Könnyűzene a koronavírus árnyékában

zene

Homokba dughatnám a fejemet én is. Oldalakon át írhatnék 2020 dalairól, nagylemezeiről, hiszen igencsak gazdag volt a felhozatal, különösen az év utolsó harmadában. Koncertek, fesztiválok nem vagy alig voltak, így aztán a zenészek többsége a hirtelen jött szabadidőt alkotásra használta. Hasonló terjedelemben írhatnék azonban arról is, hogy a zeneipar olyan válságba jutott, ami végérvényesen megváltoztatja.

Most még rengeteg a kérdőjel – a koronavírus-járvány könnyűzenei pusztító hatását csak megbecsülni lehet. Évek múlva fogunk tisztán látni. Hiába is szeretnék, nem tudok optimista lenni. A feketeleves ezután jön. Világszerte csak látszatintézkedések születtek. A sajtó, a média a menő énekesek, zenészek siránkozásaival volt tele. Őket több országban kisegítette a kormány kisebb-nagyobb támogatással. Pedig, ha az elmúlt években jól gazdálkodtak, akkor tudtak félretenni. A zeneipar általában nevesincs háttérembereinek helyzetéről lényegesen kevesebb szó esett. Az ő panaszaik nem kaptak megfelelő teret, s kárpótlás sem igazán jutott nekik. Ők nem vártak csodára, gyorsan feleszméltek, s ha sikerült, más területeken vállaltak munkát. A járvány leginkább a koncertipart sebezte meg, rávilágított részben a zenészek, de főleg a mögöttük dolgozók kiszolgáltatottságára. A pandémia egy teljes iparágat nullázott le azzal, hogy nem lehetett kulturális rendezvényeket tartani. Ez közegészségügyileg jó döntés volt, csak közben sok-sok ember megélhetése szűnt meg egyik pillanatról a másikra. Pályaelhagyók lettek, a többségük örökre. Rájuk nagy szükség van ahhoz, hogy a zeneipar valamelyest visszatalálhasson a régi kerékvágásba.

Érdekes megfigyelni a zenészek hozzáállását a járványhoz. Tavasszal sokan foglalták zenébe, sorra születtek a „maradj otthon” felhívást buzdító dalok, amellyel csak a pillanatnyi helyzetet lovagolták meg, ezzel maradandót nem lehetett alkotni. Nyilván részben ez a magyarázat arra, hogy a második hullámban az otthonmaradás, az óvatosság már nem volt zenei téma. Gondolom, sokan emlékeznek még Thomas Moore kapitány hőstettére. A második világháborús brit veterán április 30-án töltötte be 100. életévét. Bőrrákkal és csípőtöréssel is kezelték már. A kapitány pénzgyűjtést indított az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat részére. Elhatározta, hogy április 6-tól kezdve a járókeretével összesen száz kört tesz meg a kertjében, ezzel ösztönözve adakozásra honfitársait. Később a vállalását kétszáz körre bővítette. Eredetileg ezer fontot akart gyűjteni. A kitűzött célt pillanatok alatt elérte, a születésnapján lezárt kampány során 32,796 millió font gyűlt össze. Thomas Moore a brit dallista csúcsát is megjárta. Rajt-cél győzelmet aratott a You’ll Never Walk Alone című sláger új változata, amelyet Michael Ball angol színész, énekes, műsorvezető ad elő a veteránnal és egy egészségügyi dolgozókból álló, The Voices of Care Choir nevű kórussal. Ennek bevételét szintén az angol egészségügyi szolgálat, pontosabban annak jótékonysági szervezete kapta meg. Moore kapitány rekordot állított fel, ő a legidősebb, aki elfoglalta a brit dallista élét. Az alapanyag, a You’ll Never Walk Alone a zenetörténet egyik örökzöldje. A zenéjét Richard Rodgers komponálta, a szövegét Oscar Hammerstein II írta az 1945-ben bemutatott Carousel című musicalhez, amely Molnár Ferenc 1909-es Liliom című színdarabjának átdolgozott, zenés változata. A zeneszám nagyon népszerű volt a második világháborút követő években, mert a hozzátartozóikat, barátaikat elvesztett emberek érzéseit fejezi ki, és némi vigaszt nyújt nekik.

A pandémia másik kiemelkedő nemzetközi slágere a Times Like These új változata volt. Az eredetijét a Foo Fighters játssza, a seattle-i rockzenekar 2002-ben megjelent One by One című stúdióalbumán található. Az új verziójának az előadója a Live Lounge Allstars nevű csapat, amelyet a BBC Radio 1 verbuvált napjaink vezető pop-rock sztárjaiból. A Foo Fighters két tagja, Dave Grohl és Taylor Hawkins is közreműködik az átdolgozásban. Az otthon rögzített felvételeket Fraser T. Smith gyúrta dallá. A producer elképzelése az volt, hogy a hangzás ne legyen túl profi, legyen „otthoni munka”, és a Foo Fighters zeneszámától lassúbb, nyugodtabb, akusztikus változat készüljön. A bevételt a BBC Children in Need és a Comic Relief kapta meg – a két szervezet a bajba jutott embereken próbál segíteni. A jogdíjakból befolyt összeg a WHO COVID-19 szolidaritási alapját gazdagította.

