Már szombaton bezárnak az üzletek, jön a kijárási tilalom

Marek Krajčí

Marek Krajčí egészségügyi miniszter bejelentette, hogy előre hozták a szigorításokat.

Krajčí azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy az ünnepek előtt rendkívül komoly a járványügyi helyzet, a tegnapi mintavételek során minden eddigi rekord megdőlt. Krajčí azzal ment a kormányülésre, hogy a szigorítások idejét hozzák előre és ezt el is fogadták.

A kijárási tilalom már szombaton, december 19-én megkezdődik, minden üzlet bezár, kivéve a létfontosságúakat.

A kijárási tilalomnak viszonylag sok kivétele lesz, met a kormány tisztában van azzal, hogy az ünnepek alatt milyen nehéz lenne ezt betartani – Krajčí. A miniszter felelősségre kérte az embereket, és arra apellált, hogy az ünnepek során maximum két háztartás találkozzon.

Az utazást nem korlátozzák – mondta a miniszter.

Ezt azzal indiokolta, hogy a kormány tudatában van, hogy sokan a családjuktól távol dolgoznak, ezért haza akarnak utazni az ünnepere.

A kijárási tilalom december 19-én 5:00-kor kezdődik és feltehetően január 10-ig tart.

A kijárási tilalom alól több kivétel is lesz, például a családlátogatás, a munkába járás, a létfontosságú áruk beszerzése vagy üzemanyag-vásárlás céljából történő utazás. El lehet majd menni a postára, illetve az internetes üzletek csomagátvételi pontjaira is. A kormányhatározatba foglalt intézkedések január 10-ig maradnak érvényben. Ezt Štefan Holý (Sme rodina), a jogalkotásért és a stratégiai tervezésért felelős miniszterelnök-helyettes jelentette ki a szerdai kormányülés után.

Az otthonunkat elhagyhatjuk majd a gyerekekről vagy háziállatokról való gondoskodás céljából is, ezenkívül elmehetünk a legközelebbi bankba és a biztosítótársaságok irodáiba, sőt misére is. Holý felhívta a figyelmet, hogy tekintettel a regionális sajátosságokra a templomlátogatás konkrét feltételeit a regionális közegészségügyi hivatalok fogják megszabni.

Nyitva tarthatnak a síközpontok is.

A miniszter ezt azzal indokolta, hogy a sízés „szabad téri, individuális sport”. Az ún. lockdown alatt viszont nem tarthatnak nyitva például a fodrászatok és a masszázsszalonok.

A legfeljebb két háztartásban élők el is utazhatnak közösen, a rekreációs létesítmények látogatása sem tilos. A kormány a munkáltatóknak azt javasolja, hogy ha lehet, tegyék lehetővé az alkalmazottaknak az otthoni munkavégzést, mert ez is jelentősen korlátozza a vírus terjedését.

A kormány minden munkáltatónak a home office bevezetését javasolja és mindenkit biztatnak a telekommunikációs eszközök használatára az utazással szemben.

A külföldre való utazás kapcsán semmi nem változik - tudatta Ivan Korčok külügyminiszter.

A templomok nyitva maradnak, az oda való utazás is engedélyezett. A hipermarketekben elvileg csak a létfontosságú árukat lehet majd árulni. Az olyan szolgáltatásokat, mint a masszás, fodrázat stb. bezárják. A síközpontokban elvileg továbbra is lehet majd síelni. (ú, tasr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?