Gröhling bemutatta az iskolák újranyitásának feltételeit

Branislav Gröhling
Pozsony |

2021. január 11-től a gyerekek az ún. COVID automata aktuális riasztási fokától függően térhetnek vissza az iskolákba.

Azokban a járásokban, ahol első-, másod- és harmadfokú riasztás lesz érvényben, a középiskolások számára folytatódik a távoktatás. Másod- és harmadfokú riasztás esetén az alapiskolák felső tagozatos diákjai is érintettek. Ilyen riasztási fokozatok esetében a tanulók csak akkor térhetnek vissza az iskolákba, ha abszolválják a tesztelést. Mindez nem vonatkozik a végzősökre. Azokban a járásokban, ahol negyedfokú riasztás lesz érvényben, az iskolák és óvodák csak azokat a tanulókat fogadják majd, akik törvényes képviselői a létfontosságú állami infrastruktúra területén dolgoznak – számolt be Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatóján. A részletes útmutatót az oktatási minisztérium weboldalán teszik közzé.

A hátrányos helyzetű, a távoktatáshoz szükséges felszereléssel nem rendelkező alap- és középiskolások kis csoportokban részt vehetnek majd tantermi tanításon azokban a járásokban is, ahol másod- és harmadfokú riasztás lesz érvényben.

Bizonyos fokozatú riasztás esetén a középiskolások (első-, másod- és harmadfokú) és az alapiskolák felső tagozatos tanulói (másod- és harmadfokú) csak tesztelés után látogathatják majd a tanintézményeket. Az antigénteszttel végzett szűrővizsgálatot abszolválnia kell majd a tanulóval egy háztartásban élő egyik törvényes képviselőnek és az iskolai alkalmazottaknak is.

A járványügyi helyzetre tekintettel az első tesztelés 2021. január 7. és 9. között esedékes. Azt, hogy hány szülő érdeklődik a tesztelés iránt, az iskolaigazgatóknak december 21-ig kell felmérniük egy kérdőív segítségével. A járványügyi helyzettől függően egy-, kettő- vagy háromhetente ismételnék meg a tesztelést.

A tárcavezető beszélt egy támogatásról is, melyet az iskolák igényelhetnének a teszteléssel összefüggésben. Az előzetes tervek szerint egy művelet után 5 euró járna, de erről még nem született végleges megállapodás. Az antigéntesztekhez, melyeket a mobil mintavételi állomásokról szerezhetnek be, ingyen jutnak majd hozzá az iskolák. Saját mintavételi helyet is létesíthetnek, vagy külön megállapodás alapján egy körzeti orvos rendelőjében is lebonyolíthatják a tesztelést. A tanulók, a törvényes képviselők és az alkalmazottak individuálisan is leteszteltethetik majd magukat antigén- és PCR-teszttel. Folyamatban van a gargalizálással történő tesztelés előkészítése is.

A napközik ugyanolyan formában fognak működni, mint az alapiskolák alsó tagozatai. A művészeti alapiskolák, a nyelviskolák és a szabadidőközpontok működését a karácsonyi szünidő után is a kormány, a központi válságstáb, a tiszti főorvos és más felelős szervek fogják rendeletileg szabályozni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?