimista volt, és a tavalyi szint alatt várta termést. Aztán végre megérkezett a várva várt csapadék, és a növények jó kondícióba kerültek. A betakarítás idején a csapadék viszont már túl sok volt, sok vállalatnál ezért két héttel is csúszott az aratás. Ez nemcsak a mennyiséget, hanem a termés minőségét is befolyásolta. A 2020. augusztus 15-i becslések a repce esetében 5% -os növekedést mutattak a tavalyi évhez képest, 2,99 t/ha szinten. (forrás: ŠÚSR). Hasonló volt a helyzet a szomszédos Cseh Köztársaságban is. Itt is 10%-os (3,42 t/ha) növekedést regisztráltak a tavalyi évhez képest (forrás: MZČR). Így a pesszimista előrejelzések, amelyek május elején a repcetermés 2–16% -os csökkenését jósolták a tavalyi évhez képest, nem következtek be.

Az időjárás hatása az elért termésre állandó befolyásoló tényezőnek számít. A negatív hatásokat az állományok megalapozásánál a gazdák megpróbálják minimalizálni a megfelelő növények, rezisztens fajták kiválasztásával, bevált agrotechnikai gyakorlatok és határidők alkalmazásával. A kelés után azonban vannak olyan módszerek és készítmények, amelyek lehetővé teszik a növények számára, hogy leküzdjék a negatív hatásokat. A Galleko segédanyagok régóta bizonyítanak ezen a téren. Tagadhatatlan előnyük a komplex hatás, mert a fiatal állományok stimulációja és az áttelelt állományok regenerálása mellett jelentős stresszoldó hatással is rendelkeznek. Ma megnézzük, hogyan teljesítettek a 2019/2020-as szezonban a téli repceállományokban, a kutatóintézetek ellenőrzése alatt.

Kiváló és stabil eredményeket érnek el ezek a készítmények összetételüknek köszönhetően. Az alap összetevők közé tartoznak a humuszanyagok, az aminosavak, a fitohormonok és ezek vegyületei, a stresszoldó anyagok, a hínárkivonatok és a táplálkozási mikro- és makroelemek kiegyensúlyozott keveréke. A humuszanyagok pozitív hatással vannak a gyökérképződésre, fejlődésére és megújulására. Hatásuknak köszönhetően dúsabb a hajszálgyökérzetben és maguk a gyökerek is hosszabbak. Már ez az első hatás is számos pozitívumot hoz a növények számára, még kedvezőtlen körülmények között is. A növényeknél minimalizálódnak a nedvesség és tápanyagfelvételi problémák, beleértve a talajban alacsonyabb mozgékonyságú elemeket is. Ennek a tulajdonságnak a jelentősége a káros hatások megjelenésével növekszik (magas hőmérséklet, csökkenő csapadékmennyiség).

Különféle növényi hormonok szintetizálódnak a gyökérrendszerben is. A citokininek a hajszálgyökerek csúcsain képződnek. Ez támogatja a sejtek osztódását és megerősödését, és így serkenti a mellékgyökerek képződédét. A sejtfalak megerősítése a növények kórokozókkal szembeni nagyobb ellenállását teszi lehetővé, és a termelő számára egészségesebb növényzetet jelent. A citokinin a levelek öregedését is szabályozza. Gátló hatása van az auxinokra, így gyengíti a növények apikális dominanciáját és elősegíti a mellékhajtások képződését. Az aminosavak részt vesznek a sejtek szerkezetében. Szintézisük a növényben azonban stresszes körülmények között nagyon korlátozott. A közvetlen adagolás serkenti a növekedést, egyúttal felgyorsítja a regenerációt. Ezenkívül kiváló hordozóként szolgálnak a velük együtt adagolt anyagokhoz. Az auxinok a tápanyagok áramlását a növény újonnan megjelenő szerveibe irányítják. A kezdeti vegetációs szakaszokban így támogatják a gyökérrendszer fejlődését. A későbbiekben serkentik a föld feletti rész növekedését. Ennek az alkalmazásnak a hatásai megfigyelhetők a gyökér hosszán, a hajszálgyökérzeten, a növények mellékhajtásain. A fiatal növények esetében az ideális alkalmazás a 4-6 levél fázisa. Így a kezdetektől fogva olyan anyagokat kapnak, amelyek támogatják a begyökeresedést és hatással vannak további fejlődésükre. A hosszabb gyökérnek, amely a hajszálgyökerekben gazdagabb, versenyelőnye van, amely lehetővé teszi a tél utáni gyorsabb regenerációt, valamint a rendelkezésre álló nedvesség és táplálék jobb felhasználását. Ezenkívül a gyökér a végeredményhez 30%-ban járul hozzá. Ezért működőképessége az egész vegetációs időszakban fontos a növény számára.

