Dolgozhat a gondozó?

Dolgozhat a gondozó?

Tisztelt Szerkesztőség! Kérdéssel fordulok Önökhöz, ha lehetséges, kérem, segítsenek.

 

Férjem teljes rokkantnak minősül, egy éve én vagyok hivatalosan a gondozója, és havonta 476,74 eurót kapok ezért. Januártól lehetőségem lenne munkába állni. Hetente pár óráról lenne szó (megegyezés alapján, 150 euró havonta). Nem tudom, ez lehetséges-e.

A szociális osztályon azt a választ kaptam, gondozás mellett nem lehet munkát vállalni. Az egyik ismerősöm azonban a családtagja gondozása mellett hivatalosan jár takarítani.

Válaszukat köszönöm!

Tisztelettel,

Németh Ildikó

 

___________________

 

 

Tisztelt Olvasónk!

Ha a férje V. vagy VI. fokozatú rokkantnyugdíjas, és legalább napi nyolc órában segítségre szorul a tisztálkodásnál, az öltözködésnél, a helyzetváltoztatásnál, a tájékozódásban, a lépcsőjárásnál és a gyógyszerek beszedésénél, akkor ön jogosult a gondozói hozzájárulásra. Ennek feltétele, hogy a férje nem lakik szociális intézményben, és a község nem biztosít számára ápolót több mint heti nyolc órában.

A gondozó amellett, hogy megkapja a gondozói segélyt, természetesen dolgozhat is, ha a jövedelme nem magasabb, mint a létminimum kétszerese. A létminimum összege egy személy esetében 214,83 euró, ha közös háztartásban él valakivel, akkor 149,87 euró. A gondozói járulékot júliusban emelték 467,74 euróra. Mivel ön a férjével egy háztartásban él, a leendő bére nem haladhatja meg a 299,74 eurót, más akadálya nincs annak, hogy munkába álljon.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 50. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?