A járvány ihlette magyar dalok közül FMan (a Tha Shudras frontembere) szerzeménye, a Maradj otthon volt a legnépszerűbb, unos-untalan játszotta a rádió. Legizgalmasabban az Anna and the Barbies és a Wellhello tudta szavakba önteni az adott helyzetet. „Én most csak csöndben rágok egy kenyeret, és talán iszok még egy kis bort. Ez lehet, most nem hiányzott, vagy talán éppen a legjobbkor. Úgy nyomja a vállam a világ, az agyam harminckilenc fokos, ó elfutni lenne jó, ember, most legyél okos. Én nem értem, hogy mi ez, vajon büntetés vagy teszt? Én lassan semmit sem remélek, csak hogy egyszer vége lesz” – énekli Pásztor Anna a Ha ennek egyszer vége… című dalban. „Most, hogy egyedül maradtam, sokáig beszéltem magamban. Egy végül elmaradt tavasszal megtanultam ölelni szavakkal. Ölelni szavakkal, ölelni messziről” – ezt pedig Diaz énekli Fluorral alkotott duója, a Wellhello Ölelni szavakkal című zeneszámában.

A koronavírus-járvány százezrek életét oltotta ki. Ismert emberekét is. Balázs Fecó haláláért is ez a felelős, a magyar könnyűzene egyik legszerethetőbb személyisége távozott. S ha már a legendáról írunk, muszáj megjegyeznünk, hogy néhány nappal a halála előtt jelent meg slágere, az Évszakok átdolgozása DR BRS és Berkes Olivér előadásában, amely – annak ellenére, hogy mindkét zenészről lehetne pozitív viszonylatban is írni – az év egyik mélypontja. Sajnos a fiatalságot mindig jó fényben feltüntető Balázs Fecó, aki nemcsak az előadója, hanem a zeneszerzője is az eredeti változatnak, még statisztált is ehhez, közreműködött a bemutatóján az egyik kereskedelmi tévécsatorna szórakoztató műsorában. Horváth Attila szövegíró viszont nem rejtette véka alá a véleményét.

Nem hunyhatunk szemet három, fiatalon elhunyt amerikai rapper elképesztő sikere felett sem. Követhetik a sorban 2Pac-et és The Notorious B.I.G.-t, akik a halálukat követően gyorsan legendák lettek. Menedzsmentjeik mindent megtesznek ennek érdekében, hiszen jól tudják, a halott legenda sok esetben többet hoz a konyhára, mint az élő sztár. Akárcsak e két legenda, az új generációt képviselő XXXTentacion (1998–2018) is gyilkosság áldozata lett. Ő a halálát követően a Skins című nagylemezével vezette az amerikai listát 2018 decemberében. Idén a negyedik és az ötödik halott rapper is „megérkezett” a rangsor csúcsára, egymást váltották. Pop Smoke-ról mifelénk a legtöbben halálhíre világgá kürtölésekor hallottak először. 1999-ben született Brooklynban. Február 19-én gyilkolták meg egy Hollywood Hills-i házban. Négytagú csapat hatolt be az épületbe, ahol lelőtték. Július 10-én öt embert vettek őrizetbe a gyilkossággal kapcsolatban. A tragédiát követően a hiphoptársadalom krémje fogott össze, hogy a készülőben lévő első stúdióalbumát befejezzék. 50 Cent vezető producerként és előadóként is részt vett a munkálatokban. A július 3-án kiadott Shoot for the Stars, Aim for the Moon című nagylemez erős album, méltó emléket állít Pop Smoke-nak. Csak egy baj van vele. A sok bába közt elvész a gyerek: a legfontosabb cél marad teljesítetlen, nem igazán derül ki róla, hogy milyen ígéretes előadó volt… Juice WRLD (1998– 2019) a chicagói reptéren lett rosszul. Magánrepülőgéppel utazott Los Angelesből. A gépet a hatóság emberei várták, mivel értesültek, hogy az utasoknál drog és pisztoly van. Harminckét kiló marihuánát és három kézifegyvert foglaltak le. A drogfüggő rapper több tablettát lenyelt, így akarta elrejteni, halálát az ennek következtében kialakult epilepsziás roham okozta. Pop Smoke-kal ellentétben már élvonalbeli sztár volt. Juice WRLD harmadik stúdióalbuma, a Legends Never Die – az említett lemezekkel ellentétben – nemcsak az amerikai, hanem a brit rangsorban is első lett, ami főleg az Európában is nagy népszerűségnek örvendő közreműködőknek köszönhető.

Sokkal jobb 2021-et kívánok zeneszerető olvasóinknak!

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 51-52. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?