Repce, ES Imperio. Jobbra Galleko koreň (0,8 l/ha), balra kontroll. Fotó: 2020.4.7, NPPC – VÚRV, VŠS Vígľaš – Pstruša (Detva-i járás).

A Galleko koreň (0,8 l/ha) őszi kijuttatásának eredményét dokumentálja a fenti felvétel. A kisparcellás kísérletek a fiatal repce esetében a 2019/2020-as szezonban az NPPC - VÚRV, VŠS Vígľaš - Pstruša területén zajlottak. A kezelés itt ősszel kezdődött, az alkalmazás hatása azonban tavaszig tartott. A Galleko-val kezelt repce nemcsak dúsabb és hosszabb gyökérzettel, valamint vastagabb gyökérnyakkal rendelkezett, hanem a felszín alatti rész is dúsabb és vitálisabb volt a kontrollhoz képest.

Azok számára, akiknek nem sikerült ősszel kezelni a növényt, van egy másik megoldás, mégpedig a Galleko koreň és a Galleko univerzál termékek tavasszal történő alkalmazása. A téli repceállományokban javasoljuk az említett készítmények együttes alkalmazását TM-ben gyökéren kívüli tápanyagutánpótlással vagy rovarölővel. Azonban itt is igaz, hogy minél előbb kezeljük a növényt, annál jobb. Ily módon a növények a tél után gyorsabban regenerálódnak. Ez az alkalmazás a nagyvadak károsítása esetében is érvényes.

Őszi káposztarepce ES Imperio. Jobbra Galleko koreň és Galleko univerzál (0,4 + 0,4 l/ha), balra kontroll. Fotó: 2020.4.7., NPPC – VÚRV, VŠS Vígľaš – Pstruša (Detva járás).

A fenti felvétel azon kísérleti variáns egyedeit rögzíti, ahol tavasszal a Galleko-t alkalmazták. A fotódokumentációt az alkalmazás után 6 nappal készítették. A kontroll variáns (kezeletlen) egyedei valamivel jobb állapotban voltak, mint a kezeltek. Ez az állapot azonban a vegetáció során megváltozott, ahogy azt a lenti felvétel is mutatja, és rövid idő alatt nyilvánvalóvá váltak az alkalmazás pozitív hatásai. Az erősebb szár, működőképesebb gyökér és a mellékhajtásokban dúsabb növényzet meghozta gyümölcsét. Ennek eredményeként a kísérleti változat hozama csaknem 14%-kal nőtt. Ez a példa megerősíti azt a tényt is, hogy a Galleko technológiát nemcsak minőségi növények számára tervezték. A gyenge és sérült parcellákon történő alkalmazás jobb termés formájában meghozza gyümölcsét.

Őszi káposztarepce ES Imperio. Jobbra Galleko koreň és Galleko univerzál (0,4 + 0,4 l/ha), balra kontroll. Fotó: 2020.6.23., NPPC – VÚRV, VŠS Vígľaš – Pstruša (Detva járás).

A Galleko készítmények kiváló eredményeket értek el a téli repcében az OSEVA PRO s.r.o. kutatóállomás kísérleteiben (Vsetín járás, Csehország). A Galleko univerzál és a Galleko koreň készítményeinek már említett alkalmazását tovább erősítette a tavasz eleji Galleko kvet a plod. Ezt a virágzás kezdetén alkalmazzák. Hat az állomány virágzásának hosszára, a gyökérzet működőképességére az utolsó vegetációs szakaszig és csökkenti a stresszhatást. Stresszoldó hatása a tengeri alga kivonatoknak is köszönhető. Az antistressz elemek szerepe az, hogy segítse az egyéneket az időjárás negatív hatásainak (hideg, meleg, hiány és túlzott nedvesség) leküzdésében. A tengeri alga kivonatok részben ezt a funkciót is ellátják. Az algákat olyan helyekről nyerik, amelyekre jellemző a hosszú apály és az áradás fázisa, így azok jelentős stressznek vannak kitéve. Tapasztalatukat és ellenállóképességüket aztán átadják a kezelt növényeknek. Ezen hatásoknak köszönhetően a kísérleti változat 9% -os hozamnövekedést ért el a kontrollhoz képest.

A fenti eredmények azt mutatják, hogy az őszi repce Galleko megoldása idén is bevált. Nemcsak a teljes technológia alkalmazása bizonyított, hanem a részleges beavatkozások is hozzájárultak a hozam gazdaságilag jelentős növekedéséhez. Tapasztalatok alapján azonban a teljes technológia alkalmazását javasoljuk, így az eredmények stabilabbak. Lassan elérkezik az ideje, hogy felkészüljünk a tavaszi szezonra. És Galleko biztosan nem hiányozhat a tavaszi repceállományból.

 

Bővebb info: Telefon: 0911 44 44 78 E-mail: info@galleko.com

Galleko

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?